Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kaipaatko vaihtelua omenapiirakkaan? Nappaa uusi maku muiden maiden keittiöstä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
Julkaistu: 22.8.2024
|
Muokattu: 22.8.2024
Omenoita on nyt runsaasti sekä kotipuutarhoissa että kauppojen satokausipöydillä. Kun perinteinen omenapiirakka ei enää houkuta, leivo piirakka amerikkalaiseen tai vaikka ranskalaiseen tyyliin.

Omenan satokausi on parhaimmillaan. Kotimaiset omenat kypsyivät tänä vuonna hieman tavallista aikaisemmin, ja omenoita on nyt runsaasti sekä kotipuutarhoissa että kauppojen satokausipöydillä. Omenoista saa helposti vaikka pellillisen ihanaa piirakkaa, mutta entä jos perinteinen omenapiirakka jo vähän kyllästyttää? Nappaa silloin ideat muiden maiden leipureilta: kokeile saksalaista omenastruudelia, ranskalaista kuuluisaa omenakeikauskakkua tarte tatinia tai perinteistä amerikkalaista omenapiirakkaa, jossa omenapalat pehmenevät taikinakannen alla suussa sulaviksi.

Ranskalaiset omenaherkut vievät kielen

Ranskalaiset osaavat valmistaa upeita omenaleivonnaisia. Kokeile vaikka omenakakkua, jossa maistuu rommi. Runsaan omenainen kakku tarjotaan ranskankerman kanssa, joka taittaa sopivasti kakun makeutta.

Maailman kuuluisin keikauskakku on ranskalainen tarte tatin. Tässä klassisessa omenapiirakassa omenat piilotetaan siirappisen sokeriliemen kanssa taikinan alle ja karamellisoidaan uunissa. Kun keikautat piiraan heti uunista ottamisen jälkeen lautaselle, se irtoaa vuoasta kauniisti.

Clafoutis eli ranskalainen pannukakku on mehevän vanukasmainen herkku, joka saa tässä versiossa makunsa omenan ja kanelin luottoparista.

Saksalainen struudeli maistuu jäätelön kanssa

Leivo omenoista saksalainen klassikkoleivonnainen apfelstrudel. Struudelissa omenat saavat parikseen pähkinärouhetta. Tarjoa omenainen struudeli jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Amerikkalaisessa piirakassa omenat löytyvät taikinan alta

Perinteisessä amerikkalaisessa omenapiirakassa omenakuutiot saavat hautua pehmeiksi murean taikinakannen alla. Paras lopputulos syntyy, kun omenat ovat hapokasta lajiketta.

Toscakakku on suosittua Pohjolassa

Mantelipäällysteisen toscakakun juuret ovat ilmeisesti Ruotsissa, jossa sitä on leivottu jo noin sadan vuoden ajan. Myöhemmin kakkua on valmistettu paljon myös Suomessa, Tanskassa ja Norjassa. Perinteisestä toscakakusta saa ihanan omenaversion, kun lisää toscakuorrutteen alle raastettua, sokerilla maustettua omenaa. Omenakakun toscakuorrutus onnistuu mantelilastujen sijaan myös mantelirouheesta, kokonaisista manteleista tai pähkinöistä.

Lue lisää