Yli 50 kilometriä päivässä kuukauden ajan. Sellaisen juoksu-urakan seikkailujuoksija Jukka Viljanen suoritti vuonna 2012 juostessaan ensimmäisenä ihmisenä Saharan aavikon halki.
Reilun 1600 kilometrin matkan juosten taittamiseen kului luonnollisesti valtava määrä kaloreita, joiden paikkaamiseen Viljasen retkikunnan kokit pyrkivät keksimään keinoja matkan edetessä.
”Usein käy niin, että tällaisen äärimmäisen pitkäkestoisen ultrajuoksun aikana ruokahalu katoaa ja huoltojoukot joutuvat lähes pakottamaan juoksijan syömään. Näin kävi myös minulle Saharassa, Viljanen muistelee reilun kymmenen vuoden takaista reissua.”
Viljasen tiimi oli edennyt halki Marokon ja Länsi-Saharan, kohti Mauritanian rajaa.
”Siinä tiimi vaihtui jossain kohtaa ja myös ruokatarjonta vaihteli tiimin mukaan. Nyt he olivat laittaneet uskomattoman kauniin vihannespetiannoksen kuskusilla, enkä pystynyt millään koskemaan kumpaankaan. Pyysin kauniisti, josko saisin tilalle kattilallisen spagettia.”