Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Onnistuneen sosekeiton kaava – Näillä vinkeillä teet sosekeitosta entistäkin paremman

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 28.7.2023
|
Muokattu: 7.8.2023
Sosekeitto taklaa myös hävikin, sillä keiton raaka-aineiksi sopivat vihanneslaatikon jo hieman nuutuneetkin ainekset.

Kasvissosekeitto on arjen sankari: helppo, maukas, edullinen ja moneen makuun muuntuva ruoka, joka valmistuukin vikkelästi. Soppaa on helppo tehdä kerralla iso määrä, jolloin siitä riittää syötävää seuraavaksikin päiväksi. Sosekeitot ovat myös käteviä ruokia hävikintorjunnassa, sillä keittojen raaka-aineiksi sopivat vihanneslaatikon jo hieman nuutuneetkin ainekset.

Kasvissosekeitto tehdään helpoimmillaan näin: Isoon kattilaan laitetaan kasvislohkoja ja runsaasti vettä. Veden määrästä on hyvä muistisääntö – sitä tarvitaan saman verran kuin kasviksia eli kumpaakin vaikkapa 1 litra. Mukaan lisätään vielä 1–2 liemikuutiota (muiden ainesten määrästä riippuen). Kasvikset keitetään kypsiksi, jonka jälkeen soppa soseutetaan sauvasekoittimella, blenderillä tai monitoimikoneella, ja joukkoon lisätään esimerkiksi pieni purkillinen tuorejuustoa tai tilkka kermaa. Vielä pieni kuumennus, ja keitto on valmista!

Sosekeiton peruskaavaa voi muunnella tietysti monella tavalla. Kasviksia ja mausteita vaihtelemalla saat soppaan aina uutta tvistiä. Sosekeittoon sopivat erilaiset juurekset, parsa- ja kukkakaalit sekä kurpitsat. Tee sekoitus omista lempikasviksistasi!

Raaka-aineiden paahtaminen tuo soppaan särmää, ja täyteläisyyttä saa tuorejuuston tai kerman sijasta vaikka kookosmaidosta, sulatejuustosta, sinihomejuustosta tai paksusta jogurtista.

Sosekeitto on kevyttä ruokaa, mutta lisää tukevuutta – ja tietysti makua – siihen saa erilaisista lisukkeista. Kruunaa sosekeitto siemenillä, pähkinöillä tai rapeilla leipäkuutioilla. Lisää proteiinia annokseen tuovat esimerkiksi paistetut tofumurut tai paahdetut kikherneet. Lusikallinen ranskankermalla notkistettua fetajuustoa tai täyteläinen yrttiöljy nostavat arkisen sosekeiton jo ihan uudelle tasolle.

Keitto juureksista

Sosekeitossa maistuvat satokauden tuoreet antimet, mutta sopan voi tehdä myös pakastetuista juureksista. Valmiiksi kuutioiduista juureksista tehty keitto kypsyy pöytään reippassa vartissa.

Lisäpotkua paahtamalla

Ainesten paahtaminen uunissa tiivistää kasvisten makuja. Kun sosekeitto tehdään paahdetuista kasviksista, sen mausta tulee entistäkin täyteläisempi ja syvempi. Kuori kasvikset tarvittaessa ja pilko paloiksi. Pyöräytä mausteisessä öljyssä ja levitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda 200–225-asteisessa uunissa, kunnes kasvikset ovat pehmeitä ja niissä on hieman paahtunutta väriä.

Kokeile paahtamista esimerkiksi kukkakaalikeiton valmistuksessa. Pehmeä kukkakaalikeitto saa kermaisuutta cashewpähkinöistä, joten keitto on vegaaninen. Annos viimeistellään rakuunaöljyllä.

Uunikasvis-leipäjuustokeitto sisältää paahdettua perunaa, sipulia, tomaattia, porkkanaa ja bataattia. Uunissa paahdetut ainekset surautetaan keitoksi kerman ja balsamicon kanssa.

Ripotteet ja muut lisukkeet

Herkulliset lisukkeet ovat sosekeitossa kuin piste i-kirjaimen päällä. Ne koristavat keittoa, mutta vielä tärkeämpi osa niillä on maun ja suutuntuman vuoksi. Lisukkeet tekevät sosekeitosta myös ruokaisamman.

Sosekeiton juju on samettisen tasainen rakenne. Sopivaa vastapainoa sille saadaan ripotteista ja muista pinnalle lusikoitavista rapeista lisukkeista: rouskuvista pähkinöistä ja siemensekoituksista, leipäkrutongeista, yrteillä maustetusta paahdetusta sipulirouheesta, paistetusta leipä- tai pekonimurusta. Hyvää proteiinilisää keittoon saa myös nopeasti pannulla paistetusta tofu- tai nyhtökauramurusta tai vaikka paahdetuista kikherneistä.

Lusikallinen ranskankermaa, raejuustoa, maustettua tuorejuustoa tai paksua maustamatonta jogurttia tuo oivaa lisämakua keittoon. Kermalla notkistettu fetajuusto tekee punajuurikeitosta juhliinkin sopivan annoksen!

Yrttiöljyt ja yrtit sellaisenaankin viimeistelevät sosekeiton kauniisti ja herkullisesti. Esimerkiksi tilliöljy tuo kukkakaalikeittoon hauskan uudenlaisen makukerroksen.

Lue lisää

Lisää aiheesta