10 lapsiperheiden suosikkiruokaa – näin teet arkiruoat entistä maukkaammin

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 12.9.2024
|
Muokattu: 30.1.2025
Arkiruokasuosikit maistuvat entistäkin paremmilta pienillä lisäyksillä ja muutoksilla, jotka eivät onneksi vie juuri ollenkaan enempää aikaa.

Arjen kiireissä – koulun ja harrastusten välissä – maistuva arkiruoka on kultaakin kalliimpaa. Kun jääkaapissa on valmiina takuulla hyvää kotiruokaa, lapset ja vanhemmat jaksavat iltapalaan saakka hyvillä mielin. Monet näistä hieman paremmista kotiruokasuosikeista myös valmistuvat nopeasti, joten kokkailuun voi ryhtyä arki-iltanakin.

Parempi makaronilaatikko

Kotiruokien klassikko makaronilaatikko ei välttämättä kaipaa mitään muuta kuin ketsuppia rinnalleen. Mutta jos laatikon haluaa tehdä hieman maistuvammaksi, kannattaa uunivuokaan lisätä puolitettuja kirsikkatomaatteja ja kaataa munamaidon joukkoon juuston makuista ruokakermaa.

Parempi makaronilaatikko
Parempi makaronilaatikko

Parempi makaronilaatikko

Helppo kalakeitto

Lohikeitto helposti, nopeasti ja erittäin maukkaasti onnistuu maustetun kerman ja kylmäsavulohiviipaleiden avulla. Keittoon laitetaan pakastepussillinen peruna ja keittokasviksia, joten aikaa ei mene edes kuorimiseen ja pilkkomiseen.

Helppo savulohikeitto
Helppo savulohikeitto

Helppo savulohikeitto

Itse tehdyt pinaattiletut

Kun pinaattiletut tekee itse tuoreesta pinaatista, ne loistavat kirkkaan vihreänä ja maistuvat entistä paremmalta. Lisukkeena tarjottavan perunamuusin perunat ehtii keittää sillä välin kun lettutaikina turpoaa ja paistetaan. Pinaattiletut maistuvat myös välipalana pelkän puolukkahillon kanssa.

 Pinaattiletut tuoreesta pinaatista
 Pinaattiletut tuoreesta pinaatista

Pinaattiletut tuoreesta pinaatista

Makua nuudeleille

Nuudelit toimivat usein arki-iltojen hätävarana, kun ruokaa on saatava nopeasti eikä kaapeista tunnu löytyvän juuri mitään. Tee nuudeleille maapähkinävoista kastike, jossa maistuu inkivääri, lime ja hurmaavan hyvä paahdettu valkosipuli-chiliöljy. Paista seuraksi parsakaalia, porkkanasuikaleita tai pakastekasviksia ja jotain proteiinia.

Säväyttävä uunilohi

Uunilohi on monen valinta viikon kalaruoaksi. Jos kermainen uunilohi kyllästyttää, kannattaa kokeilla tulisella srirachakastikkeella siveltyä lohta. Chilikastikkeen poltetta saa tasoitettua sokerilla ja tietysti lohen kanssa tarjottavalla lisukkeella, oli se sitten salaattia, riisiä, perunaa tai nuudeleita.

Sriracha-lohi
Sriracha-lohi

Sriracha-lohi

Parempi pasta bolognese

Jauhelihasta tehty pasta bolognese on arkiklassikko. Etenkin alkusyksystä se kannattaa tehdä tuoreista tomaateista, jotka ovat vielä hetken parhaimmillaan. Tomaattien lisäksi kastikkeeseen tulee paprikaa. Kasvikset paahdetaan uunissa, jotta niiden mausta saadaan kaikki irti. Tuore basilika ja juustoraaste viimeistelevät ruoan. Bolognesen voi tehdä niin vegejauhiksesta kuin naudan tai broilerin jauhelihasta.

Bolognese tuoreista tomaateista
Bolognese tuoreista tomaateista

Bolognese tuoreista tomaateista

Paahdettu kasvissosekeitto

Kasvikset maistuvat järjestään paremmalta, kun ne paahtaa uunissa. Kokeile näin alkusyksystä kukkakaalia. Kaalin maku syvenee uunissa ja siihen tulee hieman makea ja pähkinäinen aromi. Valkosipulin maku muuttuu uunissa lempeämmäksi. Soseutetun kukkakaalikeiton viimeistelee raikas yrttiöljy, joka syntyy käden käänteessä sauvasekoittimella ja antaa ruoalle hienostuneen fiiliksen.

Paahdettu kukkakaalikeitto
Paahdettu kukkakaalikeitto

Paahdettu kukkakaalikeitto

Herkullisemmat lihapullat

Lihapulliin saa helposti enemmän makua lisäämällä taikinaan esimerkiksi juustoa. Kreikkalaisittain maustetut lihapullat kätkevät sisäänsä fetajuustoa sekä aurinkokuivattua tomaattia, joten niistä ei makua puutu. Tarjoa esimerkiksi uunikasvisten kanssa tai pitaleipien välissä.

Kreikkalaiset lihapullat
Kreikkalaiset lihapullat

Kreikkalaiset lihapullat

Ravintolatason omeletti

Munakas on arjen pikapelastaja. Herkullisen pehmeän ja kuohkean munakkaan valmistus vaatii yhden lisävaiheen, joka ei onneksi vie kuin pari minuuttia. Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset, vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Tämä lyhyt välivaihe saa aikaan ihanan ilmavan ja pehmeän munakkaan. Kun omeletti on alkanut hyytyä pannulla, sen pinnalle voi ripotella haluamansa täytteet.

Kuohkea juusto-omeletti
Kuohkea juusto-omeletti

Kuohkea juusto-omeletti

Maukkaampi pyttipannu

Pyttipannu on loistava arkiruoka hävikin torjunnassa, sillä siihen uppoaa perunoiden lisäksi monet muutkin kasvikset jääkaapin vihanneslokerosta. Astetta paremman pyttiksestä saa, kun panostaa makkaran laatuun. Kokeile herkullisen mehevää ja mausteista raakamakkaraa. Kun pyttiksen kylkeen lusikoi vielä nokareen sinapilla maustettua majoneesia, on herkkuruoka valmis.

Raakamakkarapyttipannu
Raakamakkarapyttipannu

Raakamakkarapyttipannu

Katso myös nämä vinkit