Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Valmistele pihasi ensi vuoteen

Teksti:
Heidi Hänninen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 14.8.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Puutarha varautuu tulevaan kasvukauteen jo syksyllä, ja ensi kevään ja kesän perusta luodaan huolellisesti tehdyillä syystöillä. Huolehdi nurmikosta ja leikkaa tarvittavat puut ja pensaat. Seuraavat kuusi vinkkiä auttavat selviytymään syksyn pihatöistä.

1. Huolellisesti hoidettu nurmikko talvehtii paremmin kuin hoitamaton. Leikkaa nurmikko lyhyeksi, haravoi ja lannoita syyslannoitteella. Ilmastoi nurmikko tekemällä sen pintaan reikiä esimerkiksi haravan tai talikon piikeillä.

2. Kompostoi pihan syystöistä tulleet jätteet. Muista myös tyhjentää komposti syksyllä noin puolilleen ja käännä se ennen talven tuloa ilmavaksi. Puhdista venttiilit. Älä pihistele kuivikkeen käytössä varsinkaan talvella.

3. Valtaosa puista ja pensaista leikataan keväällä, mutta esimerkiksi paljon mahlaa vuotavat kasvit leikataan vasta loppukesällä elo-syyskuussa. Tällaisia kasveja ovat esimerkiksi kirsikat, luumut ja koivut. Myös herukkapensaat voi leikata syksyllä, ja kuolleita ja sairaita oksia kannattaa karsia ympäri vuoden. Älä leikkaa syksyllä liikaa, koska leikkauskohdat ovat alttiita taudeille. Voit aina korjata leikkauskohtia seuraavana keväänä.

4. Kukkasipuleita voi istuttaa vielä syys–lokakuussakin. Näin varmistat seuraavan kesän kukkaloiston. Päivitä myös perennapenkkisi syksyllä.

5. Lannoitus varmistaa kasvien kasvun myös seuraavana keväänä ja suojaa niitä talvella. Satoa tuottavat puut ja pensaat on hyvä lannoittaa heti satokauden jälkeen. Valmiita syyslannoitteita on helppo käyttää.

6. Suojaa kylmänarat kasvit esimerkiksi havupuiden oksilla. Erityisesti hedelmäpuut ovat jänisten herkkua, joten myös suojaa niiden rungot ylimääräisiltä hampailta.