Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 20 cm) pohjalle. Vuoraa vuoan reunat leivinpaperisuikaleilla.
Pese ja kuori päärynät ja poista siemenkodat.
Tee pohja. Kuutioi pohjan päärynät pieniksi paloiksi. Sulata ja jäähdytä voi. Yhdistä kuivat aineet kulhossa ja lisää munat. Sekoita voi taikinaan. Kääntele päärynät varovasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin 1 tunti. Tarkista kypsyys tikulla. Jäähdytä hyvin.
Tee hilloke. Kuutioi hillokkeen päärynät pieniksi paloiksi. Keitä päärynöitä ja mehua kattilassa miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes päärynät ovat pehmenneet. Siivilöi palat ja säästä liemi kostutukseen.
Tee voikreemi. Vaahdota huoneenlämpöinen voi vaaleaksi, noin 10 minuuttia. Lisää sokerit ja vaahdota tasaiseksi.
Tee täyte. Ota noin 1,5 dl kreemiä erilliseen kulhoon ja sekoita siihen 1 dl kinuskikastiketta. Kääntele mascarpone seokseen.
Kokoa kakku. Leikkaa pohja kolmeksi kerrokseksi. Aseta kakkupohjan päällimmäinen levy leikkauspinta ylöspäin leivinpaperille leikkuulaudalle. Kostuta kevyesti päärynöiden liemellä. Levitä puolet täytteestä levylle ja lusikoi pinnalle puolet päärynäkuutioista. Kaada puolet (½ dl) jäljellä olevasta kinuskikastikkeesta päärynöiden pinnalle. Aseta keskimmäinen levy täytteen päälle, kostuta kevyesti ja täytä kuten edellä. Nosta viimeinen levy päällimmäiseksi leikkauspinta alaspäin ja kostuta kevyesti.
Kuorruta kakku ohuesti voikreemillä. Kerroksen ei vielä tarvitse olla täysin peittävä. Nosta jääkaappiin vähintään 10 minuutiksi.
Levitä toinen peittävä kerros kreemiä edellisen kreemikerroksen päälle ja nosta kakku uudelleen jääkaappiin vähintään 10 minuutiksi.
Siirrä kakku varovasti tarjoiluvadille, poistaen leivinpaperi kakun alta. Kreemi lohkeilee helposti, mutta alareunaa voi paikata pursotusvaiheessa.
Värjää loput kreemistä halutessasi vihreällä elintarvikevärillä. Lisää väriä varovasti vähän kerrallaan. Lusikoi kreemi tyllalla varustettuun pursotinpussiin. Pursota haluamasi koristeet kakun alareunaan, reunoille ja pinnalle. Halutessasi viimeistele koristerakeilla.
Ota kakku huoneenlämpöön tuntia ennen tarjoamista, jotta kreemi ehtii lämpenemään.
Vinkki: Käytä koristelussa pientä tähtityllaa, jolla saat aikaan näyttäviä ja klassisia pursotuksia. Voit luoda kerroksellisuutta vaihtamalla pursotustyyliä tai käyttämällä erilaisia tyllia, kuten pyöreää ja tähtityllaa yhdessä. Kokeile eri värisiä voikreemejä viimeistelläksesi näyttävän ilmeen.
Vinkki: Kakun leikkaamiseen sopii parhaiten terävä veitsi.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
804
3365
59,6 g
38,2 g
60,7 g
44,3 g
2,2 g
6,2 g
1,0 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
200 g (1 kpl) päärynöitä,
(vihreää elintarvikeväriä),
pursotinpussi ja tylla ,
(kultaisia tai hopeisia koristerakeita) .
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli