Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Suomalaiskoirat Rokka ja Kippari suojelevat norsuja

Teksti:
Heidi Hänninen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.10.2018
|
Muokattu: 31.8.2020
Toni Lahtisen sekä Rokka- ja Kippari koirien tarina on kuin jännityskirjasta. Monien vaikeuksien jälkeen kolmikko avustaa Tansanian terrorisminvastaiseen toimintaan keskittynyttä erikoisjoukkoa taistelussa järjestäytynyttä rikollisuutta sekä erityisesti norsunluun salakauppaa vastaan.

Aivan ensimmäiseksi ei tulisi mieleen, että suomalainen poliisi taistelisi norsunluumafiaa vastaan kahden koulutetun koiran, labradorinnoutaja Rokan sekä jackrusselinterrieri Kipparin, kanssa Tansanian maaperällä. Hartolalainen Toni Lahtinen on kuitenkin sitkeän uurastuksen jälkeen tehnyt haaveistaan totta ja löytänyt itselleen luontevan työn, jossa yhdistyvät lainvalvontaan, kansainväliseen toimintaan sekä eläinsuojeluun liittyvät tehtävät.

Alkujaan Toni Lahtinen on poliisi. Tätä työtä hän ehti tehdä noin kymmenen vuoden ajan Suomessa, ennen kuin alkoi kaivata uraa eläinsuojelun parissa. Hetken aikaa hän kiersi ympäri maailmaa etsimässä omaa paikkaansa. Ensimmäinen reissu vei miehen Romanian koiratarhoille vapaaehtoistyöhön, ja sittemmin hän löysi itsensä myös Thaimaan koiratarhoilta sekä australialaisen eläinsuojeluorganisaation kennelinjohtajan tehtävistä.

"Lisäksi olen toiminut tutkijana ja johtajana operaatioissa, joissa tutkittiin koiranpentujen salakuljetusta Itä-Euroopasta länteen. Nyt lopulta olen täällä Afrikassa auttamassa norsuja etsintäkoirieni avulla", Lahtinen kertoo.

Erikoisjoukkojen apuna

Lahtisen ja koirien eli Team Rokan työhön Tansaniassa kuuluu paitsi norsunluun etsintää myös uusien koirien ja henkilöiden koulutusta. Tällä hetkellä koulutuksessa on viisi Tansanian poliisin koiranohjaajaa sekä kuusi poliisin omistamaa koiraa.

Yhteistyötahona on Tansanian valtion erikoisjoukko NTSCIU, joka on keskittynyt tutkimaan kovaa, järjestäytynyttä rikollisuutta. Koirista erikoisjoukot ovatkin saaneet vertaansa vailla olevat apurit, sillä Rokka-koira on lahjomattomalla nenällään hankkinut raskauttavia todisteita eri norsunluusyndikaatteja vastaan.

Toni Lahtinen kertoo kohdanneensa Tansaniassa monia ongelmia, joita ovat muun muassa alhainen koulutustaso, heikko englannin kielen taito, matala elintaso, vaarallinen liikenne sekä liikenneruuhkat. Nämä kaikki vaikeuttavat rikollisuuden torjuntatyötä huomattavasti. Ongelmista huolimatta työ on palkitsevaa. Isot onnistumiset ovat tuoneet hyvän mielen ja tunteen siitä, että ollaan oikeilla jäljillä.

"Täkäläinen poliisi osoittaa kiitollisuuttaan siten, että sekä poliisi että sisäministeri järjestävät meille parasta aikaa valtion puolesta työ- ja oleskelulupia. Tämä saattaa kuulostaa vähäiseltä, mutta on erittäin harvinaista täällä."

Palkitsevaa työtä koiran kanssa

Mutta palataanpa sitten Lahtisen työkavereihin, operaatio Rokan päätähtiin eli norsunluukoiriin. Miten valmennetaan hyvä norsunluukoira?

"Etsintäkoiran koulutus aloitetaan jo kahdeksan viikon iässä. Koulutus on pennuille leppoisaa leikkiä. Vanhemmalla iällä koulutuksen intensiteettiä nostetaan, mutta koulutus pysyy edelleen leikkinä ja on mielekästä koiralle."

