Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Afrikkalaisten asuttamassa Ghetto Out -yhteisössä Etelä-Italiassa asuu noin 250 ihmistä. He elättävät itsensä tomaattien ja muiden maataloustuotteiden poiminnalla. Viimeisimmät tulijat on majoitettu telttoihin.

”Osa kerääjistä asuu hökkelikylissä” – S-ryhmä haluaa vaikuttaa ihmisoikeuksiin tomaattimurskan alkulähteillä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Rocco Rorandelli
Julkaistu: 28.11.2018
|
Muokattu: 1.4.2022
S-ryhmä teetti syksyn aikana Oxfam Italialla selvityksen työoloista tomaattipelloilla. Raportti valmistuu vuoden loppuun mennessä.

Oxfam Italian raportin pohjalta siirtolaistaustaisten työntekijöiden asemaa halutaan parantaa. S-ryhmän hankintajohtajan Jari Simolinin mukaan tuo työ alkaa nyt.

”Hyvät työolot eivät ole itsestäänselvyys. S-ryhmässä teemme töitä varmistaaksemme, että hankkimamme tuotteet ovat vastuullisesti tuotettuja. Tämä tarkoittaa, että työntekijöiden oikeuksia kunnioitetaan ja heistä huolehditaan.

Kaikkialla työntekijät eivät voi itse nostaa epäkohtia esiin. Olemme jo vuosia sitten tunnistaneet maita, joissa riskit työoikeuksien loukkaamiseen ovat suuria. Näissä maissa on tarkastettu tehtaita ja pidetty tiiviimmin yhteyttä tavarantoimittajiin.

Viime vuosina katse on jouduttu suuntaamaan EU:n sisälle: maahanmuuttajataustaisten työolot ovat huonot monissa Etelä-Euroopan maissa. Käynnistimme syksyllä Etelä-Italiassa Foggian alueella pilottitutkimuksen ihmisoikeuksien toteutumisesta säilyketomaattien hankintaketjussa.

Tomaatit ovat Italian ylpeys. Pohjois-Italiassa ne kerätään pääasiassa koneellisesti, mutta maan eteläosassa käsin. Kerääjät ovat usein maahanmuuttajia. Kymmenentuntisiksi venyvien työpäivien aikana hyvät poimijat tienaavat noin 35 euroa.

”Osa kerääjistä asuu vailla juoksevaa vettä, sähköä, kunnollisia saniteettitiloja tai edes sateensuojaa.”

Osa afrikkalaistaustaisista kerääjistä asuu hökkelikylissä vailla juoksevaa vettä, sähköä, kunnollisia saniteettitiloja tai edes sateensuojaa. Työntekijät rekrytoidaan pimeästi, jolloin he joutuvat maksamaan palkastaan epäilyttäviä välitysmaksuja.

Ongelman syiden tunnistaminen on lähtökohta tilanteen parantamiseksi. Yhteistyössä eri tomaattiketjun toimijoiden ja muiden sidosryhmien kanssa on mahdollista löytää uusia ratkaisuja. Työkalupakkiin haluamme myös välineen, jolla voimme pureutua syvemmälle ihmisoikeusasioihin korkean riskin alueella. Tähän työhön ryhdymme nyt.”

Katso Yhteishyvän reportaasi Italiasta

Lisää aiheesta:

Lisää aiheesta