Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Säästövinkki: Enemmän kasviksia pikkurahalla? Näin säästät hedelmä- ja vihannesosastolla

Teksti:
Laura Kaapro
Kuvat:
Samuli Siirala
Julkaistu: 2.4.2024
|
Muokattu: 3.4.2024
Hedelmien ja vihannesten syöntiä pitää lisätä entisestään, mutta voiko kuluttaja tehdä sen kukkarolle ystävällisellä tavalla? Vastaus on: kyllä!

Tiesitkö, että kasvisten ”puoli kiloa päivässä” -sääntö saattaa pian olla historiaa? Uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset julkaistiin viime kesänä. Ne opastavat syömään vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja vähintään puoli kiloa päivässä, tarkalleen ottaen 500–800 grammaa.

Myös kotimaiset eli kansalliset ravitsemussuositukset ovat työn alla. Valtion ravitsemusneuvottelukunta julkaisee ne marraskuussa. Niiden pohjana ovat pohjoismaiset suositukset, joten tuo suositus, 500–800 grammaa, nähdään todennäköisesti myös niissä.

Terveellisestä ravinnosta kertyy jatkuvasti uutta tutkimustietoa, jonka myötä suosituksia pitää päivittää. Kasvisten rouskuttamisen ja hedelmien haukkaamisen terveystieteellinen näyttö on vahva. Puolen kilon minimi kannattaa siis ottaa periaatteeksi heti tänään!

Mikäpä estää? No hinta, sanoo moni. Kasvisten ja hedelmien ajatellaan maksavan liikaa, vaikka monet kasvikset ovat ympäri vuoden edullisia. Ja pienellä tarkkaavaisuudella vajaan kilon maaliin pääsee säästäväisinkin kuluttaja.

Alle euron hevit ovat hedelmiä ja vihanneksia, jotka myydään Prismoissa ja S-marketeissa nimensä mukaisesti alle eurolla: per kilo, rasia, pussi tai kappale.

Kaupassa käydessä tarvitsee pitää mielessä vain kaksi asiaa. Yksi: suosi sesongin kasviksia ja hedelmiä. Ne ovat edullisempia – lisäksi tuoreimmillaan ja parhaimmillaan. Kaksi: poimi kärryyn alle euron hevit sekä muut hevi-osaston ajankohtaiset tarjoukset.

Alle euron hevit ovat hedelmiä ja vihanneksia, jotka myydään Prismoissa ja S-marketeissa nimensä mukaisesti alle eurolla: per kilo, rasia, pussi tai kappale.

Kampanjan tuotteet ovat aina selkeästi merkitty, ja valikoima vaihtuu kauden mukaan. S-ryhmän tavoitteena on kannustaa asiakkaita kasvisten käyttöön, ja siksi edullisten vaihtoehtojen esiintuomiseen halutaan panostaa.

Mitkä terveyspommit kannattaa poimia ostoskoriin juuri nyt?

Huhtikuun alkupuolella Prismojen ja S-markettien hevi-osastoilta lähtee edullisesti mukaan esimerkiksi keräkaalia, punasipulia ja varsiselleriä.

Keräkaalia kannattaa hyödyntää perinteisen kaalilaatikon ja -kääryleiden lisäksi myös nopeassa arkikokkailussa eli lisää kaalia soppaan, munakkaaseen ja wokkiin. Keräkaali sopii myös lihapullataikinaan: kun suikaloit kaalia taikinan joukkoon, saat yhdestä jauhelihapaketista reilummin pyöryköitä ja lisäät kasviksia lautaselle kuin huomaamatta.

Varsiselleri ja sipuli ovat tärkeitä makujen syventäjiä esimerkiksi keittojen, patojen ja pastojen valmistuksessa. Jos varsiselleristä ei heti kulukaan kuin osa, loput kannattaa kuutioida pakasteeseen pusseihin myöhempää käyttöä varten.

Kun tutkit kaupassa hedelmä- ja vihannesosastoa, muista vilkaista satokausipöytää! Ainakin isompien kauppojen pöydästä löydät huhtikuussa muun muassa vihreää tankoparsaa, varsiparsakaalia, sitruunaa ja limeä sekä mangoa ja ananasta.

Lue myös