”Olen aina elänyt luontoa kunnioittaen. Kun hankin mummonmökkini kolme vuotta sitten, olen pikkuhiljaa siirtynyt lähes kokonaan omavaraistalouteen.”
Näin kertoo elämäntavastaan 57-vuotias Päivi Engberg Ristiinasta. Hänen ruokahävikkinsä on puhdas nolla.
”Syön kaiken, minkä ostan kaupasta. Kahteen kompostoriin laitan vihanneksista tulevat jätteet. Syötän osan myös kanoille ja koirille.”
Myös metsänantimia Engberg käyttää paljon.
”Vadelmat ja kantarellit näkyvät makuuhuoneeni ikkunasta. Kantarelleista ja tateista teen risottoa, sienikeittoa ja sienipiirakkaa. Yksi lempiruokani on suppilovahverosuola: kuivaan suppilovahverot, laitan niihin suolaa ja syön sellaisenaan.”
”Mustikassa käyn mopolla.”
”Mustikassa käyn mopolla. Mopon sarviin on helppo laittaa ämpärit. Nyt sain naapurilta oikeuden myös veneeseen, jolla aion käydä jatkossa marjassa ja sienessä.”
Päivi Engberg kertoo elävänsä ja syövänsä vuodenaikojen mukaan. Hänen mielestään on surullista, että sellainen on nykyään pitkälti hävinnyt.
”Kesäaikaan teen keittoja ja salaatteja, vihannesvoittoista ruokaa. Talvella teen ruokia leivinuunissa ja puuhellalla. Sähköhellaa en juurikaan käytä, mikroa ja astianpesukonetta en tarvitse.”