Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Yönsinisten varsien suussa tuikkivat tähdet.

Neulo lumoaviin kirjoneulesukkiin talven ihmemaa – odotetussa maakuntasukkasarjassa vuorossa Lappi

Teksti:
Minttu Wikberg
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 17.11.2022
|
Muokattu: 16.2.2023
Lapin sukkien varsissa komeilee uljas poro, joka tunnetaan kaikkialla maailmassa joulun symbolina. Kärkiosassa hehkuvat auringot antavat lupauksen myös Lapin kesästä.

Koko 38–39

Langan menekki Novita Seitsemän Veljestä (170) laivasto 150 g (010) luonnonvalkoinen 50 g (288) tähkä 15 g

Sukkapuikot 3,5 mm tai käsialan mukaan 22 s / 10 cm kirjoneuletta 3,5 mm puikoilla

Suunnittelija Minttu Wikberg

Lappi-kirjoneulesukkien pdf-ohje

Varsi

Luo sukkapuikoille värillä laivasto 68 s ja jaa s:t neljälle puikolle. Kerroksen vaihtumiskohta on IV ja I puikon välissä.

Neulo joustinneuletta suljettuna neuleena 2o, 2 n, toista - kunnes työn korkeus on 3 cm. Neulo 1 krs oikein resorin värillä ja lisää samalla tasavälein 2 s = 70 s.

Aloita kirjoneule suljettuna neuleena 1. kaavion 1. krs:lta. Tee kavennukset kaavion mukaan. Kavennusten jälkeen työssä on 52 s, 13 s kullakin puikolla.

Kantapää

Kun olet neulonut kaavion loppuun, jatka sinisellä langalla ja aloita kantalappu neulomalla I puikon silmukat oikein IV puikolle = 26 s. Jätä muut silmukat odottamaan. Käännä työ ja neulo vahvennettua neuletta: 1. krs: (työn nurja puoli) nosta 1. s neulomatta (lanka jää työn nurjalle puolelle) ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ. 2. krs: (työn oikea puoli) nosta 1 s neulomatta, lanka jää nurjalle puolelle, neulo 1 s oikein, toista kerros loppuun. Käännä työ. Toista kerrokset 1–2 yhteensä 13 kertaa (= 26 krs).

Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset: jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo kantalapun oikeasta reunasta, kunnes toisessa reunassa on 9 s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo 8 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ.

Nosta 1. s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 8 s, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmän s:t pysyvät samana eli 10:nä. Kun sivusilmukat loppuvat, jaa kantalapun s:t kahdelle puikolle, 5 s molemmille puikoille. Neulo oikean puoleiset 5 s oikein. Kerroksen vaihtumiskohta on nyt tässä.

Poimi vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 13 s + 1 s kantalapun ja II puikon välistä. Neulo kantalapun 5 s oikein ja poimitut s:t kiertäen eli takareunasta oikein. Neulo II ja III puikon s:t oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 13 s + 1 s III puikon ja kantalapun välistä sillä puikolla, jolla on 5 s. Neulo poimitut s:t kiertäen oikein ja kantalapun 5 s oikein.

Kiilakavennukset

Jatka näillä 64 s:lla sileää neuletta ja aloita kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus. Neulo 1 välikerros ja toista kavennukset. Tee kavennukset joka 2. krs kunnes työssä on 52 s eli joka puikolla 13 s.

Aloita sitten kirjoneule 2. kaavion 1. krs:lta. 13 s:n mallikerta toistuu kerroksella 4 kertaa. Kaavion kerrosten jälkeen neulo vielä sileää neuletta pohjavärillä kunnes pohjan pituus on 20 cm tai pikkuvarvas peittyy.

Kärki

Aloita kärkikavennukset nauhakavennuksina: Neulo I ja III puikon lopussa 2 o yhteen, 1 o ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 o ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs, kunnes joka puikolla on jäljellä 7 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka kerroksella. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

Neulo toinen sukka samoin.

Viimeistely sukat höyryttämällä ne kevyesti.

Lankoja myynnissä Prismoissa ja Prisma.fi:ssä. Värit vaihtelevat sesongeittain ja myymälöittäin.

Neulo myös

Lisää aiheesta