Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Murretuissa sävyissä hehkuviin sukkiin neulotaan kierrejoustinta, kirjoneuletta ja vahvistettu kantapää. Kärkeen tehdään nauhakavennuksella.

Innostu suositusta maakuntasukkasarjasta! Neulo upeissa väreissä hehkuvat sukat Pohjois-Savon henkeen

Teksti:
Minttu Wikberg
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 20.9.2022
|
Muokattu: 13.3.2023
Sukan varressa loistaa Pohjois-Savon nimikkokasvi pihlaja marjoineen. Terän kuviointiin on haettu inspiraatiota kuikan graafisesta kuvioinnista.

Suunnittelija Minttu Wikberg

Koko 38-39

Langanmenekki Novita Nalle 75% villa/ 25% polyamidi, 100 g = 260 m (061) pellava 60 g (650) vahakas 20 g (663) tatti 15 g (064) korvasieni 40 g

Sukkapuikot 3 mm tai käsialan mukaan 24 s ja 26 krs / 10 cm x 10 cm kirjoneuletta 3 mm puikoilla.

Pohjois-Savo-sukkien ohje pdf-tiedostona

Varsi

Luo pellavan värisellä langalla 56 s sukkapuikoille ja jaa silmukat neljälle puikolle tasaisesti, 14 s jokaiselle. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä. Neulo sitten kierrettyä joustinneuletta suljettuna neuleena 1 n, 1 s kiertäen eli takareunasta o, toista , kunnes työn korkeus on 3 cm. Neulo vielä yksi kerros sileää suljettua neuletta resorin värillä.

Aloita kirjoneule 1. kaavion 1. krs:lta. Neulo kaavion kerrokset 1-12. (Krs 12 sileää neuletta.)

Jatka kirjoneuletta 2. kaavion 1. krs:lta. 14 s:n mallikerta toistuu kerroksella 4 kertaa. Neulo kaavion kerrokset 1–24.

Kantapää

Kun olet neulonut kaavion loppuun, katkaise pellavan värinen lanka ja jatka kantalappua neulomalla korvasienen värillä IV puikon silmukat oikein I puikolle = 28 s. Jätä muut silmukat odottamaan.

Käännä työ ja neulo vahvennettua neuletta: 1. krs: (työn nurja puoli) nosta 1. s neulomatta (lanka jää työn nurjalle puolelle) ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ. 2. krs: (työn oikea puoli) nosta 1 s neulomatta, lanka jää nurjalle puolelle, neulo 1 s oikein, toista kerros loppuun. Käännä työ. Toista kerrokset 1–2 yhteensä 14 kertaan(= 28 krs).

Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset: jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo kantalapun oikeasta reunasta, kunnes toisessa reunassa on 10 s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo 8 s n ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 9 s, tee ylivetokavennus.

Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmässä on 10 s. Kun sivusilmukat loppuvat, jaa kantalapun s:t kahdelle puikolle. Neulo oikean puoleiset 5 s oikein. Kerroksen vaihtumiskohta on nyt tässä.

Jätä ruskea lanka odottamaan ja neulo seuraava kerros pellavan värisellä langalla:

I puikko: Neulo kerroksen alusta kantalapun 5 s oikein. Poimi neuloen kantalapun vasemmasta reunasta 14 s. Poimi 1 s kantalapun ja II puikon välistä ja neulo se kiertäen.

II ja III puikko: Neulo o, kavenna samalla 1 s = puikoilla 13 s + 14 s.

IV puikko: Poimi kantalapun ja III puikon välistä 1 s ja neulo se kiertäen. Poimi neuloen kantalapun oikeasta reunasta 15 s ja neulo kantalapun 5 s oikein.

Työssä on 68 s.

Kiilakavennukset

Jatka kirjoneuletta 3 kaaviosta ja aloita samalla kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus. Neulo 1 välikerros ja toista kavennukset. Tee kavennukset joka 2. kerros kunnes työssä on 56 s. Katkaise korvasienen värinen lanka.

Jatka kirjoneuletta 4 kaavion 1. krs:lta. 4 s:n mallikerta toistuu kerroksella 14 kertaa. Siirrä silmukoita puikoilla niin, että kerroksen vaihtumiskohta pysyy samassa kohdassa ja jokaisella puikolla on 14 s. Jatka kirjoneuletta kunnes pohjan pituus on 20 cm tai pikkuvarvas peittyy ja olet viimeksi neulonut pellavan värisen kerroksen. Katkaise langat ja neulo työ loppuun korvasienen värillä.

Terä ja kärkikavennukset

Aloita nauhakavennukset: Neulo I ja III puikon lopussa 2 o yhteen, 1 o ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 o ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs, kunnes työssä on jäljellä 28 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka kerroksella. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

Viimeistely

Päättele langanpäät ja höyrytä sukat kevyesti.

Jaa sukkakuvasi Yhteishyvän instagramissa #sukkamaa

Vinkki!

Noin 44 kokoiset sukat saat, jos teet samalla silmukkaluvulla sukan Seitsemän Veljestä -langasta. Aloita terän kavennukset, kun pohjan pituus on noin 23,5 cm tai pikkuvarvas peittyy.

Lankoja myynnissä Prismoissa ja Prisma.fi:ssä. Värit vaihtelevat sesongeittain ja myymälöittäin.

Neulo lisää maakuntasukkia

Lisää aiheesta