Lämmitä piimä mikrossa kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää psyllium ja anna turvota 10 minuuttia. Lisää siirappi ja suola. Sekoita.
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita ne taikinaan. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Voitele kolme noin 1 litran leipävuokaa ja jaa taikina niihin. Jätä vuokiin kohoamisvaraa. Anna leipien kohota lämpimässä paikassa liinan alla noin tunti.
Paista leipiä 175-asteisessa uunissa 1 ½ tuntia. Voitele leipien pintoja siirapin ja veden seoksella pari kertaa paistamisen loppuvaiheessa, viimeisen puolen tunnin aikana.
Anna leipien jäähtyä noin tunti ennen kumoamista. Gluteeniton saaristolaisleipä säilyy jääkaapissa kelmuun käärittynä noin 4 päivää.
Vinkki: Saaristolaisleipä sopii mainiosti myös myyjäisherkuksi.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
1233
5160
13,0 g
6,3 g
240,7 g
134,0 g
10,3 g
28,0 g
0,6 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
1,5 palaa Palaa (à 50 g) hiivaa,
3 rkl Psylliumia,
2 tl Suolaa,
1 dl Pellavansiemeniä,
0,5 dl Vettä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli