Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Saako lähikaupasta pian särkylääkettä? Uudistuksella tavoitellaan halvempia hintoja ja parempaa saatavuutta

Teksti:
Minna Perovuo
Kuvat:
Yhteishyvä
Julkaistu: 21.5.2024
|
Muokattu: 21.5.2024
Silmätippoja ruokaostosten yhteydessä? Helpotusta särkyyn lähikaupasta? Hallitusohjelmaan kirjattu uudistustyö on alkanut, ja pian saadaan joitakin itsehoitolääkkeitä myös ruokakauppoihin.

Tavallisen suomalaisen arkeen on luvassa helpotusta, kun kauppoihin on tarkoitus saada myyntiin nykyistä enemmän itsehoitotuotteita. Jatkossa esimerkiksi silmätippoja tai allergialääkettä olisi mahdollista saada lähikaupoista.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä aloitti alkuvuodesta valmistelutyön joidenkin yleisimmin käytettyjen itsehoitolääkkeiden vapauttamiseksi myyntiin myös muualla kuin apteekeissa. Vielä ei tiedetä tarkalleen, mitä kauppojen hyllyille tulee myyntiin.

Parempaa saatavuus ja halvemmat hinnat?

Uudistus mahdollistaisi itsehoitolääkkeiden saatavuuteen maantieteellisesti kattavan verkon. S-ryhmä toisi käsikauppatavaraa valtakunnallisesti S-marketteihin, Sale-ketjuihin, Alepoihin, Prismoihin ja ABC Liikenneasemille.

Kauppojen laajat aukioloajat parantaisivat lääkkeiden saavutettavuutta niin kaupungissa kuin haja-asutusalueillakin. Lukujen valossa parannus saatavuuteen olisi huomattava, sanoo Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Simo Hiilamo.

”Lääkkeiden alueellinen saatavuus paranisi, kun itsehoitolääkkeitä saisi 641 apteekin, 189 sivuapteekin ja 120 palvelupisteen eli kansankielellä lääkekaapin sijasta lähes 3 000 kaupan myymälästä”, Hiilamo sanoo.

S-ryhmän suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen uskoo sekä saatavuuden että hintakilpailun paranevan, kun valtakunnallinen kauppaketju on mukana hankinta- ja logistiikkaketjussa.

“Meillä on korkeatasoista osaamista, joka tuottaa jo nyt päivittäistavarakaupassa hyötyä kaikille suomalaisille. Tehokkaiden logististen prosessien, tietojärjestelmien ja kansainvälisten hankintaverkostojen kautta voisimme parantaa myös lääkkeiden saatavuutta.”

Myös Kaupan liiton Hiilamon mielestä halvemmat hinnat ovat realistinen tavoite, jonka saavuttaminen vaatii laajaa sääntelyn uudistusta.

”Lääkkeiden hintasääntelyä tulisi uudistaa ja lääkkeiden rinnakkaistuonti sallia, jotta markkinoille saataisiin edullisempia lääkkeitä”, hän perustelee.

Miten käy pienten paikkakuntien apteekkien?

Lääketurvallisuutta valvovan Fimean ylijohtaja Eija Pelkonen puolestaan pitää tavoitetta paremmasta saatavuudesta ja halvemmista hinnoista harhaanjohtavana.

”Lääkkeiden saatavuus ja hinta eivät ole vähittäismyyntikanavasta riippuvaisia.”, Pelkonen toteaa.

Hänen mukaansa lääkkeiden saaminen Suomeen on tällä hetkellä isompi ongelma kuin lääkkeiden saaminen käyttäjälle.

Fimean Eija Pelkonen näkee uudistuksessa myös uhkia pienten paikkakuntien ja haja-asutusalueiden apteekkien toimintaedellytyksiin, jos myydyimmät itsehoitolääkkeet siirretään päivittäistavarakauppaan.

”Pahimmassa tapauksessa apteekki voidaan sulkea kannattamattomana, jolloin reseptilääkkeiden ja vain apteekkiin jäävien itsehoitolääkkeiden saavutettavuus harvaanasutuilla alueilla voi jopa heikentyä.”

Kaupan liiton Hiilamo kuitenkin muistuttaa, että hallitusohjelmaan on kirjattu valtion tuki pienempien paikkakuntien apteekeille.

Turvallisuus edellä

Mitä itsehoitolääkkeitä saa jatkossa lähikaupasta ja milloin, on vielä auki, sillä kuluttajalle kätevä uudistus vaatii paljon tehtävää, mietittävää ja yhteistä sovittavaa ennen käytännön tason toteuttamista.

STM:n työryhmän johtava asiantuntija Lauri Pelkonen toteaa valmistelutyön olevan yhteisen näkemyksen löytämistä, sillä lääkkeiden myyntiä, käyttöä ja mainontaa säännellään tarkasti. Ratkaistavia asioita ovat muun muassa hinnoittelu, apteekkivero, lääkeneuvonta ja turvallisuus.

”Kukin tuo oman mielipiteensä, ja niiden pohjalta pitää löytää yhteinen linja”, Pelkonen kertoo työryhmän tavoitteesta.

Yksi työryhmän isoimpia kysymyksiä on lääke- ja lääkintäturvallisuuden takaaminen.

Uudistusta lähdetään toteuttamaan vähitellen, eikä hallitusohjelmakirjauksen mukaan kaikkia itsehoitolääkkeitä olla siirtämässä päivittäistavarakaupan valikoimiin. Laaja asiantuntijoiden joukko harkitsee, mitä valmisteita voidaan siirtää myyntiin apteekkien ulkopuolelle ja miten varmistetaan vastuukysymykset.

Uudistuksella on iso vastuu koko väestön tasolla

Sekä Kaupan liitto että S-ryhmä pitävät tärkeänä varmistaa jatkossakin farmaseuttinen neuvonta ja itsehoitolääkkeiden turvallinen myynti.

Apteekkien verkkokauppojen ja harvaan asuttujen seutujen palvelupisteiden yhteydessä on jo vuosien ajan toteutunut onnistuneesti asiantuntevan farmaseutin etäneuvonta. Kaupan liiton edunvalvontajohtaja Simo Hiilamo uskoo, että saatuja kokemuksia ja toimintamalleja hyödynnetään käynnistyvässä uudistuksessa.

Lääkealan turvallisuutta valvovan Fimean ylijohtaja Eija Pelkonen painottaa työryhmän vastuuta lääketurvallisuuden ja lääkehuollon näkökulmasta koko väestön ja kansanterveyden tasolla.

”Usein unohtuu, että itsehoitolääkkeet voivat virheellisesti ja liikaa käytettynä aiheuttaa aivan samoja haittoja käyttäjilleen kuin reseptilääkkeetkin. Myydyimpien itsehoitolääkkeiden joukossa on myös kansallisen riskilääkeluokituksen mukaisia riskilääkkeitä, joiden virheellinen käyttö voi aiheuttaa erityisen vakavia haittoja. Harvinaisemmatkin riskit – ja niistä aiheutuvat kustannukset terveydenhuollolle - korostuvat ja realisoituvat koko väestön tasolla.”

Työryhmä jättää lausuntonsa sosiaali- ja terveysministeriölle kesäkuun loppuun mennessä.

Lue myös