Kuori sipuli ja leikkaa se neljään osaan. Laita sipulipalat, laakerinlehdet, neilikat ja maito kattilaan. Keitä 2 minuuttia. Siirrä kattila pois liedeltä, peitä kannella ja anna maustua 10 minuuttia. Siivilöi mausteet pois maidosta.
Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää jauhot ja sekoita 1–2 minuuttia, kunnes suurus on tasainen, jauhot hieman kiehahtavat ja seos vaalenee. Siirrä kattila pois liedeltä ja lisää lämmin maito ohuena nauhana suurukseen koko ajan voimakkaasti kattilan pohjaa myöten vispaten.
Kuumenna kastike sekoitellen kiehuvaksi ja anna sen poreilla ja saostua 5–8 minuuttia.
Mausta kastike suolalla ja muskottipähkinällä. Jos kastike joutuu odottamaan, estä kuortuminen peittämällä kastike kelmulla tai voidellulla voipaperilla. Voit myös sivellä kastikkeen pinnan kevyesti voilla.
Vinkki: Tee valkokastikkeesta pinaattikastike lisäämällä siihen pakastepinaattia tai kananmunakastike lisäämällä kastikkeeseen kovaksi keitettyä, silputtua kananmunaa. Paksun gratinointikastikkeen saat, kun lisäät hieman voin ja jauhojen määrää ja sekoitat valmiiseen kastikkeeseen juustoraastetta ja yrttejä.
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
187
782
11,3 g
7,3 g
15,0 g
7,5 g
0,5 g
5,8 g
0,3 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
2 kpl laakerinlehteä,
2 kpl neilikkaa,
0,5 tl suolaa,
ripaus jauhettua muskottipähkinää.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli