Tarte tatin
60 min

Nappaa talteen!
Maailman kuuluisin keikauskakku on ranskalainen tarte tatin. Tässä klassisessa omenapiirakassa omenat piilotetaan siirappisen sokeriliemen kanssa taikinan alle ja karamellisoidaan uunissa. Kun keikautat piiraan heti uunista ottamisen jälkeen lautaselle, se irtoaa vuoasta kauniisti.
| 380 g | piirakkataikinaa (pakaste) |
| 400 g | (3 kpl) omenoita (hapanta ja kirpeää lajiketta) |
| 1/2 dl | sokeria |
| 50 g | margariinia (laktoositonta) |
| Sokeriliemi | |
|---|---|
| 1 dl | sokeria |
| 1/2 dl | vettä |
| 2 tl | sitruunamehua |
| 1 rkl | margariinia (laktoositonta) |
| Lisäksi | |
| 1/2 dl | aprikoosihilloa |
- 1.
Sulata piirakkataikina huoneenlämmössä pakkauksen ohjeen mukaan.
- 2.
Tee sokeriliemi. Mittaa sokeri, vesi ja sitruunamehu kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä välillä sekoittaen, kunnes liemi on kullanruskeaa. Ota kattila pois levyltä ja lisää 1 rkl margariinia. Valuta seos heti piirakkavuoan (halk. noin 24 cm) pohjalle. Älä käytä irtopohjavuokaa.
- 3.
Pese, kuori ja lohko omenat. Poista siemenkodat. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi ja sommittele ne vuoan pohjalle. Ripottele sokeri päälle ja lisää rasva nokareina. Kauli sulanut taikina hieman vuokaa suuremmaksi levyksi. Laita taikina omenatäytteen päälle. Siisti reunat leikkaamalla ylimääräinen taikina pois. Pistele taikinaan reikiä haarukalla.
- 4.
Paista piirakkaa 175-asteisen uunin keskitasolla 35–45 minuuttia tai kunnes taikina on saanut kauniin värin. Kumoa piirakka tarjoiluvadille heti uunista ottamisen jälkeen, jolloin se vielä irtoaa hyvin. Jäähtyessään se tarttuu helposti vuokaan.
- 5.
Kuumenna hillo pienessä kattilassa tai mikrossa ja sivele se tortun pintaan. Tarjoa kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.
Tarte tatin
arvosana4/5
60 min
Maailman kuuluisin keikauskakku on ranskalainen tarte tatin. Tässä klassisessa omenapiirakassa omenat piilotetaan siirappisen sokeriliemen kanssa taikinan alle ja karamellisoidaan uunissa. Kun keikautat piiraan heti uunista ottamisen jälkeen lautaselle, se irtoaa vuoasta kauniisti.
Ainekset (6 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 380 g | piirakkataikinaa (pakaste) |
| 400 g | (3 kpl) omenoita (hapanta ja kirpeää lajiketta) |
| 1/2 dl | sokeria |
| 50 g | margariinia (laktoositonta) |
Sokeriliemi | |
| 1 dl | sokeria |
| 1/2 dl | vettä |
| 2 tl | sitruunamehua |
| 1 rkl | margariinia (laktoositonta) |
Lisäksi | |
| 1/2 dl | aprikoosihilloa |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Sulata piirakkataikina huoneenlämmössä pakkauksen ohjeen mukaan.
Määrä Ainesosa 380 g piirakkataikinaa (pakaste) - 2
Tee sokeriliemi. Mittaa sokeri, vesi ja sitruunamehu kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä välillä sekoittaen, kunnes liemi on kullanruskeaa. Ota kattila pois levyltä ja lisää 1 rkl margariinia. Valuta seos heti piirakkavuoan (halk. noin 24 cm) pohjalle. Älä käytä irtopohjavuokaa.
Määrä Ainesosa 1 dl sokeria 1/2 dl vettä 2 tl sitruunamehua 1 rkl margariinia (laktoositonta) - 3
Pese, kuori ja lohko omenat. Poista siemenkodat. Leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi ja sommittele ne vuoan pohjalle. Ripottele sokeri päälle ja lisää rasva nokareina. Kauli sulanut taikina hieman vuokaa suuremmaksi levyksi. Laita taikina omenatäytteen päälle. Siisti reunat leikkaamalla ylimääräinen taikina pois. Pistele taikinaan reikiä haarukalla.
Määrä Ainesosa 400 g (3 kpl) omenoita (hapanta ja kirpeää lajiketta) 1/2 dl sokeria 50 g margariinia (laktoositonta) - 4
Paista piirakkaa 175-asteisen uunin keskitasolla 35–45 minuuttia tai kunnes taikina on saanut kauniin värin. Kumoa piirakka tarjoiluvadille heti uunista ottamisen jälkeen, jolloin se vielä irtoaa hyvin. Jäähtyessään se tarttuu helposti vuokaan.
- 5
Kuumenna hillo pienessä kattilassa tai mikrossa ja sivele se tortun pintaan. Tarjoa kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.
Määrä Ainesosa 1/2 dl aprikoosihilloa
Ravintosisältö
205
Energiaa kcal
860
Energiaa kj
8,7 g
Rasvaa
3,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
29,5 g
Hiilihydraatteja
29,5 g
Sokereita
1,5 g
Kuituja
0,8 g
Proteiinia
0,1 g
Suolaa
205
Energiaa kcal
860
Energiaa kj
8,7 g
Rasvaa
3,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
29,5 g
Hiilihydraatteja
29,5 g
Sokereita
1,5 g
Kuituja
0,8 g
Proteiinia
0,1 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 380 g piirakkataikinaa (pakaste).
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























