Mittaa mallasrouhe kulhoon. Kiehauta vesi (2 dl) ja sekoita se rouheen joukkoon. Anna seoksen turvota huoneenlämmössä 30 minuuttia.
Lisää turvonneen mallasrouheen joukkoon kädenlämpöä hieman lämpimämpi vesi (42 astetta), siirappi, kuivahiiva, suola ja osa jauhoista. Alusta loput jauhot taikinaan käsin vaivaten.
Painele tai kauli taikina jauhoja apuna käyttäen pellin kokoiseksi levyksi. Peitä liinalla ja kohota noin 30 minuuttia tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
Leikkaa leipä veitsellä ruudukoksi. Paina veitsi pohjaan saakka, jotta ruudukko säilyy paistamisen aikana. Paista 200-asteisessa uunissa 25 minuuttia.
Kiehauta voi ja siirappi. Ota leipä uunista, sivele voi-siirappiseos pinnalle ja paista vielä 5 minuuttia. Anna jäähtyä ennen palojen irrottamista toisistaan.
Vinkki: Tarjoa mehevä peltileipä lohimoussen kanssa.
Vinkki: Saaristolaispeltileipä maistuu myös joulun juustopöydässä.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
146
611
2,5 g
1,4 g
27,1 g
8,1 g
0,9 g
3,1 g
0,7 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
2 dl kaljamallasrouhetta.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli