Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Säästövinkki: Mitä ihmettä on fifoilu? Sillä järkeistät jääkaappisi ja säästät ruokakuluissa

Teksti:
Laura Kaapro
Kuvat:
Samuli Siirala
Julkaistu: 23.4.2024
|
Muokattu: 30.4.2024
Ammattimainen varastoija noudattaa aina FIFO-sääntöä. Matki mestareita ja ryhdy jääkaapin fifoilijaksi – säästät hävikkiä ja sievoisen summan rahaa.

Tavallinen tilanne keittiössä: joku perheen jäsenistä on vähän väliä kurkkimassa jääkaappiin. Sieltä käteen osuvat lähes poikkeuksetta ne etummaiset tuotteet, jotka sattuvat olemaan näppärästi tarjolla. Kaapin perukoilta ei hevillä lähdetä aineksia etsiskelemään.

Entä, jos ottaisit jääkaappisi säännöksi ammattimaisen varastoinnin periaatteen, FIFOn? FIFO tulee englannin kielen sanoista First In, First Out, ja tarkoittaa, että varastoon ensimmäiseksi saapuneet tuotteet myydään (kotioloissa käytetään) ensimmäisenä.

Fifoilija ohjaa perheensä jäseniä ovelasti asettelemalla silmän ja käden ulottuville ainekset, jotka hän haluaa käytettävän ensin.

Sääntö toimii kuin kaupan kassa: ensimmäistä jonottajaa palvellaan ensin, ja hän myös lähtee kassalta pois ennen seuraavaa vuorossa olijaa. Jono kassalla etenee samalla tavalla kuin tavara kiertää varastossa (tässä tapauksessa jääkaapissa). Tehokasta!

Näin toimii ammattimainen fifoilija: kauppareissulta tullessaan hän nostelee pakkaukset pois jääkaapin perältä. Niiden tilalle hän laittaa tuoreimmat ostokset. Perheensä jäseniä hän ohjailee ovelasti asettelemalla silmän ja käden ulottuville ainekset, jotka hän haluaa käytettävän ensin.

Nokkelimmat fifoilijat yhdistävät sääntöön vielä läpinäkyvät säilytysastiat. Kannellisia lasiastioita kannattaa hankkia muutamia erikokoisia.

Kun vaikkapa iltaruoalta yli jääneen annoksen siirtää läpinäkyvään lasiastiaan, näkee sisällön nopealla vilkaisulla ilman rasioiden availua. Jos rasiat vielä ovat jääkaapissa etualalle, kelpaa valmis ruoka varmasti uudelleenlämmitettynä lounaaksi tai välipalaksi kenelle tahansa.

Pieni viekkaus, iso hyöty! Fifoilija on hävikkitalkoiden sankari. Hänen jääkaapissaan mikään ei vanhene eikä pilaannu, eivätkä hänen lompakkonsa setelit ota siipiä alleen.

Lue myös