1. Aikuisen pitää antaa hyvä esimerkki
"Jos näet kaupassa lapsille suunnatun aamiaismuropakkauksen, on todennäköistä, että sen sisällöstä kolmasosa on sokeria.
Erityisen tärkeää olisi välttää piilosokeria. On helppoa opetella katsomaan, missä sitä on. Esimerkiksi terveellisinä pidetyissä täysmehuissa saattaa olla 11 grammaa sokeria 100 grammassa mehua.
Mehut ovat lasten toiseksi suurin sokerin lähde. Suurimpia ovat vanukkaat ja maustetut jogurtit. Muroissa tai mysleissä saattaa olla jopa yli 30 prosenttia sokeria.
"Lapset matkivat vanhempien ruokailutottumuksia."
Useimmat lapset osaavat erottaa jo pieninä, mikä on terveellistä ja mikä ei. Lapset matkivat vanhempien ruokailutottumuksia ja sitä, kuinka vanhemmat syövät makeaa. Ei voi olettaa, että lapsi syö terveellisesti, jos vanhemmat eivät syö.
Sokeria ei kannata yrittää jättää kokonaan pois. Se vain kannattaa rajata herkutteluun.
Maustamattomiin jogurtteihin voi lisätä marjoja tai hedelmiä, jotka makeuttavat luonnollisesti. Jotkut tarvitsevat joka päivä pienen, makean suupalan ja toisille riittää kerran viikossa.
Vaikka TwoDads valmistaa vähäsokerisia mehuja, olemme sitä mieltä, että juodaan mieluiten vettä."
2. Ruoka-ajoilla on merkitystä
"Minulle oli iso asia oppia, että säännöllinen ruokarytmi säätelee sokeritasapainoa ja sitä, miten jaksamme päivän mittaan. Jos tasapaino heittelehtii, lapsista tulee helposti ärtyneitä eivätkä he pysty keskittymään ja oppimaan.
Istumme aamiaisella seitsemänvuotiaan poikani kanssa hetken yhdessä, syömme ja höpöttelemme, jotta ruokahetkestä tulee mukava, yhteinen juttu. En opeta lapselle, että vedä nyt äkkiä ruoka naamaan ja sitten mennään. Jos syömisen suhteen tulee paineita, sen suhteen voi tulla myös ongelmia.
"En opeta, että vedä nyt äkkiä ruoka naamaan ja sitten mennään."
Lapset ovat erilaisia. Huomasin taannoin, että vaikka poikamme sai iltapäiväkerhossa välipalan, hän oli kotiin tullessaan todella nälkäinen. Niinpä vien mukanani hedelmän tai muun välipalan, kun menen hakemaan häntä.
Jos haluaa, että lapset kiinnostuvat ruoasta, heidät kannattaa ottaa mukaan ruoanlaittoon. Myös ruoan ulkonäöllä on merkitys. Oman poikani kanssa valmistan usein smoothiet tai vaikka spagettia. Hänelle on tarjottu pienestä pitäen vihanneksia ennen lämpimiä ruokia. Kun hän oli pieni, tein porkkanatikuista ja kurkku- tai tomaattiviipaleista lautaselle auton. Sellaisia lapset syövät mielellään, sillä he eivät pidä sotkusta lautasella. Sillä aikaa, kun lapsi syö kurkkuautoa, aikuiselle jää aikaa valmistella lämmin ateria."
3. Mummot pitää saadamukaan talkoisiin
"Olen kotoisin Intiasta. Lapsuudessani ei todellakaan puhuttu siitä, mikä on terveellistä. Pääasia oli, että ruoka oli hyvää ja siinä oli paljon suolaa ja chiliä. Muutimme Suomeen, kun olin viisi.
Suomessa isovanhemmat hemmottelevat lastenlapsiaan samalla tavalla kuin Intiassa. He tarjoavat herkkuja, joita eivät itse lapsena saaneet: sipsejä, karkkeja, limsaa ja suklaata. Olisi tärkeää, että saisimme isovanhemmat mukaan taisteluun lasten ylipainoa vastaan. Herkutella voi marjoillakin.
Lapsia voisi rohkaista valistamaan isovanhempiaan terveellisestä ruoasta."