Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Roy Norro haluaa kunnianpalautuksen kotimaiselle kalalle.

Roy hoiti kotona neljää lasta ja sai idean, jollaista ei ole vielä kalasta tehty – ”Kalatassu on moderni kalatuote”

Teksti:
Pirjo Latva-Mantila
Kuvat:
Sami Heiskanen, SOK
Julkaistu: 7.12.2022
|
Muokattu: 9.2.2023
Neljän lapsen isä Roy Norro halusi tarjota lapsilleen terveellistä, helppoa ja grillattavaa kalaruokaa. Syntyi Kalatassu, joka maistuu sekä lapsille että aikuisille.

(MAINOS)

Roy muistaa, miten grillitassusta tuli 1980-luvulla monen perheen suosikki. Hänen kehittämänsä Kalatassu aikoo tehdä saman.

– Halusin helpon, nopean ja monipuolisen kalatuotteen, jonka voi vaikka mökkireissulla heittää grilliin nakkien ja grillimakkaroiden sijasta. Tai paistinpannulle, kun tullaan nälkäisinä tarhasta.

– Ajattelin, että olisi tosi kiva tällainen koko perheen kala, jota ei tarvitse perata ja valmistella. Että olisi jokin vähän uudenlainen vaihtoehto perinteisille kalapihveille ja -puikoille.

Kavereiden kannustamana Roy jatkoi idean pyörittelyä mielessään, kunnes huomasi, että Suomalainen Menestysresepti 2023 -kisaan haettiin osallistujia.

– Siitä tämä lähti, kertoo keittiömestari, joka oli tehnyt pitkään töitä ravintola-alalla.

Hän tiesi, että on täysin eri asia tehdä heti syötäväksi tarkoitettua ruokaa ravintolassa kuin kuluttajatuotetta kaupan hyllylle.

– Jos tekisin Kalatassun kaltaisen tuotteen ravintolaan, se olisi hemmetin helppoa, mutta nyt kun tuotteen pitää säilyä pakkauksessa pitkään, koneiden täytyy pystyä käsittelemään sitä massaa ja ostohinnan on oltava järjellinen, peli muuttuu kokonaan toisen näköiseksi.

– Sisälläni asuu valmiiksi idealistinen keittiömestari, joka on nyt ottanut käyttöön myös insinöörin ominaisuudet. Kalatassua tehdään sopimusvalmistusmallilla, ja olen saanut paljon apua valmistajan tuotekehittäjiltä.

Kalatassussa on kalaa lähes 90 prosenttia, mikä tarkoittaa, ettei perinteisiä jatkeaineita, kuten korppujauhoa tai perunaa ole ollenkaan. On vain kalaa, mausteita ja sidosaineet, jotta massaa pystyy teollisesti käsittelemään.

– Tässä yhdistetään suomalaista villikalaa ja kirjolohenkasvatuksen sivuvirtaa. Kun kirjolohi fileoidaan ja siistitään kuluttajaa varten teollisesti, siitä jää yli erilaisia hyviä paloja. Niitä me käytetään. Se on täysin huippulaatuista ja ihmiselle kelpaavaa tavaraa, mutta kun se ei ole fileemuodossa, siitä on tehty jotakin aivan muuta.

Villikalan, kuten särjen, lahnan ja hauen osuus tuotteessa on noin puolet.

Haasteena villikalan sesonkivaihtelu

Tuotekehityksen haasteena on Royn mukaan ollut villikalanpyynnin sesonkivaihtelu sekä sen yhdistäminen reseptiikkaan. Kalan rakenne myös vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Kalastajilta saadaan villikalaa eniten syksyllä ja keväällä jäiden lähdettyä.

– Haastavinta on ollut löytää oikea maku, rakenne ja raaka-aineiden suhde. Niitä on matkan varrella säädetty paljon.

Kalatassusta tulee alkuun kaksi makuvarianttia, joista ensimmäinen on Original lime ja sitruuna ja toisessa maistuvat luultavasti curry ja jeera. Eli aivan jotakin muuta kuin perinteistä suomalaista tillillä, valkopippurilla ja suolalla maustettua kalaa.

