Näin Heidi Kohonen kertoo säästämisestään
”Ryhdyin kunnon säästäjäksi reilu vuosi sitten. En ole aina ollut yhtä hyvä säästäjä kuin olen nyt, vaikka olen tottunut pitämään huolta raha-asioistani.
Olin 19-vuotias, kun muutin kotoa toiselle paikkakunnalle opiskelemaan tradenomiksi. Nyt asun ja työskentelen myyjänä Lahdessa.
Olen rahasta tarkka ja tietoinen kuluttaja. En kerää materiaa, harkitsen ostoksiani enkä osta turhaa. Esimerkiksi tänä vuonna tavoitteenani on olla ostamatta vaatteita, sillä minulla on niitä tarpeeksi. Jos jotakin ostan, ostan käytettynä. Käytän rahaa mieluummin tekemiseen, kuten harrastuksiin ja matkailuun.
”Säästäminen on minulle ja miehelleni yhteinen harrastus.”
Suurimmat säästökohteeni ovat oma asunto ja tulevaisuuteni sijoitustili: tavoitteenani on jäädä pois ainakin nykymuotoisesta työelämästä noin 45-vuotiaana. Rahastotilin rahoihin kosken siis aikaisintaan 22 vuoden kuluttua. Olen laskenut tarkkaan, miten pääsen tavoitteeseen. Tietenkin aina voi sattua jotakin yllättävää.
Talletan rahaa joka kuukausi. Jokaisesta pankkikorttiostoksen yhteydessä menee kaksi euroa säästöön. Sillä tavalla tallettamani summa vaihtelee kuukausittain 80–130 euron välillä, ja ne rahat laitan sijoituksiin. Kuukausibudjetistani ylijääneet rahat siirrän puskuritilille ja osa menee ASP-tilille. Jos rahaa jää enemmän yli, siirrän sen rahastoon.
Juttelemme mieheni kanssa paljon säästämisestä. Hän houkutteli minut tähän mukaan. Säästäminen on meille tavallaan yhteinen harrastus. Säästämme samalla tavalla, mutta kumpikin omille tileillemme.
Sijoittajana olen varovainen ja pitkäjänteinen, mutta luottavainen. En ole vielä ostanut osakkeita. Pienituloisena en ole valmis satsaamaan kerralla isoa summaa rahaa ja mahdollisesti menettämään sitä. Uskon, että se on osakkeissa todennäköisempää kuin rahastoissa. Säästän tällä hetkellä rahastoon, jossa on Suomen 25 vaihdetuinta pörssiyhtiötä. Olen etsinyt toista rahastoa, mutta en vielä ole löytänyt itselleni sopivaa.
Olen todella kiinnostunut sijoittamisesta. Mietin jopa finanssialan lisäkoulutusta tutkintooni. Luen paljon alan kirjallisuutta, käyn tapahtumissa, kuuntelen podcasteja ja seuraan blogeja sekä Instagramia. Eniten minua inspiroi
Mimmit sijoittaa -podcast. Minun on helppo samaistua naissijoittajiin, kuten Nata Salmelaan, Julia Thureniin, Merja Mähkään ja Jasmin Hamidiin.
Vaikka säästän, elän silti kivaa elämää. En koe, että olisin joutunut luopumaan mistään, mistä oikeasti tykkään. Olen vain priorisoinut rahani itselleni tärkeisiin asioihin.
Minusta jokaisen kannattasi käydä taloutensa läpi parin kuukauden ajalta ja kokeilla säästämistä. Karsimalla turhia kuluja voi säästäminen onnistua, vaikka ei olisi niin uskonutkaan.”