Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Suomalainen valitsee saunaan joko muovi- tai metallipiikkisen haravan mieltymyksensä mukaan.

Tästä Trump ei kertonut: 6 suomalaista vaihtoehtoista faktaa haravasta

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 19.11.2018
|
Muokattu: 1.4.2022
Haravat ja haravointi ovat tämän pohjoisen kansan ylpeyden aihe. Kun Yhdysvaltain presidentti otti asian puheeksi, hän raapaisi vain pintaa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi viikonloppuna Kalifornian metsäpaloalueella vieraillessaan, ettei Suomessa ole samanlaisia metsäpaloja, koska siellä metsiä haravoidaan.

Jokaiselle meille on tietenkin tuttua käydä haravoimassa lähimetsiä, mutta Yhdysvalloissa ei vieläkään tiedetä, mitä kaikkea muuta haravoilla Suomessa tehdään.

  1. Pääsiäisnoidat eivät Suomessa lennä luudalla. He käyttävät sen sijaan haravaa. Suomessa noidille sattuu vähemmän onnettomuuksia kuin Yhdysvalloissa.

  2. Sauna on suomalaisille pyhä asia, jonka terveysvaikutuksia on tutkittu. Saunomisen on havaittu mm. alentavan verenpainetta ja parantavan ääreisverenkiertoa. Suomalaisille on tyypillistä heittää saunassa löylyä ja hakata itseään haravalla selkään.

  3. Joillakin työpaikoilla jumpataan kerran päivässä haravanvarsia avuksi käyttäen.

  4. Harava on myös suosittu merkkipäivälahja. Kun ahkera metsänhoitaja täyttää 50 vuotta, hän saa lahjaksi kaksi 25-piikkistä haravaa. Toinen näistä menee päivittäiseen käyttöön ja toinen ihasteltavaksi talon seinustalle.

  5. Vuosina 1949-2005 Suomessa myönnettiin perheille valtion toimesta HARAVA-lainoja, jotta kaikille talouden jäsenille saatiin hankittua harava metsänhoitoa varten. Ehdoissa määriteltiin, että laina myönnettiin maksimissaan 21-piikkiselle haravalle. Tätä monipiikkisemmissä malleissa oli rahat löydyttävä omasta kukkarosta.

  6. Kun suomalaisen nurmikolle on satanut lunta, hän käyttää haravaa lumenluonnissa. Tästä syystä suomalaiset eivät koskaan liukastele pihoillaan.

Mistä on kyse?

Yhdysvaltain presidentti Trump viittasi Suomen presidentin Sauli Niinistön kanssa käymäänsä keskusteluun metsänhoidosta. Trump kertoi suomalaisten haravoivan metsiä, josta ei Niinistön mukaan kuitenkaan ole hänen kanssaan keskusteltu.

Asia nousi kansainvälisesti isoksi puheenaiheeksi ja suomalaiset julkaisivat mm. kuvia itsestään haravoimassa metsässä. Yhdysvaltalainen uutiskanava CNN julkaisi suomalaisten otoksia verkkosivuillaan.

Trumpin sanoista on olemassa myös tulkinta, jonka mukaan hän käytti verbiä "raking" eri tarkoituksessa. STT:n haastatteleman asiantuntijan mukaan sillä voidaan Pohjois-Amerikassa tarkoittaa hakkuujätteiden korjuuta.

Lisää haravoinnista:

Lisää aiheesta