Kolin matkailun historia ulottuu 1800-luvulle, kansallisromanttiseen karelianismin aikaan.
Viimekertainen matkailubuumi sijoittui Kolilla koronapandemian aikaan vuonna 2020, kun suomalaiset innostuivat joukolla kotimaanmatkailusta. Seuraavana vuonna Koli valittiin Vuoden kotimaiseksi matkakohteeksi. Tänä vuonna Koli palkittiin Pohjoismaiden parhaana matkakohteena. *
Break Sokos Hotel Koli Kylä vastaa Kolilla majoituspaikkojen puutteeseen. Viime vuosina Sokos-hotellin henkilökunta on joutunut vastaamaan etenkin ryhmämatkalaisten majoituspyyntöihin kieltävästi.
Sitä kehiteltiin niin pitkään, että jälkiruoasta tuli täydellinen.
Nyt S-ryhmällä on Kolilla 130 huonetta lisää. Break Sokos Hotel Koli Kylään ketju palkkasi 50 työntekijää.
Jotakin ihanan kansainvälistä on siinä, että ensimmäisenä iltana räiskäleeni paistaa Filippiineiltä tullut kokki.
”Suurin osa työntekijöistä on edelleen suomalaisia ja suomenkielisiä, mutta olemme saaneet työvoimaa Thaimaasta ja Filippiineiltä kansainvälisyysprojektimme avulla”, Ripatti kertoo.
Ravintolatoimen päällikkö Sanna Summala on työskennellyt Kolilla pitkään. Hän tekee töitä sekä Kolin huipulla sijaitsevassa Break Sokos Hotel Kolissa että uudessa Break Sokos Hotel Koli Kylässä.
Uuden hotellin illallisravintola on nimeltään Ravintola Tervaskanto. Sinne Summala ideoi tarjoiltavat yhdessä hotellinjohtaja Ripatin ja keittiötoimen päällikön Jari Heikkisen kanssa.
Tarjolla on maistuvia lohturuokia eli pitsaa, pastaa ja burgereita, mutta myös kevyempiä ja terveellisempiä vaihtoehtoja, kuten kalaa. Aktiiviliikkujatkin on huomioitu.
"He tarvitsevat hiilihydraatteja. Leipää ja perunaa ei ole unohdettu”, Summala sanoo.
Tavanomaiseksi ruokalistaa ei voi silti kutsua. Summala kertoo, että kastikkeissa on sopivasti twistiä. Hän kehuu etenkin burgereiden pekonihilloa, joka maustaa hampurilaiset taivaallisiksi. Kastikkeissakin on omat jujunsa. Salaisia reseptejä ei ulkopuolisille paljasteta.
Valitsen listalta Pieliseltä kalastettua kuhaa, joka maistuu ihanalta paahdettujen perunoiden kera.
Löydän menusta myös Puruveden muikkuja, burgerijauhelihaa Polvijärvellä sijaitsevalta Haukiniemen tilalta ja leikkeitä, jotka henkilökunta käsittelee ravintolan lihaprässissä.
Jälkiruoaksi tarjoiltu mustikkakukko vaniljajäätelön kera on suorastaan taivaallisen hyvää. Herkku jakoi ensin henkilökunnan mielipiteet, kunnes oikea resepti löytyi.
”Sitä kehiteltiin niin pitkään, että jälkiruoasta tuli täydellinen. Salaisuus on riittävässä määrässä mustikkaa,” Summala sanoo.