Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Jukka Viljanen asuu Nuuksiossa, jonka metsissä hän viettää paljon aikaa.

Retkietiketti kunniaan! Näky Nuuksiossa palautti suomalaisseikkailijan mieleen aavikoiden salaiset kaatopaikat

Teksti:
Jyri Kivimäki
Kuvat:
Jyri Kivimäki
Julkaistu: 18.9.2023
|
Muokattu: 5.10.2023
Seikkailujuoksija Jukka Viljanen antaa retkeilyvinkkejä Yhteishyvän uudessa Rohkeasti retkelle -sarjassa, joka kannustaa nauttimaan suomalaisesta luonnosta.

Ärtymys Jukka Viljasen kasvoilla paistaa kauas tiheästä metsiköstä huolimatta. Muun muassa Saharan aavikon ja Grönlannin mannerjäätikön halki juossut seikkailujuoksija Jukka Viljanen on retkeilyoppaana Nuuksiossa ja vastaan tulee näky, josta hänen ihokarvansa nousevat pystyyn.

”Tässä on joku tehnyt kalliolle luvattoman nuotion. Kansallispuistossa merkityillä tulentekopaikoilla saa käyttää halkovajoista löytyvää polttopuuta. Niitä tulentekopaikkoja on täällä Nuuksiossakin useita. Muuallakaan tulta ei saa tehdä mihin tahansa, se ei ole jokaisen oikeus. Siihen vaaditaan maanomistajan lupa”, Viljanen opastaa.

Moni luulee, että tulen saisi tehdä kalliolle esimerkiksi metsäpalovaroituksen aikaan. Näin ei kuitenkaan ole, ei vaikka metsäpalovaroitusta ei olisikaan. Laittoman tulen tekijä voi saada sakot maksettavakseen ja aiheuttaa korvaamatonta tuhoa. Vaikka metsä ei palaisikaan, kärsii hioutunut silokallio tulesta.

”Tämä kallio on pilalla”, Viljanen tuhahtaa.

Espoossa varttunut Viljanen on aina viihtynyt luonnossa ja arvostanut sen korkealle, mutta vasta ääriolosuhteisiin vieneet seikkailujuoksut havahduttivat hänet toden teolla luonnonsuojeluun. Jäätiköillä ihmisen vaikutukset näkyvät karusti alkuperäisasukkaiden elinpiirin kutistumisena, kun talvet lauhtuvat ja jäät sulavat.

”Grönlannissa vuonna 2013 vietin ennen napajäätikön ylitystä aikaa paikallisten asukkaiden kanssa aivan massiivisen jäätikön reunalla. Tuolloin kylässä oli sata asukasta, nyt enää 50. Jos kevät aikaistuu jäätiköllä kuukaudella, niin se näkyy siellä näin rajusti. Samaan aikaan aavikoille järjestetään turistimatkoja, joiden päätteeksi turistit kippaavat jätesäkeittäin roskia hiekalle”, Viljanen sanoo harmissaan.

Viljasen oma luonnonsuojeluhanke kantaa nimeä Leave No Trace, eli suomennettuna “älä jätä jälkeäkään”. Sen synty nähtiin Pohjoisnavalla vuonna 2007.

”Perinteisiin kuuluu, että saavutettuaan Pohjoisnavan retkikunnan jäsenet iskevät maansa lipun jäähän. Katsoin ensin, miten muut jättivät lippunsa ja poistuivat sen jälkeen. Löin sitten omani jäähän, nostin sen takaisin ylös ja totesin 'leave no trace'”, Viljanen kertoo.

Omalta takapihalta on hyvä aloittaa

Moni kokee pienuuden tunnetta esimerkiksi ilmastouutisten äärellä ja miettii, onko yhden ihmisen teoilla mitään merkitystä.

”Olen itse pyrkinyt siihen, että huolehdin jatkuvasti omasta elinpiiristäni. Mietin esimerkiksi kuluttamistani, tarvitsenko jotakin tavaraa vai voinko jättää sen ostamatta? Jos ostan, niin ostan mieluummin sellaista, joka kestää isältä pojalle”, Viljanen muistuttaa.

”Ei tarvitse yrittää koko maailmaa pelastaa, mutta omalta takapihalta on hyvä aloittaa. Ja kun päätän tehdä valinnan luonnon tai ilmaston puolesta ja poimin roskia retkellä, se heijastuu myös muihin retkikuntalaisiin. Esimerkin voima on väkevä”, Viljanen jatkaa.

Rohkeasti retkelle -sarjassa nähdään, kuinka ensimmäiselle yön yli metsäretkelleen valmistautuva Mirka pohtii kaupassa muun muassa varusteiden kestävyyttä ja sitä, voiko esimerkiksi parikymmentä vuotta vanha makuualusta vielä toimia tänä päivänä.

”Usein laadukas tuote on myös kestävä valinta. Pitkässä juoksussa ne säästävät rahaa ja luontoa”, Viljanen toteaa.

Miten metsäretkellä huolehditaan puhtaasta vedestä, jos ei halua kantaa suuria määriä vettä mukanaan? Entä minkälainen rinkka valitaan, jos kantaa yhden yön retken varusteet mukanaan? Ne selviävät sarjan toisesta jaksosta ja voit katsoa kaikki Rohkeasti retkelle -sarjan jaksot vaikka heti Yhteishyvän Youtube-kanavalta.

Katso myös muut Rohkeasti retkelle -sarjan jaksot

Lisää aiheesta