S-ryhmän vastuullisuuspäällikkö Anna-Leena Teppo on ilahtunut siitä, miten hyviä energiansäästövinkkejä Yhteishyvän lukijoilta tuli Yhteishyvän Facebook-kilpailussa.
1. Laske kodin lämpötilaa
Yksi lukijoiden yleisimmistä energiansäästökeinoista oli huoneiden lämpötilan laskeminen. Muun muassa Marjo kertoo pitävänsä lämmitettävien huoneiden lämpötilan 15–18 asteessa. Myös moni muu neuvoo pitämään huonelämpötilan alhaisena ja pukeutumaan lämpimästi.
"Lämmitys haukkaa yleensä yli puolet kotien energiankulutuksesta", sanoo Anna-Leena Teppo. "15 astetta on monelle turhan viileä, mutta lämpötilan laskeminen on yksi helpoimmista ja vaikuttavimmista tavoista säästää kotona energiaa."
Jo yhden asteen lasku sisälämpötilassa voi tuoda viiden prosentin energiansäästön. "Kun lähtee kotoa vähän pidemmäksi aikaa, on hyvä säästää energiaa ja pudottaa sisälämpötilaa useammalla asteella."
2. Pese täysiä koneita, ota nopeita suihkuja
Hyvin moni vastaaja sanoo minimoivansa pesukoneiden käytön ja pesevänsä vain täysiä koneellisia mahdollisimman alhaisella lämmöllä. Mirka kertoo vieläpä tuulettavansa vaatteet ulkona käytön jälkeen, jotta puolipitoisia vaatteita ei edes tarvitse pestä.
Aune puolestaan kertoo, ettei pese eikä huuhdo astioita juoksevan veden alla.
Anna-Leena Tepon mukaan nämä ovat hyviä arjen vastuullisuustekoja. Astia- ja pyykinpesukoneiden sekä muun käyttöveden lämmitys voivat haukata lähes viidenneksen kodin energiankulutuksesta. "Omien suihkujen pituuteen on helppo vaikuttaa."
Lämpötilan laskemisen ja lämpimän veden kulutuksen vähentämistä tehokkaampia keinoja säästää lämpöenergiaa ovat Anna-Leena Tepon mukaan esimerkiksi lämmitysratkaisut ja lämmöneristys.
3. Vaihda lenkkisaunaan ja led-lamppuihin
Sähköä säästyy tietysti myös saunomalla harvemmin. "Taloyhtiön lenkkisaunan käyttö on hyvä energiansäästövinkki", sanoo Anja Facebookissa.
Teppo on samaa mieltä. Kun vaihtaa loisteputket ja hehkulamput ledeihin, voi säästää sähkölaskussa jopa puolet.
"Hehkulampun käyttöikä on noin 1000 tuntia, mutta ledit kestävät keskimäärin 15 000–25 000 tuntia. Se vastaa kotitalouksissa keskimäärin 15–25 vuoden vuosikäyttöä."
Ledin kestävyyttä voi testata itse. Leena neuvoo kirjoittamaan lamppuun tussilla vaihtopäivän, niin niiden kestävyyden huomaa.
4. Osta energiatehokkaita laitteita
Kun kodin sähkövimpaimet tulevat tiensä päähän, kannattaa valita niiden seuraajaksi energiatehokas vaihtoehto.
"Joidenkin tutkimusten mukaan sähkön säästöpotentiaali on 40–50 prosenttia, kun vanhat sähkölaitteet korvaa uusilla", Teppo sanoo.
Kaikki laitteet kannattaa tietysti sammuttaa tai laittaa valmiustilaan silloin, kun niitä ei käytä. Joskus töpselikin kannattaa nyppäistä irti. Laitteiden käyttöohjeesta yleensä selviää, paljonko laite kuluttaa valmiustilassa. Uudemmat kuluttavat yleensä vähemmän kuin vanhat.
"Kannattaa suosia katkaisijalla varustettuja jatkojohtoja, joista laitteet voi kytkeä kerralla pois päältä", Teppo sanoo. "Yksittäisilläkin teoilla on yhdessä suuri merkitys."
Yhteishyvä julkaisi energiansäästöviikolla videon, jossa S-ryhmä kertoi energiansäästöhankkeistaan, joilla suhteellista energiankulutusta on saatu vähennettyä kolmannes vuodesta 2010. __Samalla ihmisiltä kysyttiin heidän energiansäästövinkkejään, joita myös poimittiin tähän artikkeliin.