Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Odotettu neulesarja jatkuu! Neulo nyt Pohjanmaan sukat, joissa pauhaavat Merenkurkun aallot

Teksti:
Minttu Wikberg
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 13.3.2023
|
Muokattu: 13.3.2023
Heleänvärisissä villasukissa pääskyt lentelevät sinisellä taivaalla lakeuden yllä.

Koko 38–39

Langan menekki Novita Nalle, (183) pisara 80 g (010) valkoinen 50 g

Sukkapuikot 3 mm tai käsialan mukaan 22 s / 10 cm kirjoneuletta 3 mm puikoilla

Suunnittelija Minttu Wikberg

Pohjanmaa-kirjoneulesukkien pdf-ohje

Kirjoneulekaaviot pdf-tiedostona

Varsi

Luo sukkapuikoille värillä pisara 60 s ja jaa s:t tasaisesti neljälle puikolle. Kerroksen vaihtumiskohta on IV ja I puikon välissä.

Neulo kierrettyä joustinneuletta suljettuna neuleena: 1 n,1 o kiertäen eli takareunasta, toista , kunnes työn korkeus on 3 cm. Neulo vielä 1 krs oikein.

Aloita kirjoneule suljettuna neuleena 1. kaavion 1. krs:lta ja neulo kaavion kaikki krs:t.

Kantapää

Jatka sinisellä langalla ja aloita kantalappu neulomalla I puikon s:t oikein IV puikolle = 30 s. Jätä muut s:t odottamaan.

Käännä työ ja neulo vahvennettua neuletta:

  1. krs: (työn nurja puoli) nosta 1. s neulomatta (lanka työn nurjalla puolella) ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ.
  2. krs: (työn oikea puoli) nosta 1 s neulomatta, (lanka työn nurjalla puolella), neulo 1 s oikein, toista krs loppuun. Käännä työ. Toista krs:t 1–2 yhteensä 14 kertaa (= 28 krs).

Kantapohjan kavennukset

Neulo vielä nurjan puolen krs ja aloita kantapohjan kavennukset: jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin.

Neulo kantalapun oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 11 s. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo 8 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ.Nosta 1. s neulomatta, neulo, kunnes jäljellä on 10 s, tee ylivetokavennus.

Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät joka krs yhdellä ja keskiryhmän s:t pysyvät samana eli 10:nä. Jaa keskiryhmän silmukat kahdelle puikolle, 5 + 5 s, ja neulo ensimmäiset 5 s. Kerroksen vaihtumiskohta on nyt tässä.

Poimi vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 14 s + 1 s kantalapun ja II puikon välistä. Neulo kantalapun 5 s oikein ja poimitut s:t kiertäen eli takareunasta oikein. Neulo II ja III puikon s:t oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 14 s + 1 s III puikon ja kantalapun välistä sillä puikolla, jolla on 5 s. Neulo poimitut s:t kiertäen oikein ja kantalapun 5 s oikein.

Kiilakavennukset

Jatka näillä 70 s:lla sileää neuletta ja aloita kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus. Tee kavennukset joka 2. krs, kunnes työssä on 60 s eli joka puikolla 15 s.

Aloita sitten kirjoneule 2. kaavion 1. krs:lta ja neulo kaavion kaikki krs:t. Kaavion jälkeen kavenna joka puikolta 1 s (= 56 s) ja neulo vielä sileää neuletta pohjavärillä, kunnes pohjan pituus on 20 cm tai pikkuvarvas peittyy.

Kärki

Aloita kärjen nauhakavennukset: Neulo I ja III puikon lopussa 2 o yhteen + 1 o sekä neulo II ja IV puikon alussa 1 o + tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs, kunnes joka puikolla on jäljellä 7 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka kerroksella. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

Voit tehdä toisen sukan joko samoin tai peilikuvaksi. Jos seuraat kaaviota ruudulta, voit kääntää kaavion kuvaohjelmassa.

Viimeistely

Höyrytä sukat kevyesti.

Voit muokata sukkia myös jättämällä halutessasi varren tai kärjen kirjoneuleosuuden pois ja neuloen sileää neuletta sen sijasta.

Lankoja myynnissä Prismoissa ja Prisma.fi:ssä. Värit vaihtelevat sesongeittain ja myymälöittäin.

Katso myös

Lisää aiheesta