Tarte tatin

arvosana4/5

(1)arvio
6 Annosta

60 min

Maailman kuuluisin keikauskakku on ranskalainen tarte tatin. Tässä klassisessa omenapiirakassa omenat piilotetaan siirappisen sokeriliemen kanssa taikinan alle ja karamellisoidaan uunissa. Kun keikautat piiraan heti uunista ottamisen jälkeen lautaselle, se irtoaa vuoasta kauniisti.

Ainekset (6 annosta)

MääräAinesosa
380 gpiirakkataikinaa (pakaste)
400 g(3 kpl) omenoita (hapanta ja kirpeää lajiketta)
1/2 dlsokeria
50 gmargariinia (laktoositonta)

Sokeriliemi

1 dlsokeria
1/2 dlvettä
2 tlsitruunamehua
1 rklmargariinia (laktoositonta)

Lisäksi

1/2 dlaprikoosihilloa

Valmistus (Uuni 175°C)

  1. 1

    Sulata piirakkataikina huoneenlämmössä pakkauksen ohjeen mukaan.

    MääräAinesosa
    380 gpiirakkataikinaa (pakaste)
  2. 2

    Tee sokeriliemi. Mittaa sokeri, vesi ja sitruunamehu kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä välillä sekoittaen, kunnes liemi on kullanruskeaa. Ota kattila pois levyltä ja lisää 1 rkl margariinia. Valuta seos heti piirakkavuoan (halk. noin 24 cm) pohjalle. Älä käytä irtopohjavuokaa.

    MääräAinesosa
    1 dlsokeria
    1/2 dlvettä
    2 tlsitruunamehua
    1 rklmargariinia (laktoositonta)
  3. 3

    Pese, kuori ja lohko omenat. Poista siemenkodat. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi ja sommittele ne vuoan pohjalle. Ripottele sokeri päälle ja lisää rasva nokareina. Kauli sulanut taikina hieman vuokaa suuremmaksi levyksi. Laita taikina omenatäytteen päälle. Siisti reunat leikkaamalla ylimääräinen taikina pois. Pistele taikinaan reikiä haarukalla.

    MääräAinesosa
    400 g(3 kpl) omenoita (hapanta ja kirpeää lajiketta)
    1/2 dlsokeria
    50 gmargariinia (laktoositonta)
  4. 4

    Paista piirakkaa 175-asteisen uunin keskitasolla 35–45 minuuttia tai kunnes taikina on saanut kauniin värin. Kumoa piirakka tarjoiluvadille heti uunista ottamisen jälkeen, jolloin se vielä irtoaa hyvin. Jäähtyessään se tarttuu helposti vuokaan.

  5. 5

    Kuumenna hillo pienessä kattilassa tai mikrossa ja sivele se tortun pintaan. Tarjoa kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.

    MääräAinesosa
    1/2 dlaprikoosihilloa

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 380 g piirakkataikinaa (pakaste).

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Elina Jyväs, Taina Salovaara
Kuvat:
Panu Pälviä
19.10.2018
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä