
Ihana maku Kreetalta yhdistää näitä illanistujaisten herkkuja – kokeile heti

Yön yli -focaccia
Herkullinen focaccia valmistuu helpolla yön yli -tekniikalla. Maun salaisuutena on pitkän kohotusajan lisäksi laadukas ja luonteikas Memmas Knossos extra-neitsytoliiviöljy, jota on tilkka taikinassa ja paistovuoassa, ja reilusti enemmän leivän pintaan painetuissa kuopissa. Focaccia on parhaimmillaan paistopäivänä; tarjoa sitä vaikkapa dippiöljyn kera. Mikäli leipää jää yli, se kannattaa lämmittää paistinpannulla pienessä määrässä öljyä, jolloin pinnan saa taas rapeaksi.
12 palaa
useita tunteja (aktiivinen valmistusaika 20 min)
- 4 dl vettä
- 2 tl kuivahiivaa
- 2 tl sokeria
- 2 tl suolaa
- 2 rkl Memmas Knossos extra-neitsytoliiviöljyä
- 6 ½ dl vehnäjauhoja
Lisäksi:
- 5 rkl Memmas Knossos extra-neitsytoliiviöljyä
- 100 g kirsikkatomaatteja
- 2 oksaa tuoretta timjamia
- 2 tl suolahiutaleita
- Lämmitä vesi 42-asteiseksi. Liota veteen kuivahiiva, lisää sokeri, suola, öljy ja jauhot. Sekoita taikina tasaiseksi, mutta taikinaa ei tarvitse sen enempää vaivata.
- Peitä taikinakulho kelmulla ja laita jääkaappiin kohoamaan vähintään kahdeksaksi tunniksi.
- Aseta leivinpaperi uunivuokaan (noin 20 cm x 32 cm) ja sivele paperi ruokalusikallisella oliiviöljyä. Siirrä taikina vuokaan ja levitä vuoan reunoille asti. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä kaksi tuntia.
- Kuumenna uuni 225 asteeseen. Huuhtele ja puolita kirsikkatomaatit ja irrota rosmariinin lehdet varsista. Valuta taikinan päälle 4 rkl oliiviöljyä. Painele taikinaan kuoppia sormilla. Painele kirsikkatomaatit taikinan pintaan, lisää rosmariininlehdet ja sormisuola.
- Paista focacciaa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes se on pinnaltaan kauniin ruskea. Anna jäähtyä kunnolla ennen vuoasta irrottamista ja leikkaamista.
Dippiöljy leivälle
Dippaaminen on trendikästä! Näin saat ravintoloista tuttuun oliiviöljy ja balsamico -komboon lisää makua: sekoita Memmas Knossos extra-neitsytoliiviöljyn ja tumman balsamicon joukkoon hienonnettuja yrttejä, oliiveja ja kapriksia sekä tietysti pieni määrä valkosipulia. Herkullisen vihreä ja voimakkaan makuinen dippiöljy on täydellistä pehmeän focaccian kanssa.
6 annosta
10 min
- 1 rkl kapriksia
- ½ dl Memmas Knossos kreikkalaisia oliiveja
- ½ ruukkua lehtipersiljaa
- ¼ ruukkua basilikaa
- ½ valkosipulinkynsi
- 1 dl Memmas Knossos extra-neitsytoliiviöljyä
- 2 tl balsamicoa
Lisäksi:
- focacciaa
- Hienonna kaprikset, oliivit ja yrtit. Raasta valkosipuli.
- Kaada korkeareunaiselle lautaselle oliiviöljy ja balsamico. Sekoita joukkoon kaprikset, oliivit, yrtit ja valkosipuli.
- Dippaa focacciaa öljyyn ja lusikoi yrtti-oliiviseosta leipäpalan päälle.
Jälkimarinadi kasviksille
Upota kuumaksi paahtuneet tai grillatut kasvikset maukkaaseen jälkimarinadiin. Sopivan napakoiksi kypsyneet kasvikset imevät marinadin makuja paljon paremmin kuin tuoreet kasvikset. Makumaailma on välimerellinen ja kreetalaisen Memmas Knossos extra-neitsytoliiviöljyn aromi tulee hienosti esiin. Nauti jälkimarinoidut kasvikset vaikkapa lisukkeina tai salaatissa loppukesän illallisilla.
6 annosta
20 min
- 4 ohutta porkkanaa
- 200 g varsiparsakaalia
- 1 kesäkurpitsa
- 1 dl Memmas Knossos extra-neitsytoliiviöljyä
- 2 rkl vaaleaa balsamicoa
- 1 tl Provencen yrttejä
- 1 tl hunajaa
- ½ tl suolaa
- 1 valkosipulinkynsi
- Pese ja kuori porkkanat. Huuhtele kesäkurpitsa ja varsiparsakaali. Leikkaa porkkanat pitkittäin puoliksi. Viipaloi kesäkurpitsa 1 cm:n paksuisiksi kiekoiksi.
- Grillaa tai paahda kasviksia kuumalla pannulla pienessä määrässä öljyä noin 5 minuuttia, kunnes kasvikset saavat väriä mutta ovat vielä napakoita.
- Sekoita kulhossa oliiviöljy, balsamico, yrtit, hunaja ja suola. Raasta joukkoon vielä valkosipulinkynsi.
- Siirrä kasvikset kuumalta pannulta suoraan jälkimarinadin joukkoon ja kääntele sekaisin.