Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Joululahjaksi villasukat? Pohjois-Karjalan maakuntasukkia koristavat karjalanruusu ja käki

Teksti:
Minttu Wikberg
Kuvausjärjestelyt:
Jenni Valpio
Kuvat:
Johanna Levomäki
Julkaistu: 26.10.2023
|
Muokattu: 5.6.2024
Pohjois-Karjalan maakuntasukan varressa kukkuu käki. Jouluisia värejä toistavia sukkia somistavat myös suloiset karjalanruusut.

Suunnittelija Minttu Wikberg

Koko 38 (42)

Langan menekki Novita Nalle 75 % villa / 25 % polyamidi, 100 g = 260 m

  • (523) puolukka 90 (100 g)
  • (010) luonnonvalkoinen 40 (45 g)

Sukkapuikot 3 mm tai käsialan mukaan 25 s / 10 cm kirjoneuletta 3 mm:n puikoilla

Huom! Kavennukset ovat pohkeessa eri kerroksilla, jotta ne asettuvat vierekkäin neuleessa. Kavenna ensin kerroksen viimeiset 2 s neulomalla takareunasta 2 o yhteen ja sen jälkeen seuraavan kerroksen ensimmäiset 2 s neulomalla 2 o yhteen.

Pohjois-Karjala-sukkien ohje pdf-tiedostona

Kaavioden pdf-tiedosto

Varsi

Luo sukkapuikoille värillä puolukka 76 (80) s ja jaa s:t tasaisesti neljälle puikolle. Kerroksen vaihtumiskohta on IV ja I puikon välissä.

Neulo kierrettyä joustinneuletta suljettuna neuleena: '1 n, 1 o kiertäen eli takareunasta', toista '–', kunnes työn korkeus on 3 cm. Neulo vielä 1 krs o ja lisää samalla 1 s = 77 (81) s.

Neulo 1 krs o luonnonvalkoisella langalla.

Aloita kirjoneule suljettuna neuleena:

Koossa 38: neulo kaavion 2 kaikki krs:t.

Koossa 42: neulo 1. krs ensin kaaviosta 1, sitten kaaviosta 2 ja vielä kaaviosta 3. Neulo kaavioita jatkossa tässä järjestyksessä. Neulo 2. kaavion loput kerrokset sekä 1. ja 3. kaaviosta seuraavaksi krs:t 2–4 ja toista sitten kerroksia 1–4. Tee kavennukset 2. kaavioon merkityissä kohdissa.

Molemmat koot: 2. kaavion lopussa työssä on 57 (61) s. Neulo vielä 1 krs o värillä puolukka ja kavenna samalla I puikolta 1 s. Työssä on 56 (60) s. Tarkista, että silmukat jakautuvat puikoille tasaisesti ja kerroksen vaihtumiskohta on takana pohkeen keskellä.

Kantapää

Jatka sukka loppuun puolukan värisellä langalla.

Aloita kantalappu neulomalla I puikon s:t oikein IV puikolle = 28 (30) s. Jätä muut s:t odottamaan.

Käännä työ ja neulo vahvennettua neuletta: 1. krs: (työn nurja puoli) nosta 1. s neulomatta (lanka työn nurjalla puolella) ja neulo muut s:t nurin.

Käännä työ. 2. krs: (työn oikea puoli) 'nosta 1 s neulomatta, (lanka työn nurjalla puolella), neulo 1 s oikein', toista '–' krs loppuun. Käännä työ.

Toista krs:t 1–2 yhteensä 14 (15) kertaa (= 28 (30) krs).

Kantapohjan kavennukset

Neulo vielä nurjan puolen krs ja aloita sitten kantapohjan kavennukset: Jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo kantalapun oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 10 (11) s.

Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ.

Nosta 1. s neulomatta, neulo 8 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ.

Nosta 1. s neulomatta, neulo, kunnes jäljellä on 9 (10) s, tee ylivetokavennus ja käännä työ.

Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät joka krs yhdellä ja keskiryhmän s:t pysyvät samana eli 10:nä.

Jaa keskiryhmän silmukat kahdelle puikolle, 5 + 5 s, ja neulo ensimmäiset 5 s vahvennettua neuletta. Kerroksen vaihtumiskohta on nyt tässä.

Poimi vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 14 (15) s + 1 s kantalapun ja II puikon välistä. Neulo kantalapun 5 s oikein ja poimitut s:t kiertäen eli takareunasta oikein.

Neulo II ja III puikon s:t oikein.

Poimi kantalapun oikeasta reunasta 14 (15) s + 1 s III puikon ja kantalapun välistä sillä puikolla, jolla on 5 s. Neulo poimitut s:t kiertäen oikein ja kantalapun 5 s oikein.

Kiilakavennukset

Jatka näillä 68 (72) s:lla sileää neuletta ja aloita kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus.

Tee kavennukset joka 2. krs, kunnes työssä on 56 (60) s, eli joka puikolla 14 (15) s.

Neulo sileää suljettua neuletta, kunnes pohjan pituus on 20 (22) cm tai pikkuvarvas peittyy.

Kärki

Aloita kärjen nauhakavennukset: Neulo I ja III puikon lopussa 2 o yhteen + 1 o sekä neulo II ja IV puikon alussa 1 o + tee ylivetokavennus.

Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs, kunnes joka puikolla on jäljellä 7 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka kerroksella.

Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

Viimeistely

Höyrytä sukat kevyesti.

Jaa kuva instagramissa #sukkamaa ja merkitse kuvaan @yhteishyva

Lankoja myynnissä Prismoissa ja Prisma.fi:ssä. Värit vaihtelevat sesongeittain ja myymälöittäin.

Lisää ihastuttavia sukkaohjeita

Lisää aiheesta