"Koira sosiaalistetaan ja totutetaan erilaisiin ympäristöihin: se viedään tilanteisiin, joissa se saa kohdata ihmisiä ja eläimiä. Pennun viettejä herätetään leikkien ja harjoitusten avulla, luonnollisesti tehdään myös erilaisia hajukuva- ja etsintäharjoitteita."

Toni Lahtinen on valinnut omat koiransa hyvin tuntemiltaan suomalaisilta kasvattajilta. Hän korostaakin kasvattajien asiantuntemusta, sillä nämä tuntevat omat pentunsa ja tietävät, soveltuvatko nämä etsintätehtäviin. Lisäksi pennut testataan erilaisten harjoitteiden avulla.

"Näihin tehtäviin haen pentuja, jotka ovat rohkeita, itsenäisiä mutta kuitenkin sosiaalisia, kiinnostuneita ympäristöstä sekä ahneita ruoalle. Lisäksi erilaiset häiriöt, kuten kolahdukset, uudet ympäristöt tai pintamateriaalit, eivät saa haitata koiraa. Myös saalisvietti pitää olla korkealla."

Lahtisen mukaan antoisinta työ on silloin, kun saa olla yhdessä koiran kanssa – koulutuksessa, kenttätyössä tai ulkoillessa.

"Joudun operaatioiden ja koulutusten lisäksi tekemään todella paljon pr-työtä ja hallinnollista työtä, mikä ei välttämättä ole sitä ominta itseäni, mutta on välttämätöntä projektin pyörittämiseksi."

Leffan tähtinä

Vaikka Lahtinen, Rokka ja Kippari vasta aloittelevat uraansa Tansaniassa, on jo nyt takataskussa monta mieleen jäänyttä tilannetta. Lahtinen nimittää Team Rokan tarinaa Tuhkimo-saduksi: seinä on tullut monta kertaa vastaan, mutta aina on noustu ylös ja työ norsujen hyväksi on jatkunut.

Lahtinen kuvailee yhtä uransa tähänastisista huippuhetkistä, jolloin hän ja Rokka-koiraa pääsivät mukaan yhden pahamaineisimman norsunluusyndikaatin johtajan rikostutkintaan. Mies oli pyörittänyt yli 15:tä norsunluusyndikaattia ja hänen vastuullaan oli tuhansien norsujen kuolema. Lahtinen ja Rokka saapuivat etsintäpaikalle, jossa epäillyn autoa piiritti paitsi kymmeniä tutkijoita myös kaksi eri kuvausryhmää tekemässä dokumenttielokuvia norsunluukaupasta.

Lahtinen käveli rokan kanssa autolle ja havaitsi heti epäillyn seisovan aivan liian lähellä autoa.

"Pyysin erikoisjoukkojen komentajaa siirtämään miehen taaemmas. Mies hikoili selvästi, kun Rokka aloitti etsinnän. Hetken kuluttua Rokka ilmaisi, että takakontin alta tulee hajua. Minulle tämä tieto riitti ja palkitsin Rokan pitkällä leikillä."

Hetken kuluttua erikoisjoukkojen komentaja näyttikin Lahtiselle takakontista löytynyttä norsunluupalasta.

"Tämä löytö oli todella merkittävä todiste tässä tutkinnassa. Se hetki oli jollain tavalla legendaarinen, lähes kuin jostain elokuvasta."

Itse asiassa hetki tallentui myös elokuvaan, joka tulee myöhemmin levitykseen maailmanlaajuisesti. Team Rokka nähdään siis tulevaisuudessa myös leffatähtinä.

Seuraa Team Rokan taivalta Facebookissa.

Fakta

  • Arvioiden mukaan Afrikassa tapetaan päivittäin 80 norsua niiden syöksyhampaiden vuoksi. Pelkästään Tansaniassa tapetaan arviolta 11 000 norsua joka vuosi.
  • 1930-luvulla Afrikassa laidunsi 5–10 miljoonaa norsua, nykyisin määrä on enää 450 000–500 000 yksilöä.
  • 7–8 viime vuoden aikana norsupopulaatiosta on tapettu lähes puolet.
  • Jos nykyinen vauhti jatkuu, norsut kuolevat sukupuuttoon 7–15 vuoden kuluessa.
  • Suuri osa norsunluusta kuljetetaan Aasian, jossa siitä maksetaan tuhansia euroja kilolta. Norsunluubisneksellä rahoitetaan muun muassa asekauppoja.

Lisää aiheesta