Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Yhteiseen hemmotteluhetkeen voi houkutella mukaan koko perheen. Kasvinaamiot tekevät hyvää myös poikien ja miesten iholle.

Teini perheessä – 10 vinkkiä, joilla saat nuoren ulos huoneestaan. Ehkä.

Teksti:
Satu Savela
Kuvat:
Getty Images
Julkaistu: 31.3.2020
|
Muokattu: 31.8.2020
Harrastukset tauolla, eikä kavereidenkaan tapaamista suositella. Mitä kivaa nuori voi tehdä vapaa-ajalla, jota nyt riittää?

Uskaltaako nuorta päästää kavereiden luokse? Entä saako kaveri tulla kylään? Selvää vastausta tähän ei löydy edes THL:n sivuilta, mutta viranomaisten vahva suositus on, että nyt vältettäisiin kavereidenkin seuraa.

Teini-ikäiselle kaverit ja kaverisuhteet ovat ehkä tärkeintä maailmassa. Kavereita nähdään koulussa ja harrastuksissa, mutta nyt kun koulu hoidetaan etänä ja harrastukset ovat tauolla, on muutos normaaliin arkeen valtava.

”Ystävyyssuhteet ja niiden ylläpitäminen mietityttävät tällä hetkellä nuoria todella paljon”, kertoo Nuortennetin mediakasvatuksen suunnittelija Noora Järvi.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Nuortennetissä on kuunneltu nuorten tarpeita herkällä korvalla – esimerkiksi suosittuja ryhmächattejä järjestetään nyt päivittäin. Viime viikolla keskusteltiin etäopiskelusta, nyt puhuttaa ystävyys.

Vaikka varmasti lähes jokaisessa perheessä kiristellään hampaita normaaliarjessa puhelimen ja älylaitteiden liiallisesta käytöstä, nyt puhelin on kuitenkin turvallinen tapa pitää yhteyttä kavereihin.

”Nuoret etsivät nyt tekemistä ja uusia ystäviäkin verkosta”, Noora toteaa. Tässä muutamia vinkkejä, mitä nuori voi tehdä poikkeusoloissa, joko puhelimella tai ilman.

1. Keikkoja netistä

Koronaviruksen takia peruuntuneille konserteille ja muille tapahtumille on perustettu useita foorumeja nettiin. Esimerkiksi Karanteeniklubi-sivusto koostaa Facebookissa tapahtumia, joita voi järjestää virtuaalisesti. Hauskanpito ei ole kielletty!

2. Kauppalista kauniiseen käteen

Jos teini on terve, lähetä hänet ruokakauppaan. Jääkaapin ovi aukeaa päivän aikana lukemattomia kertoja – ja kaappi tyhjenee niin hurjaa vauhtia, että monella on vaikeuksia pysyä perässä. On vähintään oikeus ja kohtuus, että teini osallistuu välillä kauppatavaroiden raahaamiseen.

3. Nuori keittiöön!

Nuortennetin Noora vinkkaa, että nuorta voisi pyytää tekemään yhden päivän aterioista – ruoanlaitto on sekä hyödyllistä että mukavaa tekemistä ja rytmittää hyvin arkea. Ja kotitalousopettaja kiittää.

Myös leipominen kiinnostaa monia nuoria – nuori voi sopia kavereiden kanssa yhteisen leivontahetken ja ladata kuvan valmiista tuotoksesta vaikkapa Instagramiin.

Miltäpä kuulostaisi vanhempien korviin esimerkiksi #mokkapalahaaste?

4. Vietä kullanarvoista perheaikaa

Noora korostaa, että nuorten kanssa on tärkeä viettää yhteistä aikaa. Nuori kaipaa sosiaalisia kontakteja, vaikka ei sitä aina ulospäin näytä. Tässä poikkeustilanteessa perhekin usein kelpaa seuraksi. Laittakaa älylaitteet hetkeksi hyllylle ja järjestäkää perinteinen peli-ilta. Hyviä pelejä ovat esimerkiksi UNO, Jazz ja Skip-Bo.

5. Osallistu haasteeseen!

Monet urheiluseurojen aktiivit ovat ideoineet omille harrastajilleen erilaisia ryhmähaasteita esimerkiksi WhatsUppissa. Kannusta nuorta ideoimaan uusia haasteita ja osallistumaan aktiivisesti, ehdottaa Noora.

6. Kasvonaamiot koko perheelle

Avokadoa, mustikkaa vai kenties granaattiomenaa? Ei siis välipalaksi, vaan kasvoille. Ihan tavallisesta ruokakaupastakin löytyy kosmetiikkaosastolta erilaisia kasvonaamioita muutamalla eurolla.

Hauskinta on, jos saat koko perheen mukaan pieneen hemmotteluhetkeen, vaikkapa ennen saunaa. Miesten ja poikien iho kaipaa yhtä lailla virkistystä ja kosteutusta pitkän talven jälkeen, vaikka vastustus voi alussa olla kovaa.

7. TikTok TikTok!

Puoli miljardia ihmistä ei voi olla väärässä. Lyhyiden videoiden jakamiseen perustuva TikTok tarjoaa hauskaa ajanvietettä. Jos perheessä on TikTok-sovelluksen käyttäjiä, lähde rohkeasti mukaan vetämään lapsen kanssa erilaisia muuveja. Ja voi sitä naurun määrää, jos liikkeet eivät mene vanhemmalla vielä kolmannellakaan kerralla oikein.

8. Voltteja ja flikkejä!

Rohkaise nuorta sopimaan virtuaalitreffit trampoliinille. Jos kaverillakin on trampoliini, onnistuu flikkien ja volttien harjoittelu vaikkapa facetime-videopuhelun avulla yhdessä.

Jos kotoa ei löydy trampoliinia, voi pomppimisen korvata vaikka yhteisellä jooga- tai jumppahetkellä. Kaikenlaiseen liikkumiseen on hyvä kannustaa, koska koulumatkat ja harrastukset ovat jäissä.

9. Tutustu Nuortennettiin

Mannerheimin Lastensuojelun ylläpitämässä Nuortennetissä vierailee kymmeniä tuhansia lapsia kuukaudessa. Sieltä löytyy suositun ryhmächatin lisäksi myös paljon muuta tekemistä. Sivustolle on koottu muun muassa 100 ideaa, miten Nuortennetissä voi viettää aikaa.

10. Suunnittelee kesää!

Luultavasti (toivottavasti) kesään mennessä tilanne on helpottanut ja kavereita saa taas tavata. Kesäsuunnitelmia on kiva tehdä yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Yövytäänkö yhdessä teltassa? Lähdetäänkö airsoftaamaan? Vuokrataanko kanootit?

Ajatusten suuntaaminen positiivisiin ajatuksiin antaa hyvää energiaa!

Lue lisää arjesta poikkeusolosuhteiden keskellä

Lisää aiheesta