Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Netti auttaa arjessa

Teksti:
Heidi Hänninen
Asiantuntija:
projektikoordinaattori Julia Alajärvi, Mediataitoviikko ja erityisasiantuntija Saara Pääjärvi, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 26.1.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Netti pursuaa sisältöjä puhelimessa, tabletissa ja tietokoneessa. Tottumaton internetin käyttäjä hukkuu helposti tietotulvaan. Seuraavien vinkkien avulla otat netin koko perheen hyötykäyttöön.

Opi uutta netistä

Täsmälliset ohjeet ja kuvat opettavat erilaisia arkielämän taitoja, kuten leipomista tai tietokoneohjelmien asentamista, vaihe vaiheelta. Opastamisen lisäksi eri verkkosivustot tarjoavat usein mahdollisuuden kommentointiin tai lisäkysymysten esittämiseen. Näin voit tehostaa oppimistasi vertaistuen avulla.

Muista, että oppimisen ei tarvitse aina olla vakavaa. Ihminen oppii tehokkaasti myös viihtyessään.

Erilaiset verkkopelit kehittävät sorminäppäryyttä, kielitaitoa, loogista ajattelua ja paineensietokykyä.

Oman harrastusalan keskustelufoorumeilla voi jakaa neuvoja ja tutustua samoista asioista kiinnostuneisiin. Parhaimmillaan keskustelut kehittävät sosiaalisia taitoja ja argumentointikykyä.

Tutustu lapsesi käyttämiin palveluihin, jotta voit arvioida, soveltuvatko ne juuri sinun lapsellesi.

Rohkaise lasta kertomaan aikuiselle, jos hän törmää netissä mieltä askarruttavaan sisältöön.

Näin etsit ohjeita

Käytä etsimisessä yksinkertaisia hakusanoja, kuten "tuulihatut" tai "helmikorun tekeminen". Kokeile myös englanninkielisiä termejä ja alkuun sanaparia "how to".

Vaihtele hakusanoja ja kokeile sanasta eri taivutusmuotoja. Älä anna liian tarkkoja hakusanaketjuja, vaan etsi oikeanlaista ohjetta tai videota useiden hakutulosten joukosta.

Videoita kannattaa etsiä suoraan videopalveluista, kuten YouTubesta.

Pienten lasten on hyvä harjoitella verkkosisältöjen etsimistä aikuisen kanssa. Netinkäytölle ei ole alaikärajaa, mutta mitä pienempi lapsi on, sitä tiiviimmin aikuisen tulisi olla läsnä.

Katso videotutoriaaleja

Videotutoriaalit eli opastavat videot ovat hyödyllisiä, sillä ohjeet esitetään havainnollisemmin kuin valokuvissa tai tekstissä. Videot sopivat myös niille, joilla on vaikeuksia lukea tai ymmärtää kirjoitettuja ohjeita. Videolta on helppo oppia esimerkiksi ranskanletin teko tai saada vinkkejä siihen, kuinka päästä alkuun nettipelissä.

Katso aiheesta useampi video ja lue myös kommentteja. Kommenttien perusteella saa usein kuvan siitä, onko ohje toiminut muilla.

Tunnista luotettava lähde

Ota selvää, kuka sisällön on tehnyt, ja mieti, mikä on sen välittämän viestin tavoite. Onko kyseessä mielipide vai monesta eri lähteestä löytyvä fakta?

Käytä tärkeiden asioiden selvittämisessä sivustoja, jotka kantavat vastuun antamistaan ohjeista. Tällaisia ovat esimerkiksi viranomaisten sivustot.

Kommentoi sisältöjä reilusti

Muista, että tavalliset netinkäyttäjät opastavat yleensä auttamisen ilosta. Rakentava ja kohtelias kritiikki on tervetullutta, mutta amatööreiltä ei voi odottaa ammattilaistason lopputulosta.

Muista, että netissä pätevät samat käyttäytymissäännöt kuin muussakin kanssakäymisessä. Kiusaaminen, syrjiminen ja ikävät kommentit tuntuvat pahalta myös netissä. Älä siis ilkeile ja muista, että kiitos lämmittää aina mieltä.

Lyhyt ja napakka kommentti on useimmiten paras. Ilmaise heti kommenttisi alussa, jos haluat kysyä tarkennusta tai ehdottaa muutosta esimerkiksi käytännön toteutukseen.

Muista tekijänoikeudet

Tekijänoikeudet koskevat myös nettiä. Pääsääntöisesti tekijänoikeuksien suojaamaa materiaalia, kuten musiikkia tai toisten videoita, ei saa käyttää ilman lupaa. Tämä kuitenkin vaihtelee eri esitystapojen, tarkoitusten ja teosten mukaan, joten selvitä aina tapauskohtaisesti tekijänoikeuksien voimassaolo. Tässä auttaa esimerkiksi Tekijänoikeus.fi-sivusto.

Oppimisen ei tarvitse aina olla vakavaa. Ihminen oppii tehokkaasti myös viihtyessään.

<!-- /* Font Definitions / @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-536870145 1107305727 0 0 415 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-520092929 1073786111 9 0 415 0;} / Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:Calibri;} p.04Tekstilei1sis, li.04Tekstilei1sis, div.04Tekstilei1sis {mso-style-name:04_Teksti_lei1sis; mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; text-indent:1.0cm; line-height:150%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:FI; mso-fareast-language:FI;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; mso-ansi-language:FI;} @page WordSection1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.WordSection1 {page:WordSection1;} -->

Haluatko kuvata hauskan videopostauksen tai opastavan videon? Suosittu videobloggaaja Tume neuvoo kaksi tapaa tehdä oman videon. Katso vinkit ja kokeile rohkeasti – videoiden kuvaaminen on hauskaa puuhaa!

Yhteishyvä on mukana valtakunnallisessa Mediataitoviikossa 9.–15.2.2015. Juttu ja video ovat osa Mediataitoviikkoa.

LISÄTIETOJA:

Mediataitoviikko ja Tekijänoikeus.fi

Lisää aiheesta