– Tämä on moderni kalatuote, jossa pyritään harppaamaan ulos perinteisestä suomalaisesta kalankäyttökulttuurista.

Käytännössä Kalatassu on kypsä kalapihvi ja siksi helppo. Sen voi valmistaa paitsi grillissä, myös uunissa, mikrossa tai pannulla.

Rakenne ja rasvaisuus pidetään sellaisina, että tassua voi käsitellä huolettomammin kuin raakaa kalaa, eikä esimerkiksi kypsyysastetta tarvitse miettiä.

Kunnianpalautus kotimaiselle kalalle

Kotimaisen kalan hyödyntäminen on Roylle sydämen asia. Hän kertoo käyneensä isänsä kanssa kalassa jo 3-4-vuotiaana, syöneensä paljon kalaa ja olleensa aina kalojen kanssa tekemisissä. 2000-luvun alussa Roy teki opinnäytetyönsäkin aliarvostettujen ja vajaahyödynnettyjen kalojen ravintolakäytön lisäämisestä.

– Kehitin hauesta, lahnasta, särjestä ja norssista tuotteita ravintolapuolelle. Silloin tilanne oli aivan kammottava verrattuna tähän päivään, sillä meillä syötiin käytännössä pelkästään Norjan lohta ja ulkomaankaloja. Jos kalatiskillä näki hauen, se oli todella harvinaista.

– Onneksi kotimaiselle kalalle tehdään kunnianpalautusta. On tullut erilaisia särkisäilykkeitä, savukalasäilykkeitä ja muita, mutta vielä tarvitaan monipuolisempaa tarjontaa.

Myös Kalatassun kehittämisessä on Royn mukaan kyse kunnianpalautuksesta kotimaiselle kalalle.

– Kyllä tässä on taustalla se idealistinen ajatus että haluan suomalaisten syövän suomalaista kalaa. Ja haluan oikeasti tehdä sen eteen töitä tuomalla sen kauppoihin isossa mittakaavassa ja isolla volyymillä. Ei ole sama asia näperrellä ravintolan pikku keittiössä särkeä ja lahnaa silloin tällöin.

Koti-isyys inspiroi kokeilemaan

Voisi kuvitella, että Roylla olisi makuraati omasta takaa. Lapset ovat kuitenkin vielä liian pieniä tuomaroimaan luotettavasti isin kalatassukokeiluja. Pienin on alle vuoden, kaksosilla on ikää 2 vuotta, ja 6-vuotiaskin on isän mukaan vielä liian epälooginen makuraatiin.

Lapsilla on silti osuutensa uuden tuotteen syntyyn, sillä ravintatoiminnastaan ennen pandemian alkua luopunut Roy on viettänyt viime vuodet koti-isänä ja osa-aikaisena Alkon myyjänä.

– Usein on pitänyt miettiä, miten voisi tarjota lapsille mahdollisimman vaihtelevaa ruokaa.

Koti-isyys osaltaan myös inspiroi Royn hakemaan mukaan Suomalainen Menestysresepti 2023 -ohjelmaan.

– Olin kyllä katsonut ohjelmaa, sillä siellä on ollut joitakin vanhoja koulukavereita kisaamassa. Ja uusien juttujen kehittäminen on kyllä kiinnostanut aina.

Aika uudelle, sivuvirroista ja suomalaisesta kalasta syntyvälle tuotteelle oli kaikin tavoin kypsä.

– Oikeasti meidän pitäisi miettiä ruokavalintoja enemmän ja käyttää järkeviä raaka-aineita niin, ettei synny hävikkiä. Ajan trendi on se, että raaka-aine tulee läheltä. Ettei syödä liian usein jotain eksoottista, Vietnamissa kasvatettua kalaa, joka tuodaan rahtilaivalla kiinalaisen jalostuksen ja monien välikäsien kautta Suomeen.

– Meillä on omia kotimaisia, korkealuokkaisia ja järkeviä raaka-aineita, jotka on jätetty käyttämättä.

Roy Norro ei silti halua tuputtaa mitään maailmanparannusfilosofiaa tai syyllistää ihmisiä ja heidän ruokavalintojaan, vaan tarjota suomalaisille helppoa ja hyvää ruokaa kotimaisista raaka-aineista.