Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Yhteishyvän Rohkeasti retkelle –juttusarjassa käydään läpi retkeilyn perusasioita.

Jukka Viljasen retkeilyinnostus alkoi Pohjoisnavalta – näillä vinkeillä myös ensikertalainen uskaltaa rohkeasti retkelle

Teksti:
Jyri Kivimäki
Kuvat:
Jyri Kivimäki, Jukka Viljasen kotialbumi
Julkaistu: 11.9.2023
|
Muokattu: 18.9.2023
Seikkailujuoksija Jukka Viljanen antaa retkeilyvinkkejä Yhteishyvän uudessa Rohkeasti retkelle -sarjassa, joka kannustaa nauttimaan suomalaisesta luonnosta.

Stuertti tervehtii ystävällisesti matkustajia Osloon lähtevän lentokoneen ovella ja tarjoaa halukkaille matkalukemista. Koneeseen astuva Jukka Viljanen tarttuu tarjottuun iltapäivälehteen ja puna nousee nopeasti hänen kasvoilleen.

“Suomen viilein mies”, huutaa iso otsikko ja sen alla komeilevat Jukan omat kasvot.

Sittemmin Viljasen kasvot ovat tulleet tutuiksi Suomen valtamedioissa seikkailujuoksijana, joka juoksi ensimmäisenä ihmisenä Saharan aavikon halki yli 1600 kilometrin matkan vuonna 2012.

Se ylitti uutiskynnyksen ympäri maailman, mutta sitäkään seikkailua ei olisi tullut, ellei Viljanen olisi päättänyt rohkaistua vuonna 2007, astua Oslon koneeseen ja lähteä kokeilemaan rajojaan Pohjoisnavalle.

Silloin Viljanen onnistui ensimmäisessä seikkailuhaaveessaan, juoksi retkikuntansa kanssa Pohjoisnavalla lumikengillä maratonin ja polki heti perään maastopyörällä toisen mokoman. Mutta tärkein saavutus tapahtui pään sisällä. Jokin oli muuttunut. Kyltymätön halu kokea uusia retkiä oli syttynyt ja seuraavan seikkailun suunnittelu oli jo alkanut.

”Retkeily on harrastus, joka antaa paljon enemmän kuin vain perillä kohteessa. Suunnittelu, matkan teko ja taas uuden retken suunnittelu – siinä ollaan perillä koko ajan. Aina on jotain, mitä odottaa. Se tuo arkeen iloa”, Viljanen sanoo.

Seikkailujuoksijana Jukka Viljasen retket ovat yleensä liittyneet kovaan fyysiseen suoritukseen ja ääriolosuhteisiin, kuten ultrajuoksuun aavikolla tai napajäätiköllä, mutta seikkailun ja retkeilyn haluaan hän lääkitsee säännöllisesti suomalaisessa luonnossa, kotiseuduillaan Nuuksion metsissä tai pohjoisen tuntureilla.

Nyt Viljanen tarjoaa Yhteishyvän uudessa Rohkeasti retkelle -sarjassa matalan kynnyksen vinkkejä retkeilyn aloittamiseen. Kaikkien ei tarvitse ylittää aavikoita tai jäätiköitä, mutta suomalaiseen luontoon jokaisella on oikeus.

Varusteet kuntoon

Rohkeasti retkelle -sarjan ensimmäisessä jaksossa katsojat tutustutetaan ensimmäistä kertaa yöksi metsään lähtevään Mirka Nyqvistiin. Jukka toimii Mirkan apuna ja kaksikko ottaa yhdessä haltuun retkeilyn perusasioita niin varustuksen kuin retkietiketinkin osalta.

”Retkeilyvarusteiden hankkiminen saattoi ennen viedä aikaa ja vaatia useampaa kauppaa, mutta nyt esimerkiksi isosta Prismasta löytyy niin kattava valikoima ja selkeät ohjeet, että aloittelijan on helppo päästä alkuun harrastuksessa”, Viljanen aloittaa.

”Jos aikoo retkeillä oman takapihan nurmikolla lasten kanssa, ei siihen välttämättä tarvita kalleinta telttaa tai napajäätikön olosuhteita kestävää makuupussia.”

”Kannattaa myös aina miettiä retken vaatimuksia suhteessa varusteisiin. Jos aikoo retkeillä oman takapihan nurmikolla lasten kanssa, ei siihen välttämättä tarvita kalleinta telttaa tai napajäätikön olosuhteita kestävää makuupussia. Onneksi varusteitakin löytyy nykyään moneen tarpeeseen ja myös edullisempaan hintatasoon”, Viljanen kehuu.

Viljasen mukaan runsaan varustetarjonnan keskellä kannattaa muistaa retkeilyn perinteinen ohjenuora, vähemmän on enemmän.

”Ensimmäisillä retkillä se on juuri toisin päin. Sitä haluaa varautua kaikkeen mahdolliseen ja ottaa hirveän määrän tavaraa mukaan ja lopulta huomaa, että ei niistä tullut käytettyä juuri mitään. Retkeilyharrastuksen edistyessä sitä oppii yhä paremmaksi pakkaajaksi ja turhaa kannettavaa kertyy huomattavasti vähemmän”, Viljanen naurahtaa.

Varma askel lähtee jaloista

Seikkailujuoksijana Viljasen tärkein työkalu retkillä on useimmiten omat jalat. Myös Mirkan kanssa kenkien valintaan keskityttiin huolella.

”Kannattaa satsata laadukkaisiin jalkineisiin. Ostamalla hyvälaatuisen kengän säästää lopulta rahaa ja luontoa. Kengistä pitää myös pitää huolta ja aina retken jälkeen katsoa, että ne esimerkiksi kuivuvat hyvin. Näistä Merrellin kengistäkin saa pohjalliset helposti pois, eli aina pohjalliset pois retken jälkeen, niin kenkä pääsee kuivumaan kunnolla”, Viljanen opastaa ja pyörittelee käsissään tukevaa pitkävartista retkeilykenkää.

Saharan halki juostessaan Viljanen käytti loppuun peräti viidet parit kenkiä. Jokainen retkelle valikoitu pari oli valmiiksi käytetyssä kunnossa, jotta seikkailun keskellä ei tulisi yllätyksiä.

”Myös retkeilykengät kannattaa ajaa sisään vaikka iltakävelyillä, jotta kenkä muovautuu omaan jalkaan sopivaksi ja samalla jalka myös tottuu uuteen kenkään.”

Lopulta Jukka Viljanen kannustaa luottamaan retkeilykengän valinnassa myös intuitioon ja jalan tuntemuksiin.

”Kyllä se yleensä kertoo paljon, jos se kenkä jo siellä kaupassa tuntuu hyvältä jalassa. Valitse sellainen kenkä, joka tuntuu mukavalta jalassa”, Viljanen hymyilee.

Mitkä ovat kokeneen seikkailijan vinkit Mirkalle metsässä liikkumiseen ensimmäisenä retkeilypäivänä Nuuksion metsässä? Miten valitaan sopiva teltta, entä mihin metsässä voi sytyttää nuotion? Voit katsoa kaikki Rohkeasti retkelle -sarjan jaksot Yhteishyvän Youtube-kanavalta.