Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Illan isäntä Arto Sivonen ja hänen kämppiksensä Idil Gaziulusoy (kesk.) kutsuvat ystäviä syömään melkein viikoittain. Tällä kertaa mukana herkuttelemassa on Irina Rusu.

Syödään yhdessä: Kutsu kaverit samaan pöytään – vaikka viikoittain

Teksti:
Emmi Oksanen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 6.2.2017
|
Muokattu: 31.8.2020
Arto Sivonen asuu kimppakämpässä, jonne kutsutaan ystäviä ja tuttuja syömään tai kahvittelemaan lähes joka viikko. Miten kaveriporukan yhteinen ateria onnistuu mutkattomasti? Tässä vinkit.

Suuressa 210-neliön kimppakodissa on tilava keittiö ja kolmemetrinen ruokapöytä. Täällä asuu yhteisöasumiseen ihastunut Arto Sivonen, hänen 12-vuotias tyttärensä ja heidän kolme aikuista kämppistään.

"Meillä on iso ruokapöytä ja paljon tilaa, mutta kutsuisin ihmisiä syömään, vaikka asuisin yksiössä", Sivonen toteaa.

Hän laskee, että Helsingin Katajanokalla sijaitsevassa kimppakodissa on käynyt vuoden aikana yli sata ruokavierasta. Läheiset kaverit monta kertaa.

"Pyydän aika usein porukkaa meille ex-tempore meiningillä tekemään ruokaa. Joskus tulee muutama ihminen, joskus kymmenen. Joskus kenellekään ei sovi."

Sivonen saattaa kutsua kotiinsa syömään jopa bisnestutun, jonka kanssa ei ole ehtinyt pitää palaveria päiväsaikaan. Hän pyörittää yhteiskunnallista markkinointia suunnittelevaa Måndag-toimistoa.

Älä anna sotkujen estää yhteistä ateriaa

Arto Sivonen suhtautuu yhdessä syömiseen ja vieraiden kylään kutsumiseen selvästi hyvin epäsuomalaisesti. Hänestä ihmisiin tutustuminen on tärkeää ja yhdessä syöminen paras tapa viettää aikaa muiden kanssa.

"Uskon, että naapurikateutta ja -kähinää olisi paljon vähemmän, jos ihmiset tutustuisivat ja oleskelisivat yhdessä. Minusta on tärkeää päästää ihmisiä omaan kotiin. Se on sivistävää ja torjuu samalla yksinäisyyttä."

Sivosen tytär Liina on istunut illallispöydissä pienestä pitäen. Välillä hän kutsuu oman kaverinsa mukaan.

"Lapsetkin tottuvat kohtaamaan vieraita aikuisia näin."

Vaikka Sivosen, tyttären ja kämppisten kotona käy ruoka- tai kahvivieraita melkein viikoittain, koti ei ole mikään bailuhuoneisto.

"Jos koulu alkaa aikaisin seuraavana aamuna, sovin vieraiden kanssa, että kaikki lähtevät viimeistään kymmeneltä. Monet kaverit haluavat itsekin lähteä ajoissa, kun seuraavana aamuna on töitä."

Tässä kodissa ei imuroida ennen vieraiden tuloa.

"Jos imuroimaton asunto estää kutsumasta ihmisiä, se on minusta huono juttu. Kukaan ei varmasti loukkaannu, jos kotona on sotkuista. Kannattaa olla rennosti oma itsensä. Kaikki ajattelevat sataprosenttisesti hyvää, kun saavat kutsun kylään syömään."

Ison porukan kesken kustannukset jaetaan

Tänä perjantaina koolla ei ole vain muutamia ystäviä kokkaamassa, vaan ohjelmassa on klassisen musiikin konsertti ja vieraina 30 ihmistä. Vanhimmat vieraat ovat kuusikymppisiä ja nuorin vuoden ja seitsemän kuukautta.

Muusikot ovat hoitaneet ruokapuolen: tarjolla on juustoja, vihreä salaatti, leipää, keksejä, suklaata, hedelmiä ja viinereitä. Koska kimppakodissa on iso olohuone, asukkaista on kiva järjestää myös tällaisia erityisiltamia.

Yleensä syödään mitä vain kasvisruokaa, sillä kaikki asukkaat ovat kasvissyöjiä. Sekasyöjät ovat tervetulleita, mutta talo ei tarjoa liharuokaa. Usein koollekutsuja hankkii ruoka-aineet. Jos ihmisiä tulee kymmenen, kukin osallistuu kustannuksiin.

Yhteisen pöydän ympärille kokoontuminen on Arto Sivosen mielestä tärkeää, sillä muut ihmiset ovat elämän suola.

"On paljon kivempaa syödä yhdessä kuin yksin. On tärkeää tavata ja istua alas, etteivät kaikki vain viuhdo töissä, harrastuksissa ja perheen kanssa."

Usein ensimmäistä kertaa ruokavieraaksi tuleva tuttava on hieman hämmentynyt kutsusta, mutta lähtee ilahtuneena pois aterian jälkeen. Tänäänkin tunnelma on lämmin ja kotoisa. Vieraiden ei varmasti tarvitse pettyä.

Näin kaveriporukan yhteinen ateria onnistuu

  1. Älä suunnittele ja säädä ajankohtaa liikaa. He, jotka pääsevät, tulevat paikalle.
  2. Älä stressaa tarjoiluista. Vieraat voivat tuoda vaikka kukin yhden noutoruuan mukanaan.
  3. Ole aito oma itsesi ja anna kotisi olla sellainen kuin se on.

Lisää aiheesta