Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

TwoDads-yrityksen toimitusjohtaja Tino Singhillä on iso tavoite: "Jos lapset voivat hyvin, koko kansasta tulee onnellisempi."

Tino Singh: Ellet itse syö terveellisesti, et voi vaatia sitä lapseltasikaan

Teksti:
Hanna Jensen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 4.12.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
TwoDads-yrityksen toimitusjohtaja Tino Singh tietää, miten lapset saadaan syömään terveellisemmin. Ensin hänen piti kuitenkin oppia se itse.

Muutama vuosi sitten Tino Singh ja Sami Kuusisto miettivät, laittoiko yksikään elintarvikeyritys etusijalle lapset? Siis lasten hyvinvoinnin jopa ennen osakkeenomistajien etua?

Sellaista yritystä ei tuntunut löytyvän.

Pienten lasten isiä Singhiä ja Kuusistoa kiinnosti, mitä heidän lapsensa söivät. Maailma oli muuttunut sitten heidän nuoruutensa.

Ennen limsa oli ollut luksusta, nyt suklaata sai postistakin. Kiusauksia oli tullut lisää. Lapset myös liikkuivat vähemmän, sillä pihareviiri oli pienentynyt ja lapsia kuskattiin harrastuksiin ja kouluun.

Kiusauksia oli tullut lisää.

Kun vielä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksista kävi ilmi, että kouluikäisistä parikymmentä prosenttia oli ylipainoisia, oli aika toimia.

"Jos kukaan muu ei tee sitä, me teemme", he päättivät.

Singh ja Kuusisto perustivat ruokamerkki TwoDadsin, joka alkoi valmistaa vähäsokerisia muroja ja mehuja. Se sai taustajoukkoihinsa asiantuntijoita lastenlääkäreistä ravitsemustieteilijöihin. Pakkauksiin suunniteltiin piirroshahmot, koska pakkausten piti kilpailla hyllyillä kansainvälisten tuotteiden kanssa.

TwoDads alkoi valmistaa vähäsokerisia muroja ja mehuja.

Singh on aina ollut kiinnostunut ruoasta. Hänen vanhempansa työskentelivät ennen eläkkeelle siirtymistä ravintolayrittäjinä, ja Tino teki nuorena töitä heidän ravintoloissaan. Singhin Tino's Delhi -keittokirja ilmestyi 1990-luvun lopussa.

Nyt Tino Singh kertoo kolme teesiään, miten suomalaislapset saadaan syömään terveellisemmin.

1. Aikuisen pitää antaa hyvä esimerkki

"Jos näet kaupassa lapsille suunnatun aamiaismuropakkauksen, on todennäköistä, että sen sisällöstä kolmasosa on sokeria.

Erityisen tärkeää olisi välttää piilosokeria. On helppoa opetella katsomaan, missä sitä on. Esimerkiksi terveellisinä pidetyissä täysmehuissa saattaa olla 11 grammaa sokeria 100 grammassa mehua.

Mehut ovat lasten toiseksi suurin sokerin lähde. Suurimpia ovat vanukkaat ja maustetut jogurtit. Muroissa tai mysleissä saattaa olla jopa yli 30 prosenttia sokeria.

"Lapset matkivat vanhempien ruokailutottumuksia."

Useimmat lapset osaavat erottaa jo pieninä, mikä on terveellistä ja mikä ei. Lapset matkivat vanhempien ruokailutottumuksia ja sitä, kuinka vanhemmat syövät makeaa. Ei voi olettaa, että lapsi syö terveellisesti, jos vanhemmat eivät syö.

Sokeria ei kannata yrittää jättää kokonaan pois. Se vain kannattaa rajata herkutteluun.

Maustamattomiin jogurtteihin voi lisätä marjoja tai hedelmiä, jotka makeuttavat luonnollisesti. Jotkut tarvitsevat joka päivä pienen, makean suupalan ja toisille riittää kerran viikossa.

Vaikka TwoDads valmistaa vähäsokerisia mehuja, olemme sitä mieltä, että juodaan mieluiten vettä."

2. Ruoka-ajoilla on merkitystä

"Minulle oli iso asia oppia, että säännöllinen ruokarytmi säätelee sokeritasapainoa ja sitä, miten jaksamme päivän mittaan. Jos tasapaino heittelehtii, lapsista tulee helposti ärtyneitä eivätkä he pysty keskittymään ja oppimaan.

Istumme aamiaisella seitsemänvuotiaan poikani kanssa hetken yhdessä, syömme ja höpöttelemme, jotta ruokahetkestä tulee mukava, yhteinen juttu. En opeta lapselle, että vedä nyt äkkiä ruoka naamaan ja sitten mennään. Jos syömisen suhteen tulee paineita, sen suhteen voi tulla myös ongelmia.

"En opeta, että vedä nyt äkkiä ruoka naamaan ja sitten mennään."

Lapset ovat erilaisia. Huomasin taannoin, että vaikka poikamme sai iltapäiväkerhossa välipalan, hän oli kotiin tullessaan todella nälkäinen. Niinpä vien mukanani hedelmän tai muun välipalan, kun menen hakemaan häntä.

Jos haluaa, että lapset kiinnostuvat ruoasta, heidät kannattaa ottaa mukaan ruoanlaittoon. Myös ruoan ulkonäöllä on merkitys. Oman poikani kanssa valmistan usein smoothiet tai vaikka spagettia. Hänelle on tarjottu pienestä pitäen vihanneksia ennen lämpimiä ruokia. Kun hän oli pieni, tein porkkanatikuista ja kurkku- tai tomaattiviipaleista lautaselle auton. Sellaisia lapset syövät mielellään, sillä he eivät pidä sotkusta lautasella. Sillä aikaa, kun lapsi syö kurkkuautoa, aikuiselle jää aikaa valmistella lämmin ateria."

3. Mummot pitää saadamukaan talkoisiin

"Olen kotoisin Intiasta. Lapsuudessani ei todellakaan puhuttu siitä, mikä on terveellistä. Pääasia oli, että ruoka oli hyvää ja siinä oli paljon suolaa ja chiliä. Muutimme Suomeen, kun olin viisi.

Suomessa isovanhemmat hemmottelevat lastenlapsiaan samalla tavalla kuin Intiassa. He tarjoavat herkkuja, joita eivät itse lapsena saaneet: sipsejä, karkkeja, limsaa ja suklaata. Olisi tärkeää, että saisimme isovanhemmat mukaan taisteluun lasten ylipainoa vastaan. Herkutella voi marjoillakin.

Lapsia voisi rohkaista valistamaan isovanhempiaan terveellisestä ruoasta."

Tino Singh, 46

  • Kuka? TwoDads-yrityksen toinen perustaja ja toimitusjohtaja Helsingistä.
  • Mitä? Tavoitteena se, että suomalaiset lapset ja nuoret söisivät terveellisemmin.
  • Miksi? "Koska me kaikki vanhemmat rakastamme lapsiamme ja haluamme heidän kasvavan onnellisina, hyvinvoivina ja fiksuina."

Lue lisää

Lisää terveellisiä herkkuja lapsille - S-ryhmä tekee ruokavallankumousta

Mitä koululaiselle välipalaksi? Lue asiantuntijan vinkit

Isä! Osallistu Helsingin yliopiston ja TwoDadsin tutkimukseen, jossa kartoitetaan isien roolia lasten ruokakasvatuksessa. Vastaa kyselyyn osoitteessa http://tutkimus.twodads.fi ja voit voittaa S-ryhmän lahjakortin.