Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Sinebrychoffin viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Marja-Liisa Weckström esitteli Sinebrychoffin panimoa Yhteishyvälle.

Hiilidioksidi, mäski ja lämpö eivät mene hukkaan Sinebrychoffilla

Teksti:
Pirjo Latva-Mantila
Kuvat:
Anssi Vuohelainen
Julkaistu: 19.6.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Sinebrychoffin panimo Keravalla hyödyntää oluen valmistuksessa syntyvää hiilidioksidia virvoitusjuomien ja kivennäisvesien valmistuksessa. Tämä tarkoittaa, ettei kuplia päästetä harakoille, vaan ne saavat uuden elämän virvoitusjuomissa.

Viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja Marja-Liisa Wecktstömin mukaan kuplia on hyödynnetty vuodesta 2014, jolloin Sinebrychoff investoi Eco2Brew-talteenottotekniikkaan.

”Investointi on osoittautunut todella fiksuksi. Tämä huomattiin viimeistään hellekesänä 2018, jolloin kuplavesiä kului paljon, ja moni panimo Euroopassa kärsi hiilidioksiditoimittajien toimitusongelmista. Suomessa ei ollut näin. Meidät pelasti myös se, että olemme hiilidioksidituotannossa yli 50-prosenttisesti omavaraisia.”

Omavaraisuusaste nousee 75:een, kun myös pullotus- ja tölkitysvaiheessa hohkaava hiilidioksidi saadaan talteen.

”Tähänkin on saatavissa tekniikka, ja nyt mietimme missä vaiheessa otamme seuraavan askeleen.”

- PET-pullojen kaulaa lyhennettiin 4 millimetriä ja korkkia kevennettiin 0,7 grammaa The Coca-Cola Companyn tuotteissa.

- Muovia säästyi 580 000 kiloa vuodessa. Määrä vastaa yli 24 miljoonaa 0,5 litran Cokis-pulloa.

Lämpö otetaan talteen: jättimäisen tilan lämmitykseen ei osteta energiaa

Sinebrychoffilla kierrätetään kaikki mahdollinen. Panimolle on asennettu lämmön talteenottolaitteisto, joka hyödyntää oluenvalmistuksen eri vaiheissa ja muun muassa jätevesisäiliössä syntyvän lämmön. Yhteensä 16 jalkapallokentän kokoisten tilojen lämmitykseen ei osteta enää muuta energiaa.

”2017 oli ensimmäinen vuosi, jona tilat lämmitettiin kokonaan prosessilämmöllä. Säästöä syntyy vuosittain 400 omakotitalon energiatarpeen verran. Tämä investointi maksaa itsensä takaisin parissa vuodessa, eli voi sanoa, että kyseessä on myös taloudellisesti fiksu ratkaisu.”

Päästöt nollaan vuoteen 2030 mennessä

Oluenvalmistuksen sivutuotteena syntyvä mäski ja hiiva kierrätetään rehuteollisuudelle: Suomen Rehu tekee hiivasta Progut-nimistä rehua, joka pitää possujen vatsat kunnossa ja hillitsee metaanikaasujen määrää.

Yksi ilmastoteko on myös osittain kasvipohjaista muovia sisältävien kierrätyspullojen käyttö. Wecktströmin toivomus on, että öljypohjaisesta muovista päästään jossain vaiheessa eroon kokonaan.

Carlsberg-konserniin kuuluva suomalaispanimo aikoo pudottaa juomanvalmistuksessa syntyvät päästönsä nollaan vuoteen 2030 mennessä. Sama tavoite on asetettu koko konsernille. Nollatilanteeseen ei Weckströmin mukaan ole edes ole pitkä matka.

”On hyvä muistaa, että meidän hiilidioksidipäästöt täällä Keravalla ovat vain 7 prosenttia koko ketjun päästöistä. Suurin osa hiilijalanjäljestä syntyy jo ennen varsinaista valmistusprosessia, kuten mallasohran ja sokerijuurikkaan viljelyssä, pakkausalalla, kuljetuksissa ja kylmäkaapeissa.”

”Teemme yhteistyötä alihankkijoiden kanssa hiilijalanjäljen pienentämisessä. Kyse on vähän kuin lumipalloilmiöstä: jokainen odottaa tekoja myös muilta. Ilmastonmuutosta ei kukaan pysty pysäyttämän yksin.”

Ilmastotekoja:

Lisää aiheesta

Uusimmat