Amerikkalainen omenapiirakka
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Valmista aito amerikkalainen omenapiiras, jossa omenakuutiot saavat hautua pehmeiksi murean taikinakannen alla. Kannellinen omenapiirakka maustetaan perinteiseen tapaan kanelilla.
| Taikina | |
|---|---|
| 3 dl | vehnäjauhoja |
| 1 rkl | sokeria |
| 1/4 tl | suolaa |
| 125 g | margariinia |
| 2 rkl | kylmää vettä |
| Täyte | |
| 1 kg | omenoita (hapokas lajike) |
| 2 rkl | sitruunamehua |
| 1 dl | sokeria |
| 2 rkl | perunajauhoja |
| 1 1/2 tl | kanelia |
| 1/4 tl | suolaa |
| Lisäksi | |
| 1 tl | margariinia |
| 1 rkl | maitoa |
| 1/2 rkl | sokeria |
| 1 rkl | tomusokeria |
- 1.
Sekoita jauhot, sokeri ja suola. Lisää kylmä rasva pieninä kuutioina ja vesi. Sekoita monitoimikoneessa tai nypi käsin tasaiseksi.
- 2.
Voitele korkeareunainen piirasvuoka (halkaisija 23 cm). Kauli 1/3 taikinasta jauhojen avulla ohueksi, vuoan kokoiseksi levyksi. Kauli loppu taikina hieman vuokaa isommaksi levyksi. Siirrä isompi taikina kaulimen avulla vuokaan ja painele tiivisti vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla. Siirrä pienempi taikinapala leivinpaperille ja laita molemmat kylmään täytteen teon ajaksi.
- 3.
Pese, kuori ja pilko omenat, poista siemenkodat. Laita omenat kulhoon, purista sitruunan mehu joukkoon ja lisää loput täytteen ainekset.
- 4.
Kaada täyte piirakkapohjalle ja peitä taikinakannella. Leikkaa kannen keskelle ristiviillot. Voitele pinta maidolla ja ripottele sokeria päälle.
- 5.
Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alaosassa noin tunti. Peitä foliolla, jos pinta uhkaa tummua liikaa. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoamista. Koristele tomusokerilla.
Amerikkalainen omenapiirakka
Valmista aito amerikkalainen omenapiiras, jossa omenakuutiot saavat hautua pehmeiksi murean taikinakannen alla. Kannellinen omenapiirakka maustetaan perinteiseen tapaan kanelilla.
Ainekset (6 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
Taikina | |
| 3 dl | vehnäjauhoja |
| 1 rkl | sokeria |
| 1/4 tl | suolaa |
| 125 g | margariinia |
| 2 rkl | kylmää vettä |
Täyte | |
| 1 kg | omenoita (hapokas lajike) |
| 2 rkl | sitruunamehua |
| 1 dl | sokeria |
| 2 rkl | perunajauhoja |
| 1 1/2 tl | kanelia |
| 1/4 tl | suolaa |
Lisäksi | |
| 1 tl | margariinia |
| 1 rkl | maitoa |
| 1/2 rkl | sokeria |
| 1 rkl | tomusokeria |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Sekoita jauhot, sokeri ja suola. Lisää kylmä rasva pieninä kuutioina ja vesi. Sekoita monitoimikoneessa tai nypi käsin tasaiseksi.
Määrä Ainesosa 3 dl vehnäjauhoja 1 rkl sokeria 1/4 tl suolaa 125 g margariinia 2 rkl kylmää vettä - 2
Voitele korkeareunainen piirasvuoka (halkaisija 23 cm). Kauli 1/3 taikinasta jauhojen avulla ohueksi, vuoan kokoiseksi levyksi. Kauli loppu taikina hieman vuokaa isommaksi levyksi. Siirrä isompi taikina kaulimen avulla vuokaan ja painele tiivisti vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla. Siirrä pienempi taikinapala leivinpaperille ja laita molemmat kylmään täytteen teon ajaksi.
Määrä Ainesosa 1 tl margariinia - 3
Pese, kuori ja pilko omenat, poista siemenkodat. Laita omenat kulhoon, purista sitruunan mehu joukkoon ja lisää loput täytteen ainekset.
Määrä Ainesosa 1 kg omenoita (hapokas lajike) 2 rkl sitruunamehua 1 dl sokeria 2 rkl perunajauhoja 1 1/2 tl kanelia 1/4 tl suolaa - 4
Kaada täyte piirakkapohjalle ja peitä taikinakannella. Leikkaa kannen keskelle ristiviillot. Voitele pinta maidolla ja ripottele sokeria päälle.
Määrä Ainesosa 1 rkl maitoa 1/2 rkl sokeria - 5
Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alaosassa noin tunti. Peitä foliolla, jos pinta uhkaa tummua liikaa. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoamista. Koristele tomusokerilla.
Määrä Ainesosa 1 rkl tomusokeria
Ravintosisältö
428
Energiaa kcal
1791
Energiaa kj
18,0 g
Rasvaa
6,7 g
Tyydyttynyttä rasvaa
59,7 g
Hiilihydraatteja
33,2 g
Sokereita
3,7 g
Kuituja
4,2 g
Proteiinia
0,8 g
Suolaa
428
Energiaa kcal
1791
Energiaa kj
18,0 g
Rasvaa
6,7 g
Tyydyttynyttä rasvaa
59,7 g
Hiilihydraatteja
33,2 g
Sokereita
3,7 g
Kuituja
4,2 g
Proteiinia
0,8 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1.5 tl kanelia.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























