Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kesätyöntekijä Pinja Kalaoja ja myymäläpäällikkö Taru Kangas tietävät, että uusi työpaikka jännittää aina niin nuorta kuin aikuistakin. ”On ihana fiilis, kun opettelun myötä työ alkaa sujua.”

Maistuisiko kesäduuni, josta jää hyvä mieli?

Teksti:
Kaisa Hako
Kuvat:
Timo Heikkala
Julkaistu: 25.3.2020
|
Muokattu: 31.8.2020
Noin 14 000 nuorta saa vuosittain kesätyön S-ryhmältä. Osuuskaupat näkevät paljon vaivaa, jotta koko hakuprosessi olisi nuorelle myönteinen kokemus.

Entä jos kassalla on jono, pullokone alkaa piipata ja samaan aikaan postiin tulee asiakas. Miten työntekijänä toimisit, iskisikö paniikki?”

Muun muassa tätä myymäläpäällikkö Taru Kangas kysyi Pinja Kalaojalta, kun Kalaoja oli työhaastattelussa Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevassa Sale Kestilässä.

Kotipaikkakunnan Sale oli yksi monista kesätyöpaikoista, joita Kalaoja viime vuonna haki. Hän kyseli kaupassa käydessään, olisiko siellä tarvetta kesätyöntekijälle, ja sai pian kutsun haastatteluun. Tilanne vähän jännitti, mutta myymäläpäällikön rento asenne auttoi.

”Huomaan kyllä, jos hakijaa jännittää. Silloin saatan kertoa, että aikanaan minuakin jännitti ensimmäisessä kesätyöpaikassani niin paljon, että meinasi mennä taju”, Kangas kertoo.

”Muistutan, että aina saa kysyä eikä virheitä pidä pelätä.”

Pinja Kalaojalla on juuri niitä ominaisuuksia, joita kaupassa tarvitaan: kykyä tulla toimeen monenlaisten ihmisten kanssa ja kestää pientä painettakin.

”Kestilän kaltaisella pienellä kylällä työpaikkoja ei ole kovin paljon tarjolla, joten on arvokasta, että kauppa pystyy tarjoamaan paikalliselle nuorelle työtä”, Kangas sanoo.

Suomen suurin kesätyöllistäjä tuntee vastuunsa

S-ryhmä on jo useana vuonna tarjonnut kesätyötä noin 14000 nuorelle. Hakijoita on vuosittain yli 100000.

”Olemme Suomen suurin nuorten kesätyöllistäjä, ja se tuo meille yhteiskunnallisen vastuun. On tärkeää, että herkässä iässä olevan nuoren ensimmäinen kokemus kesätyöstä olisi myönteinen. Huono kokemus voi pahimmillaan johtaa osaamattomuuden ja riittämättömyyden tunteisiin”, sanoo S-ryhmän henkilöstöjohtaja Susa Nikula.

Vaikka kesätöitä ei riitä kaikille, osuuskaupoissa on nähty vaivaa, jotta hakuprosessista jäisi joka tapauksessa hyvä mieli sekä tuntuma siitä, millaista on kohdata työnantaja. Tässä ovat olleet avuksi muun muassa isot rekrytointitapahtumat pikahaastatteluineen.

”Nuorella ei useinkaan ole ennestään työkokemusta eikä ansioluetteloa. Siksi valinta tapahtuu juuri kohtaamisten kautta”, Nikula huomauttaa.

Hänen mukaansa nuoret ovat nykyisin valveutuneita. Työn saannin lisäksi heitä kiinnostavat aiempaa enemmän myös yrityksen ilmapiiri, arvot ja vastuullisuus.

Kunnon perehdytys on tärkeää

S-ryhmän nuorille teettämässä tutkimuksessa ilmeni, että nuoret kaipaavat kunnon perehdytystä työhön. Tämän tietää myös Sale Kestilän myymäläpäällikkö Taru Kangas.

”Koppaan uudet työntekijät aina mukaan kaikkeen tekemiseen. Koetan luoda lämpimän ilmapiirin ja muistutan, että aina saa kysyä eikä virheitä pidä pelätä”, hän kertoo.

Pinja Kalaoja innostui ensimmäisestä kesätyöstään niin paljon, että päätti jäädä alalle. Vuoden alussa hän aloitti merkonomiopinnot Oulussa.

”Kesällä pääsen taas töihin Kestilän Saleen ja teen siellä myös opintoihin liittyvän harjoittelun.”

Vinkkejä kesätyönhakijalle ja -tekijälle:

  • Valmistaudu työhaastatteluun etukäteen miettimällä, mitä haastattelussa kenties kysytään.
  • Ole työssä positiivisen utelias. Jos koet, ettet tiedä riittävästi, ota asioista selvää.
  • Asennoidu rohkeasti monenlaiseen tekemiseen, jotta saat laajasti kokemusta. Töissä voi olla välillä tylsääkin, mutta se kuuluu asiaan.
  • Tule ajoissa töihin, äläkä keksi omia pelisääntöjä.

Lisää aiheesta