Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Nyt neulotaan! Varsinais-Suomen syksyisistä sukista löytyvät naakka ja tammenlehtiä

Teksti:
Minttu Wikberg
Kuvat:
Panu Pälviä
Julkaistu: 8.7.2022
|
Muokattu: 13.3.2023
Tunnelmallisissa Varsinais-Suomen sukissa esiintyy maakunnan nimikkolintu naakka, joka paikallisesti tunnetaan myös hakkisena. Toisena kuvioaiheena on tammi.

Suunnittelija Minttu Wikberg

Koko 38-39

Langanmenekki Novita Nalle 75% villa / 25% polyamidi, 100g = 260 m (751) karviainen 90 g (519) haave 30 g (650) vahakas pieni pätkä kirjontaan

Sukkapuikot 3 mm tai käsialan mukaan

Tiheys 24 s ja 26 krs / 10 cm x 10 cm kirjoneuletta 3 mm puikoilla.

Varsinais-Suomi-sukkien pdf-ohje

Varsi

Luo karviaisen värillä 56 s sukkapuikoille ja jaa silmukat neljälle puikolle tasaisesti, 14 s jokaiselle. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä. Neulo sitten kierrettyä joustinneuletta suljettuna neuleena 1 n, 1 s kiertäen eli takareunasta o, toista kunnes työn korkeus on 3 cm. Neulo vielä yksi kerros sileää suljettua neuletta resorin värillä.

Aloita kirjoneule kaavion 1. krs:lta. Mallikerta toistuu kerroksella 2 kertaa. Neulo kaavion kerrokset 1-38. Neulo vielä 1 krs sileää pohjavärillä.

Kantalappu

Aloita sitten kantalappu neulomalla karviaisen värillä I puikon s:t IV puikolle (= 28 s). Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ ja neulo seuraavasti:

1.krs (työn nurja puoli) nosta 1. s neulomatta, lanka jää työn nurjalle puolelle ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ. 2.krs (työn oikea puoli) nosta 1 s neulomatta, lanka jää nurjalle puolelle, neulo 1 s oikein, toista kerros loppuun. Käännä työ. 3.krs nosta 1. s neulomatta, lanka jää työn nurjalle puolelle ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ. 4.krs nosta 1 s neulomatta, neulo 2 o, nosta 1 s neulomatta ja neulo 1 o, toista - ja neulo viimeinen s oikein. Käännä työ.

Toista kerroksia 1–4 yhteensä 7 kertaa (= 28 krs).

Neulo vielä 1 krs nurin kuten aiemmin, käännä työ.

Kantapohja

1.krs neulo 16 s oikein, neulo seuraavat 2 s yhteen takareunoista ja neulo 1 o. Käännä työ. 2.krs nosta 1 s neulomatta, neulo 5 n, neulo seuraavat 2 s nurin yhteen ja 1 n. Käännä työ. 3.krs nosta 1 s neulomatta, neulo 6 o, neulo 2 s takareunoista o yhteen ja 1 o. Käännä työ. 4.krs nosta 1 s neulomatta, 7 n, 2 s nurin yhteen ja 1 n. Käännä työ.

Jatka kavennuksia niin, että silmukoiden määrä keskellä kasvaa joka kerroksella, kunnes teet viimeiset kavennukset sekä oikealla että nurjalla kantalapun reunassa. Neulo vielä krs oikein ja jaa s:t kahdelle puikolle.

Poimi neuloen kantalapun vasemmasta reunasta 14 s ja 1 s kiertäen kantalapun ja II puikon välistä. Jatka II ja III puikon silmukoilla sileää neuletta. Poimi 1 s kiertäen III puikon ja kantalapun välistä ja 14 s neuloen kantalapun reunasta. Neulo kantalapun silmukat oikein.

Kiilakavennukset

Jatka kaikilla puikoilla sileää neuletta ja aloita kiilakavennukset. Neulo I puikon 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja IV puikon 2 ensimmäistä s ylivetäen oikein yhteen. Toista kavennuksia joka 2. krs kunnes puikoilla I ja IV on 14 s (työssä on nyt 56 s).

Terä ja kärkikavennukset

Jatka sen jälkeen sileää neuletta, kunnes pituus on 19 cm tai pikkuvarvas peittyy ja aloita kärkikavennukset nauhakavennuksina: Neulo I ja III puikon lopussa 2 o yhteen, 1 o ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 o ja tee ylivetokavennus.

Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs, kunnes työssä on jäljellä 28 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka kerroksella. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

Viimeistely

Kirjo silmukoita jäljitellen kaaviosta pudonnut tammenterho sukan terään. Päättele langanpäät ja höyrytä sukat kevyesti.

Jaa sukkakuvasi instagramissa #sukkamaa #yhteishyvä

Vinkki!

Noin 44 kokoiset sukat saat, jos teet samalla silmukkaluvulla sukan Seitsemän Veljestä -langasta. Aloita terän kavennukset, kun pohjan pituus on noin 23,5 cm tai pikkuvarvas peittyy.

Lankoja myynnissä Prismassa ja Prisma.fi:ssä.

Lisää ohjeita ja ideoita neulomiseen

Lisää aiheesta