Arjen kiireissä – koulun ja harrastusten välissä – maistuva arkiruoka on kultaakin kalliimpaa. Kun jääkaapissa on valmiina takuulla hyvää kotiruokaa, lapset ja vanhemmat jaksavat iltapalaan saakka hyvillä mielin. Monet näistä hieman paremmista kotiruokasuosikeista myös valmistuvat nopeasti, joten kokkailuun voi ryhtyä arki-iltanakin.
10 lapsiperheiden suosikkiruokaa – näin teet arkiruoat entistä maukkaammin
Parempi makaronilaatikko
Kotiruokien klassikko makaronilaatikko ei välttämättä kaipaa mitään muuta kuin ketsuppia rinnalleen. Mutta jos laatikon haluaa tehdä hieman maistuvammaksi, kannattaa uunivuokaan lisätä puolitettuja kirsikkatomaatteja ja kaataa munamaidon joukkoon juuston makuista ruokakermaa.
Helppo kalakeitto
Lohikeitto helposti, nopeasti ja erittäin maukkaasti onnistuu maustetun kerman ja kylmäsavulohiviipaleiden avulla. Keittoon laitetaan pakastepussillinen peruna ja keittokasviksia, joten aikaa ei mene edes kuorimiseen ja pilkkomiseen.
Itse tehdyt pinaattiletut
Kun pinaattiletut tekee itse tuoreesta pinaatista, ne loistavat kirkkaan vihreänä ja maistuvat entistä paremmalta. Lisukkeena tarjottavan perunamuusin perunat ehtii keittää sillä välin kun lettutaikina turpoaa ja paistetaan. Pinaattiletut maistuvat myös välipalana pelkän puolukkahillon kanssa.
Makua nuudeleille
Nuudelit toimivat usein arki-iltojen hätävarana, kun ruokaa on saatava nopeasti eikä kaapeista tunnu löytyvän juuri mitään. Tee nuudeleille maapähkinävoista kastike, jossa maistuu inkivääri, lime ja hurmaavan hyvä paahdettu valkosipuli-chiliöljy. Paista seuraksi parsakaalia, porkkanasuikaleita tai pakastekasviksia ja jotain proteiinia.
Säväyttävä uunilohi
Uunilohi on monen valinta viikon kalaruoaksi. Jos kermainen uunilohi kyllästyttää, kannattaa kokeilla tulisella srirachakastikkeella siveltyä lohta. Chilikastikkeen poltetta saa tasoitettua sokerilla ja tietysti lohen kanssa tarjottavalla lisukkeella, oli se sitten salaattia, riisiä, perunaa tai nuudeleita.
Parempi pasta bolognese
Jauhelihasta tehty pasta bolognese on arkiklassikko. Etenkin alkusyksystä se kannattaa tehdä tuoreista tomaateista, jotka ovat vielä hetken parhaimmillaan. Tomaattien lisäksi kastikkeeseen tulee paprikaa. Kasvikset paahdetaan uunissa, jotta niiden mausta saadaan kaikki irti. Tuore basilika ja juustoraaste viimeistelevät ruoan. Bolognesen voi tehdä niin vegejauhiksesta kuin naudan tai broilerin jauhelihasta.
Paahdettu kasvissosekeitto
Kasvikset maistuvat järjestään paremmalta, kun ne paahtaa uunissa. Kokeile näin alkusyksystä kukkakaalia. Kaalin maku syvenee uunissa ja siihen tulee hieman makea ja pähkinäinen aromi. Valkosipulin maku muuttuu uunissa lempeämmäksi. Soseutetun kukkakaalikeiton viimeistelee raikas yrttiöljy, joka syntyy käden käänteessä sauvasekoittimella ja antaa ruoalle hienostuneen fiiliksen.
Herkullisemmat lihapullat
Lihapulliin saa helposti enemmän makua lisäämällä taikinaan esimerkiksi juustoa. Kreikkalaisittain maustetut lihapullat kätkevät sisäänsä fetajuustoa sekä aurinkokuivattua tomaattia, joten niistä ei makua puutu. Tarjoa esimerkiksi uunikasvisten kanssa tai pitaleipien välissä.
Ravintolatason omeletti
Munakas on arjen pikapelastaja. Herkullisen pehmeän ja kuohkean munakkaan valmistus vaatii yhden lisävaiheen, joka ei onneksi vie kuin pari minuuttia. Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset, vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Tämä lyhyt välivaihe saa aikaan ihanan ilmavan ja pehmeän munakkaan. Kun omeletti on alkanut hyytyä pannulla, sen pinnalle voi ripotella haluamansa täytteet.
Maukkaampi pyttipannu
Pyttipannu on loistava arkiruoka hävikin torjunnassa, sillä siihen uppoaa perunoiden lisäksi monet muutkin kasvikset jääkaapin vihanneslokerosta. Astetta paremman pyttiksestä saa, kun panostaa makkaran laatuun. Kokeile herkullisen mehevää ja mausteista raakamakkaraa. Kun pyttiksen kylkeen lusikoi vielä nokareen sinapilla maustettua majoneesia, on herkkuruoka valmis.