Karjalanpiirakat
Ainekset
Valmistus
Keitä täytepuuro. Kiehauta vesi, sekoita joukkoon riisit. Keitä miedolla lämmöllä sekoittaen kunnes vesi on imeytynyt riiseihin. Lisää maito. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta puuroa miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 40 minuuttia. Mausta suolalla ja lisää voi. Anna jäähtyä.
Valmista taikina sekoittamalla vesi, suola ja jauhot napakaksi taikinaksi. Lisää halutessasi taikinaan pehmeää voita.
Pyörittele taikinasta tanko. Jaa tanko 25–30 tasakokoiseksi palaksi. Pyörittele palat palloiksi ja litistä kämmenellä litteiksi kakkaroiksi. Jauhota kakkarat ja peitä kulholla tai kelmulla, etteivät ne kuivu.
Jauhota leivinpöytä reilusti ruisjauhoilla. Kauli kakkarat piirakkapulikalla ohuiksi, halkaisijaltaan noin 13 cm:n kokoisiksi kiekoiksi. Pyöritä pulikkaa niin, että kuori pyörii sen alla. Pinoa pohjat limittäin päällekkäin ja ripottele jauhoja väliin. Peitä kelmulla tai kulholla.
Harjaa kuoret puhtaiksi jauhoista. Notkista puuro tarvittaessa maidolla. Lisää puuroon muna estämään lisätyn maidon kuohumista uunissa.
Annostele runsas ruokalusikallinen täytettä pohjien päälle. Levitä täyte lähes reunoille asti. Käännä reunoja täytteen päälle. Rypytä piirakat keskikohdasta ylöspäin etusormilla vetäen tai peukalon ja etusormen avulla. Käännä ja rypytä loppuun.
Nosta piirakat kevyesti jauhotetulle pellille vieri viereen. Paista 275-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Kiehauta vesi ja voi. Sivele piirakat voi-vesiseoksella ja lado päällekkäin. Peitä leivinpaperilla ja pyyheliinalla.
Tarjoile karjalanpiirakoiden kanssa munavoita.
Lisää aiheesta
Ravintosisältö
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
130
546
6,4 g
3,8 g
14,0 g
2,2 g
1,6 g
3,6 g
0,7 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli