Ruuhkavuosien keskellä eläke ei eksy ajatuksiin, mutta seniori-ikään kannattaa varautua ottamalla selvää eläketurvan kattavuudesta. Työeläkettä karttuu työnteosta työsuhteessa yksityisissä yrityksissä, palvelussuhteesta julkisella sektorilla sekä toiminnasta yrittäjänä.
Nykyisin eläkettä kertyy suoraan vuosiansioiden perusteella ikään sidotulla karttumaprosentilla.
Ennen vuotta 2005 eläke alkoi karttua vasta 23 ikävuodesta lähtien. Vuoden 2005 jälkeen eläke-eurot ovat kertyneet 18-vuotiaasta lähtien. Alle 53-vuotiaille kertyy eläkettä 1,5 prosenttia työansioista ja yli 53-vuotiaille 1,9 prosenttia. 63 vuotta täytettyään pääsee vielä muutaman vuoden ajan superkarttuman eli 4,5 prosentin piiriin. Eläkekertymää voi ansaita 68 ikävuoteen asti.
"Mitä pidempään pystyy olemaan työelämässä, sitä suuremmaksi eläke muodostuu. Vuodesta 2017 lähtien ikärajat ja karttumat kuitenkin muuttuvat, kun tänä syksynä sovittu eläkeuudistus astuu voimaan", muistuttaa eläkeneuvontapäällikkö Satu Saulivaara työeläkeyhtiö Elosta.
Osa eläkeläisistä innostuu palaamaan työhön, sillä työnteolle ei ole mitään estettä. Eläkeläistyöntekijöille kertyy uutta eläkettä 1,5 prosentin mukaan aina 68-vuotiaaksi asti. Uutta eläkettä aletaan maksaa erillisestä hakemuksesta, kun henkilö on vähintään 68-vuotias.
Eläkettä saa myös palkattomilta jaksoilta
Eläkettä kertyy myös palkattomilta ajanjaksoilta, kuten sapatti- tai vanhempainvapaalta sekä työttömyyden tai opiskelun ajalta. Palkattomat jaksot heikentävät eläkettä, sillä karttuma ei vastaa tasoltaan palkkatyöstä kertyvää eläkettä. Esimerkiksi työttömyysajan eläkekertymä on 1,5 prosenttia. Laskukaavassa huomioidaan tuloksi 75 prosenttia päivärahan perusteena olevasta ansiosta. Toisaalta ihminen saattaa jaksaa pidempään työelämässä esimerkiksi pitämällä sapattivuoden tai siirtymällä osa-aikaeläkkeelle.
Tutkintoon johtava opiskelu kerryttää eläkettä. Eläkettä ansaitsee ammatillisen perustutkinnon suorittamisesta enintään kolmelta vuodelta ja ylemmästä korkeakoulututkinnosta enintään viideltä vuodelta.
Opiskelun ja alle 3-vuotiaan lapsen hoitovapaan ajalta eläkettä kertyy 1,5 prosenttia kiinteän, noin 700 euron kuukausisumman perusteella. Myös äitiys-, isyys- ja vanhempainrahaetuuksista karttuu eläkettä 1,5 prosenttia. Etuuden perusteena olevasta ansiosta huomioidaan 117 prosenttia.
Vuoden 2013 päättyessä Suomessa oli 1 385 750 eläkkeensaajaa. Heistä miehiä oli 623 210 ja naisia 762 540.