Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Istuta talvivalkosipuli syksyllä

Teksti:
Yhteishyvä ja Marianne Blom-Salola
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 23.9.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Talvivalkosipuli on tavallista valkosipulia kookkaampi: siinä on 4–8 helposti kuorittavaa, mehevää ja voimakkaan makuista kynttä. Lokakuun tienoilla istuttava kasvi viihtyy talven maassa.

Talvivalkosipulin kynnet istutetaan maahan lokakuun alkupuolella. Kynsien pitää ehtiä juurtua kunnolla ennen talven tuloa, mutta liian aikainen istutusajankohta voi houkutella ne versomaan jo syksyllä – vaikkakin versot kestävät kylmää hyvin.

Talvivalkosipulin voi istuttaa myös keväällä, mutta silloin sato jää pienemmäksi.

Istutus

Irrota kynnet toisistaan ja istuta hyvään, ravinteikkaaseen maahan syviin vakoihin 10–15 sentin välein. Sipulille on eduksi, jos vaon pohjalle laitetaan kerros hyvää kompostimultaa tai palanutta karjanlantaa ja vako täytetään kompostilla maanpinnan tasalle. Istutuksen jälkeen maa kastellaan huolellisesti.

Lannoitus keväällä

Sipulit alkavat versoa heti lumen sulamisen jälkeen. Talvivalkosipulia lannoitetaan ainakin pari kertaa, toukokuun alku- ja loppupuolella. Lannoittamiseen voi käyttää kanankakkarakeita, laimennettua lantavettä tai nokkoskäytettä.

Maan pinnan voi peittää noin 10 sentin vahvuisella ruohosilppukerroksella, mikä vähentää rikkakasveja ja lannoittaa. Heinäkuun puolivälin jälkeen valkosipulia ei lannoiteta, jotta sipulit ehtivät tuleentua. Rikkakasvit poistetaan sitä mukaa, kun niitä ilmestyy.

Sadonkorjuu syksyllä

Nosta valkosipulit maasta syyskuussa, kun pari kolme ulointa lehteä on lakastunut. Työssä kannattaa käyttää apuna talikkoa, sillä joskus sipulit ovat tiukassa ja niiden varsi saattaa vedettäessä irrota.

Niputa sipulit varsineen ja kuivata ilmavasti räystään tai katoksen alla. Puhdista täysin kuivat sipulit mullasta, ja jos niiden varsi on taipuisaa tyyppiä, ne voi palmikoida näyttäviksi nipuiksi. Varret voi myös leikata noin kolmen sentin tyngäksi.

Satoa säilytetään huoneenlämmössä tai viileässä varastossa.

Itusilmut talteen

Talvivalkosipuli on kaksivuotinen kasvi. Kynsistä kasvatetut kasvit kehittävät kesän lopulla kukkavarren, johon muodostuu pieniä itusilmuja. Kun itusilmut alkavat irtoilla, ne kerätään talteen ja kylvetään muutaman viikon kuluttua hajakylvönä parin sentin syvyyteen joko laatikoihin tai kasvimaalle. Seuraavana syksynä itusilmuista kehittyneet kynnet istutetaan samalla tavalla kuin sipuleista irrotetut kynnet.

Jos itusilmuja ei käytetä, kukkavarret voi leikata pois. Varsien poistaminen kasvattaa sipulit hieman suuremmiksi.