Kasvissosekeitto on arjen sankari: helppo, maukas, edullinen ja moneen makuun muuntuva ruoka, joka valmistuukin vikkelästi. Soppaa on helppo tehdä kerralla iso määrä, jolloin siitä riittää syötävää seuraavaksikin päiväksi. Sosekeitot ovat myös käteviä ruokia hävikintorjunnassa, sillä keittojen raaka-aineiksi sopivat vihanneslaatikon jo hieman nuutuneetkin ainekset.
Kasvissosekeitto tehdään helpoimmillaan näin: Isoon kattilaan laitetaan kasvislohkoja ja runsaasti vettä. Veden määrästä on hyvä muistisääntö – sitä tarvitaan saman verran kuin kasviksia eli kumpaakin vaikkapa 1 litra. Mukaan lisätään vielä 1–2 liemikuutiota (muiden ainesten määrästä riippuen). Kasvikset keitetään kypsiksi, jonka jälkeen soppa soseutetaan sauvasekoittimella, blenderillä tai monitoimikoneella, ja joukkoon lisätään esimerkiksi pieni purkillinen tuorejuustoa tai tilkka kermaa. Vielä pieni kuumennus, ja keitto on valmista!
Sosekeiton peruskaavaa voi muunnella tietysti monella tavalla. Kasviksia ja mausteita vaihtelemalla saat soppaan aina uutta tvistiä. Sosekeittoon sopivat erilaiset juurekset, parsa- ja kukkakaalit sekä kurpitsat. Tee sekoitus omista lempikasviksistasi!
Raaka-aineiden paahtaminen tuo soppaan särmää, ja täyteläisyyttä saa tuorejuuston tai kerman sijasta vaikka kookosmaidosta, sulatejuustosta, sinihomejuustosta tai paksusta jogurtista.
Sosekeitto on kevyttä ruokaa, mutta lisää tukevuutta – ja tietysti makua – siihen saa erilaisista lisukkeista. Kruunaa sosekeitto siemenillä, pähkinöillä tai rapeilla leipäkuutioilla. Lisää proteiinia annokseen tuovat esimerkiksi paistetut tofumurut tai paahdetut kikherneet. Lusikallinen ranskankermalla notkistettua fetajuustoa tai täyteläinen yrttiöljy nostavat arkisen sosekeiton jo ihan uudelle tasolle.