5 vinkkiä suunnitteluun: Näin nurmikko vihertää kauniisti koko kasvukauden | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

5 vinkkiä suunnitteluun: Näin nurmikko vihertää kauniisti koko kasvukauden

Kaunis vihreä nurmikko

Ilmastointi, kalkitus ja lannoitus ovat kevätnurmikon perushoitotöitä. Elinvoimainen nurmikko vaatii hellää huolenpitoa koko kasvukauden ajan. Seuraavat viisi vinkkiä auttavat hoitotöiden suunnittelussa.

Jaa Somessa
Koostaja:
Heidi Hänninen
Kuvat:
SOK

1. Kun pihanurmikko kestää keväällä tallausta, on aika haravoida kuollut lehtimassa ja kulottunut heinä huolellisesti. Haravoinnissa voi käyttää myös nurmikon ilmastointiin tarkoitettuja työkaluja.

2. Kevätlannoituksessa kannattaa käyttää nurmikolle tarkoitettuja lannoitteita, joissa ravinteita on nurmikon tarpeisiin nähden sopivassa suhteessa. Kasvukauden aikana ravinteita on hyvä antaa pari kolme kertaa. Lannoituksen jälkeen nurmikko tulee kastella tai vaihtoehtoisesti lannoitus tehdään sateella.

3. Haravoinnin alta paljastuu usein aukkokohtia, joista nurmikkoheinät ovat kuolleet. Ennen paikkauskylvöä vanha nurmikonpinta tulee rikkoa. Painuneisiin kohtiin lisätään kalkittua ja lannoitettua multaa, joka jyrätään tasaiseksi. Kylvön jälkeen siemenet peitetään ohuesti ja kylvös jyrätään kevyesti. Vastakylvettyjen siementen tulee päästä kosketuksiin maan kanssa. Kylvös pidetään kosteana siihen asti, kun ruoho alkaa orastaa.

4. Vanhaa nurmikkoa voi elvyttää katteella, kalkituksella ja ilmastoinnilla. Katetta levitetään usean kerran kesässä. Jos nurmikko on kalkittu hyvin perustamisvaiheessa, ei lisäkalkitusta tarvita ensimmäisinä vuosina. Myöhemmin nurmikkoa on hyvä kalkita muutaman vuoden välein.

5. Nurmikon leikkaaminen säännöllisesti ehkäisee sammaleen ja rikkaruohojen kasvua sekä tuuhentaa nurmikkoa. Nurmikon leikkauksen ansiosta kasvit saavat paremmin valoa ja kasvusto pysyy ilmavana ja terveenä. Leikatessa pituudesta katkaistaan vain yksi kolmasosa kerrallaan. Leikkuujätettä ei kannata jättää paakuiksi, sillä se kellastuttaa nurmikon.

Julkaistu: 23.2.2015
Muokattu: 15.5.2019
Jaa Somessa