Mansikka-britakakku
60 min (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Mansikkabritakakku tuo kesän kahvipöytään. Pehmeän pohjan, kermaisen mansikka-sitruunatäytteen ja rapean marenkipinnan yhdistelmää on mahdotonta vastustaa.
| 150 g | voita tai margariinia |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 4 kpl | keltuaista |
| 2 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | leivinjauhetta |
| 1 1/2 dl | maitoa |
| Marenki | |
|---|---|
| 4 kpl | valkuaista |
| 2 dl | sokeria |
| 30 g | (1 dl) mantelilastuja |
| Täyte | |
| 2 - 3 kpl | sitruunaa (noin 2 dl mehua) |
| 400 g | mansikoita |
| 2 1/2 dl | (1 prk) vispikermaa (esim. flora vispi) |
| 200 g | (1 rs) vaniljatuorejuustoa |
| 1/2 dl | sokeria |
| 150 g | (1 1/2 dl) lemon curd -sitruunatahnaa |
| 1/4 kpl | ruukku minttua |
- 1.
Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset. Vaahdota rasva ja sokeri sähkövatkaimella. Lisää joukkoon keltuaiset yksitellen samalla vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne vaahtoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi maito ja sekoita. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille tasaiseksi kerrokseksi.
- 2.
Valmista marenki. Laita valkuaiset puhtaaseen kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vaahdotuksen loppuvaiheessa. Vatkaa vielä hetki.
- 3.
Levitä valkuaisvaahto taikinan päälle. Ripottele pinnalle mantelilastut. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin.
- 4.
Purista sitruunoista mehu. Jätä muutama mansikka koristelua varten ja viipaloi loput. Laita mansikkaviipaleet sitruunamehuun maustumaan noin puoleksi tunniksi. Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja sokeri. Lisää lemon curd ja sekoita.
- 5.
Leikkaa jäähtynyt kakkupohja neljään osaan. Valuta mansikat. Nosta ensimmäinen kakkupohja tarjoiluastialle. Levitä päälle kolmasosa täytteestä sekä mansikoista. Toista, kunnes kakku on koottu. Jätä päällimmäiseksi kakkupohja ilman täytettä. Koristele mansikoilla ja mintunlehdillä.
Mansikkabritakakku tuo kesän kahvipöytään. Pehmeän pohjan, kermaisen mansikka-sitruunatäytteen ja rapean marenkipinnan yhdistelmää on mahdotonta vastustaa.
Ainekset (12 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 150 g | voita tai margariinia |
| 1 1/2 dl | sokeria |
| 4 kpl | keltuaista |
| 2 dl | vehnäjauhoja |
| 2 tl | leivinjauhetta |
| 1 1/2 dl | maitoa |
Marenki | |
| 4 kpl | valkuaista |
| 2 dl | sokeria |
| 30 g | (1 dl) mantelilastuja |
Täyte | |
| 2 - 3 kpl | sitruunaa (noin 2 dl mehua) |
| 400 g | mansikoita |
| 2 1/2 dl | (1 prk) vispikermaa (esim. flora vispi) |
| 200 g | (1 rs) vaniljatuorejuustoa |
| 1/2 dl | sokeria |
| 150 g | (1 1/2 dl) lemon curd -sitruunatahnaa |
| 1/4 kpl | ruukku minttua |
Valmistus (Uuni 175°C)
- 1
Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset. Vaahdota rasva ja sokeri sähkövatkaimella. Lisää joukkoon keltuaiset yksitellen samalla vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne vaahtoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi maito ja sekoita. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille tasaiseksi kerrokseksi.
Määrä Ainesosa 4 kpl keltuaista 150 g voita tai margariinia 1 1/2 dl sokeria 2 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta 1 1/2 dl maitoa - 2
Valmista marenki. Laita valkuaiset puhtaaseen kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vaahdotuksen loppuvaiheessa. Vatkaa vielä hetki.
Määrä Ainesosa 4 kpl valkuaista 2 dl sokeria - 3
Levitä valkuaisvaahto taikinan päälle. Ripottele pinnalle mantelilastut. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin värin.
Määrä Ainesosa 30 g (1 dl) mantelilastuja - 4
Purista sitruunoista mehu. Jätä muutama mansikka koristelua varten ja viipaloi loput. Laita mansikkaviipaleet sitruunamehuun maustumaan noin puoleksi tunniksi. Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja sokeri. Lisää lemon curd ja sekoita.
Määrä Ainesosa 2 - 3 kpl sitruunaa (noin 2 dl mehua) 400 g mansikoita 2 1/2 dl (1 prk) vispikermaa (esim. flora vispi) 200 g (1 rs) vaniljatuorejuustoa 1/2 dl sokeria 150 g (1 1/2 dl) lemon curd -sitruunatahnaa - 5
Leikkaa jäähtynyt kakkupohja neljään osaan. Valuta mansikat. Nosta ensimmäinen kakkupohja tarjoiluastialle. Levitä päälle kolmasosa täytteestä sekä mansikoista. Toista, kunnes kakku on koottu. Jätä päällimmäiseksi kakkupohja ilman täytettä. Koristele mansikoilla ja mintunlehdillä.
Määrä Ainesosa 1/4 kpl ruukku minttua
Vinkki: Voit leipoa pohjan jo edellisenä päivänä, mutta täytä kakku vasta juuri ennen tarjoilua, jotta marenki ei vety. Säilytä pohja huoneenlämmössä täyttämiseen asti.
Vinkki: Voit mehustaa aikuisten kakun mansikat desissä sitruslikööriä. Sekoittele mansikoita välillä ja valuta likööri pois, kun mansikat ovat maustuneet noin puoli tuntia.
Vinkki: Tee gluteeniton britakakku korvaamalla vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella.
Katso kolme eri tapaa tuunata tämä resepti:
Ravintosisältö
486
Energiaa kcal
2034
Energiaa kj
27,1 g
Rasvaa
15,7 g
Tyydyttynyttä rasvaa
51,0 g
Hiilihydraatteja
40,7 g
Sokereita
2,2 g
Kuituja
7,3 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
486
Energiaa kcal
2034
Energiaa kj
27,1 g
Rasvaa
15,7 g
Tyydyttynyttä rasvaa
51,0 g
Hiilihydraatteja
40,7 g
Sokereita
2,2 g
Kuituja
7,3 g
Proteiinia
0,7 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0.25 kpl ruukku minttua.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli






























