Ethän tee näin? Mikro voi syttyä tuleen

Mikroaaltouuni on helppo käyttää, mutta muutaman asian kanssa kannattaa olla tarkkana.

Nainen laittaa mikroa käyntiin.
Nainen laittaa mikroa käyntiin.
Teksti: Emmi Maaranen
Kuvat: Getty Images
25.10.2025 | Päivitetty 25.10.2025

Kun mikro lyö yhtäkkiä kipinöitä, käyttäjä voi säikähtää. Teinkö jotain väärin vai oliko vika itse mikrossa?

Tukesin ylitarkastaja Sami Karisolan mukaan tilastojen valossa on hyvin harvinaista, että varsinaisesti mikrossa olisi vikaa, jos mikro tai siellä oleva ruoka syttyy tuleen.

”Kyseessä on lähes poikkeuksetta käyttäjävirhe tai muuta käyttäjän huolimattomuutta”, Karisola sanoo.

Mikroon on esimerkiksi jäänyt likaa tai sinne on laitettu jotain sinne kuulumatonta.

Älä laita mikroon liikaa aikaa

Toinen syy, miksi mikro lyö kipinää, liittyy mikroon asetettuun aikaan.

”Usein mikropaloissa laitteeseen on asetettu liikaa aikaa ja tehoa siihen nähden, mitä mikrossa on sisällä”, Karisola sanoo.

Jos mikrossa lämmittää vaikkapa kylmenneitä kahvinliruja, pitää muistaa, että lirut lämpenevät luultavasti vain kymmenessä sekunnissa.

Kun mikron vaihtaa uuteen, yksi asia kannattaa huomioida, Karisola sanoo. Joskus vaihtoon menevä mikro voi olla jopa 20–30 vuotta vanha. Vaikka uusi mikro olisi tehoiltaan vastaava, vanha mikro on vuosien saatossa saattanut menettää tehojaan.

”Kun uuteen mikroon laittaa popcorn-pussin lämpenemään totutulla ajalla eikä jää seuraamaan tilannetta, voi käydä huonosti. Mikrosta voi tulla savua tai jopa liekkejä.”

Lusikkasääntö ei enää päde

Moni on oppinut, ettei mikroon saa laittaa lusikkaa, haarukkaa tai muuta metallista. Muuten mikro on voinut lyödä kipinöitä.

Tämä neuvo ei enää päde monen uuden mikron kohdalla, Karisola sanoo.

”Nykyään lähes kaikki mikrot on valmistettu niin, ettei lusikan jäämisellä mikroon ole enää vaikutusta.”

Joissakin mikroissa lusikan jättämistä kuppiin jopa suositellaan, koska se vaikuttaa positiivisesti nesteen lämpenemiseen.

Metalli ei saa kuitenkaan osua mikron seinämiin, ja edelleen pitää muistaa, että vanhoihin mikroihin metallia ei saa laittaa.

Tutustu mikron käyttöohjeeseen

Karisola haluaisi painottaa, miten tärkeää olisi tutustua mikron – ja kaikkien muidenkin kodinkoneiden – käyttöohjeisiin.

”Monesti mikrojen mukana tulee vinkkejä siitä, miten kyseinen tuote soveltuu eri ruokamäärien lämmittämiseen.”

Ensimmäiseltä sivulta löytyy tyypillisesti varoitukset, mitä mikroon ei saa laittaa ja mitä ei saa tehdä. Kannattaa esimerkiksi katsoa, saako juuri omaan mikroon laittaa lusikan.

”Ennakoiva vinkki on, että ei lähdetä keittiöstä muualle, kun mikro on käynnissä”, Karisola neuvoo.

Sammutuspeite on myös järkevä hankinta jokaiseen keittiöön.

Sellaiset mikropalot, joiden takia olisi jouduttu soittamaan hätäkeskukseen, ovat tilastojen valossa Suomessa verrattain harvinaisia, Karisola kertoo.

Jos mikro lyö kipinöitä, se pitää poistaa käytöstä ja olla yhteydessä valmistajaan.