Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Laura Maatraiva (vas.) ja Eine Jokiniemi päivystävät muiden vapaaehtoisten tavoin noin kerran kuussa. Näin työ ei muutu henkisesti liian raskaaksi.

Vapaaehtoiset tukevat väkivaltaa kokeneita naisia

Teksti:
Katri Riihivaara
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.9.2014
|
Muokattu: 31.8.2020
Naisten Linjan puhelinpäivystäjät antavat arvokasta tukea väkivaltaa kokeneille naisille.

Tutkimusten mukaan lähes joka toinen nainen Suomessa kohtaa elämänsä aikana fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa. Naisten Linja tarjoaa maksutonta neuvontaa ja tukea väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille puhelimitse sekä netin kautta. Vapaaehtoiset päivystäjät on koulutettu kohtaamaan koviakin kohtaloita.

Sairaanhoitajaksi opiskeleva Laura Maatraiva hakeutui Naisten Linjan puhelinpäivystäjän koulutukseen neljä vuotta sitten.

"Väkivallan tunnistaminen ei kuulunut sairaanhoitajaopintoihin. Sen vuoksi hakeuduin vapaaehtoisen päivystäjän työhön. Uskon, että puhelinpäivystyksessä saamastani kokemuksesta on hyötyä myös sairaanhoitajan ammatissa. Mielestäni lähisuhdeväkivalta on yksi suurimmista ongelmista Suomessa", Maatraiva sanoo.

Eine Jokiniemi kouluttautui päivystäjäksi jäätyään leskeksi.

"Asiakaspalvelu-urallani olen huomannut, että ihmiset kertovat tuntemattomille karmeitakin tarinoita kulissien takaa. Kuulluksi tulemisen tarve on suuri. Se sai minut lähtemään mukaan toimintaan", Jokiniemi sanoo.

Naisten Linjan puhelinpäivystäjät tarjoavat soittajille käytännön neuvoja uhkaavien tilanteiden varalle. Naiset kaipaavat tietoa erityisesti heidän lainmukaisista oikeuksistaan ja yhteystietoja esimerkiksi turvakoteihin.

"Kumppanilta saatetaan sietää rajuakin käytöstä. Meidän tehtävämme on kertoa, että väkivaltaista käytöstä ei tarvitse kestää", Jokiniemi toteaa.

Keskustelut saattavat olla pitkiäkin. Joskus puhelu katkeaa yllättäen, ja silloin päivystäjälle saattaa jäädä huoli soittajan turvallisuudesta. Puhelu voi silti olla tärkeä askel kohti uutta, turvallista elämää.

"Lähisuhdeväkivaltaa pidetään usein hävettävänä asiana. Niinpä uhrit vaikenevat. Tarjoamamme keskusteluhetki voi kuitenkin antaa sysäyksen taistella paremman huomisen puolesta", Maatraiva sanoo.

Naisten Linjaan tulee vuosittain noin 1 500 yhteydenottoa puhelimitse tai netin kautta.

Naisten Linjalla työskentelee 100 vapaaehtoista päivystäjää. Koulutus kestää 45 tuntia.

Lähteet: EU:n laajuinen FRA-tutkimus viime keväältä ja Naisten Linja Suomessa ry

Lisää aiheesta