Ihmisten perinteiseksi mieltämä elämänkaari on ajan kuluessa keikahtanut paikoiltaan: kun ihmiset elävät entistä vanhemmiksi, eri elämänvaiheet ja -tilanteetkin osuvat yhä myöhäisempiin ikävuosiin. Tämän lisäksi eri ikäryhmien elintavat ovat muuttuneet suurestikin.
Psykologian kirjallisuudessa keski-ikäisyys ajoitetaan usein 35–65 vuoden välimaastoon. Todellisuudessa 35-vuotias nykysuomalainen on vielä melko kaukana elämänsä keskivaiheesta. Hän on juuri saattanut saada ensimmäisen lapsensa ja kiinnittynyt vain muutamaa vuotta aiemmin vakituiseen työpaikkaansa. Useimmiten hän on elänyt vasta hieman yli kolmanneksen elämästään.
"Keski-iän siirtymistä myöhemmäksi on tutkittu vasta vähän, mutta näyttää siltä, että keski-ikä sekä elämänvaiheena että -kokemuksena hilautuu koko ajan aiempaa myöhäisemmäksi", sanoo keski-ikää tutkinut tutkimusjohtaja Katja Kokko Jyväskylän yliopiston Gerontologian tutkimuskeskuksesta.
Tämän elämänvaiheen muuntumiseen vaikuttavat erityisesti ihmisten elinikä, lapset ja työ. Suurimpana syynä on todennäköisesti ihmisten eliniän kasvu, minkä vuoksi myös työurat ovat pidentyneet. Työurien pidentyminen venyttää puolestaan keski-ikää ikähaitarin yläpäästä, sillä työssäkäyvää 67-vuotiasta on enää vaikea pitää vanhuksena. Kaiken lisäksi ihmiset saavat lapsia entistä vanhempina, ja lapset asuvat aiempaa pidempään vanhempiensa luona.
Keski-iän kriisi on myytti
Kokko uskoo, että tulevaisuudessa keski-ikä siirtyy vielä nykyistäkin myöhemmäksi vaiheeksi ihmisten elämässä. Hän toivoo samalla, että keski-ikään suhtauduttaisiin myönteisemmin varsinkin työelämässä.
"Ihmiset luulevat, että jo 50-vuotiaalla kognitiiviset kyvyt, kuten muistaminen ja ongelmanratkaisu, heikkenevät. Se ei pidä paikkaansa", Kokko sanoo.
Kokon mukaan myös paljon puhuttu keski-iän kriisi tai viidenkympin villitys on lähinnä myytti, ja amerikkalaistutkija Daniel Levinsonin tunnetuksi tekemää elämänkaariteoriaa onkin alettu nykyisin kritisoida.
"Keski-ikään osuvia elämäntapamuutoksia selittävät pikemminkin samaan ajankohtaan osuvat isot tapahtumat. Esimerkiksi lapset saattavat muuttaa pois tai vanhemmat sairastua", Kokko selittää.
"Keski-ikään osuvia elämäntapamuutoksia selittävät pikemminkin samaan ajankohtaan osuvat isot tapahtumat."