Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Siirtolaisten elinolot Italiassa ovat nousseet puheenaiheeksi. Ghetto Out -yhteisössä asuu noin 250 afrikkalaistaustaista siirtolaista.

Miksi työolot muualla maailmassa ovat tärkeä asia?

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Rocco Rorandelli
Julkaistu: 28.11.2018
|
Muokattu: 19.1.2023
Kaupan hyllyltä löytyvä tomaattimurska kulkee pitkän tien Italiasta Suomeen. Hankintaketjussa on useita vaiheita. Se, mitä alkutuotannossa tapahtuu, voi jäädä varjoon.

Muutama vuosi sitten Italian tomaattipelloilta alkoi kuulua ikäviä uutisia, jotka läpäisivät kansainvälisen uutiskynnyksen. Siirtolaistaustaisten poimijoiden ihmisoikeuksia oli loukattu viljelmillä monin tavoin. Syksyllä 2016 Italian hallitus otti käyttöön tiukemmat rangaistukset niille viljelijöille, joiden tiloilla on syyllistytty ihmisoikeuksien loukkaamiseen.

Tomaattiviljelmät ovat säilyneet otsikoissa tuosta lähtien. Yhdysvaltalainen uutiskanava CNN kertoi keväällä 2018, että Etelä-Italian pelloilla olisi käytetty jopa väkivaltaa.

S-ryhmä tilasi syksyllä 2018 tutkimuksen kehitysyhteistyöjärjestö Oxfamilta. Raportti löydöksistä valmistuu tammikuussa 2019. Kyseessä on S-ryhmälle uusi tutkimusmalli, jonka tarkoituksena on selvittää ihmisoikeusriskien juurisyitä ja edistää läpinäkyvyyttä.

”Rakenteita tutkimalla, yhteisön jäseniä haastattelemalla ja tutkimusten tulokset avoimesti julkaisemalla pyrimme selvittämään ja tuomaan esiin tutkittavan alueen ihmisoikeusongelmien perimmäiset syyt ja vaikuttamaan niihin”, SOK:n vastuullisuuspäällikkö Sanni Martikainen kertoo.

Etelä-Italia oli S-ryhmälle selvitysten ensimmäinen kohde.

Afrikan mantereelta moni lähtee etsimään tulevaisuutta pohjoisesta. Reitti tuo siirtolaisia etenkin Espanjaan, Kreikkaan ja Italiaan. Oleskelu Italiassa ilman virallistettua siirtolaisstatusta on laitonta, jolloin tämä ihmisryhmä on altis hyväksymään huonot elinolot ja työolosuhteet.

YK:n mukaan vuosina 2014–2017 meren yli Italiaan saapui 624 747 siirtolaista. Vuonna 2018 tulijoita on ollut enää vajaa 23 000.

”Tomaattiviljelmillä työskentelee paljon haavoittuvassa asemassa olevia työntekijöitä. Monilla on maahanmuuttajataustaa, ja heidän laillisia työmahdollisuuksiaan on rajattu”, Martikainen kertoo.

Yksi sana nousee esille lähes kaikissa tomaattiviljelmien ihmisoikeusongelmia koskevassa uutisoinnissa. Tuo sana on ’caporalato’. Se tarkoittaa laittoman työvoiman välittäjää, joka ottaa pienistä palkoista vielä siivun omaan taskuunsa. Martikaisen mukaan sana on noussut esiin myös S-ryhmän Oxfamilla teettämässä tutkimuksessa.

”Virallisesti kyseinen toiminta on laitonta Italiassa, mutta sen valvonta on tehotonta”, Martikainen toteaa.

Suurimmat ongelmat säilyketomaattien tuotantoketjussa liittyvät laittoman työvoiman välitykseen sekä huonoihin työ- ja asuinoloihin. Mitä S-ryhmä voi asialle tehdä?

”Pohdimme yhdessä kumppaneidemme ja alueella vaikuttavien tahojen kanssa erilaisia keinoja, joilla voimme ajaa muutosta parempaan. Muutokset vaativat toimenpiteitä myös paikallisilta viranomaisilta, esimerkiksi viralliset rekrytointikanavat pitäisi saada kuntoon. Seuraavaksi teemme tarkan toimintasuunnitelman asioiden edistämiseksi”, Martikainen selventää.

Jos tiedetään, että jossain maassa on tuotannossa ihmisoikeusloukkauksia, miksei vain lakata ostamasta sieltä tuotteita?

”Siitä kärsivät vain kaikkein heikommassa asemassa olevat työntekijät. Parhaat ratkaisut ongelmiin saavutetaan yhdessä tavarantoimittajien kanssa ja kansainvälisellä yhteistyöllä”, Martikainen vastaa.

Lisää aiheesta: