Luomusta tulevat mieleen puhtaana kasvava pelto, vapaana laiduntavat lehmät ja hymyilevät viljelijät. Kuulostaa hyvältä, mutta mitä sana tarkalleen ottaen tarkoittaa?
"Luomu merkitsee tarkasti säädeltyä ruoan tuotantotapaa. Suomi on sitoutunut EU:n luomuasetukseen, jonka noudattamista valvovat viranomaiset. Luomu siis perustuu lakiin", selittää agroekologian professori Juha Helenius Helsingin yliopistolta.
Säädökset koskevat erityisesti ruoan alkutuotantoa eli sitä, mitä tapahtuu pelloilla, navetoissa ja puutarhoissa, joissa ruoka kasvaa. Luomutuotannossa on olennaista se, että ekosysteemien monimuotoisuus säilyy ja ravinteiden kierrättäminen toimii. Eläinten hyvinvointia koskevat vaatimukset ovat tavanomaista tiukemmat. Kasvitauteja, rikkaruohoja ja tuhoeliöitä ei saa hävittää torjunta-aineilla. Kiellettyjen keinojen listalla on myös kaikki geenimuuntelu.
Tavanomaisen maatalouden suurimmat kustannukset ja päästöt tulevat teollisista lannoitteista, joista yleisimmät ovat fosfori ja typpi. Kustannuksia syntyy lannoitteiden teollisesta valmistuksesta ja tuonnista. Sekä niiden valmistus että käyttö pelloilla kuormittavat ympäristöä. Luomussa käytetään ainoastaan kierrätysravinteita, joten teollisten lannoitteiden kustannuksia ja ympäristöhaittoja ei muodostu. Tämä vähentää muun muassa vesistöjen ja ilmakehän kuormitusta. Luomusertifikaatin saaminen edellyttää myös elintarviketeollisuudelta tavallista tiukempien sääntöjen noudattamista koskien lisäaineita, kuten väri- ja säilöntäaineita.
Osa luomuun liittyvistä kriteereistä mietityttää asiantuntijoita.
"Se, ettei luomussa saa käyttää lannoitteena yhdyskuntajätteistä tehtyjä kierrätyslannoitteita, on haaskausta. Jäte on nykyisin hygieenistä ja turvallista", Helenius kritisoi.