Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Minna-Maria Valtanen lähti mukaan Menestysresepti-kisaan kukkakaalista ponnistavalla idealla.

Tiesitkö, että sushiriisissä on paljon suolaa ja sokeria? Sushiken idea syntyi kukkakaalista

Teksti:
Pirjo Latva-Mantila
Kuvat:
Sami Heiskanen, SOK
Julkaistu: 7.12.2022
|
Muokattu: 9.2.2023
Näyttää, maistuu ja tuntuu sushilta, on yhtä herkullista, ellei jopa parempaa, mutta puolet kevyempää. Sellainen on espoolaisen Minna-Maria Valtasen kehittämä Sushike.

(MAINOS)

– Kyse on uudenlaisesta vähäkalorisesta ja vähähiilihydraattisesta sushista, jossa käytetään muuten sushin raaka-aineita, mutta suurin osa riisistä on korvattu kukkakaalista valmistetulla korvikkeella.

Näin tiivistää herkkujen kehittäjä Minna-Maria Valtanen, eli Mimi, joka on tähän asti tunnettu juustokakkutaiteilijana. Hän on nimittäin luotsannut jo yli kymmenen vuotta Minnan Juustokakkutehdas -nimistä yritystä, joka on kehittänyt ja valmistanut kakkuja sekä yksityisille asiakkaille, yrityksille että valikoitujen kauppojen hyllyille.

Tällä hetkellä yrityksen kakkuja ja leivoksia on tarjolla muun muassa junissa ja laivoilla sekä konferensseissa ja teattereissa. Toisin kuin tehtaan nimestä voisi päätellä, kaikki tuotteet tehdään käsityönä.

Gluteenittomaan leipomiseen erikoistuminen samoin kuin vegaanisiin tuotteisiin perehtyminen ovat antaneet Mimille erinomaisen pohjan ja tietämyksen uusien tuotteiden kehittämiseen, kuten siihen, miten Sushiken valkoinen osa saadaan pysymään kasassa ja miten kukkakaalin maku taiotaan neutraaliksi.

Kaikki eivät pidä kukkakaalin mausta, sen Mimi on aina tiennyt. Esimerkiksi hänen puolisonsa ja tärkein makutuomarinsa Antti Valtanen ei voi sietää kukkakaalia.

– Itse tykkään kukkakaalista. Se on aivan loistava raaka-aine. Nyt oli kuitenkin lähdettävä liikkeelle siitä, miten saadaan tehtyä kukkakaalista vähäkalorinen sushin korvike, joka ei maistuisi kukkakaalille.

Hän oli jo aiemminkin tehnyt kevyitä susheja, mutta tavoitteena oli saada nigiristä nigirin mallinen ja makista sellainen, että ”kukkakaaliriisi” on ulkopuolella.

– Ei koskaan eikä missään ei ollut tullut vastaan niin täydellistä sushin korviketta, että se maistuisi, tuntuisi ja näyttäisi sushilta, ja että sitä voisi myös syödä helposti puikoilla.

Öisiä kokeiluja keittiössä

Vuoden 2021 kesästä asti Valtaset ovat kehittäneet uutta tuotetta tosissaan.

– Kun syksy koitti, muistin Suomalainen Menestysresepti -ohjelman. Koskaan aiemmin en ole hakenut kisaan, sillä minulla on valtavan iso kynnys viedä oma naamataulu telkkariin, Mimi tunnustaa.

Hän yritti jo hakemuksen jättövaiheessa ylipuhua puolisoaan telkkariin, jos Sushikella irtoaisi jatkopaikka.

– Hän olisi ollut aivan loistava, ja yhdessähän me tätä hommaa teemme. Kävimme tästä vakavan keskustelun, kunnes hän totesi, ettei ole tarpeeksi hyvin perillä koko prosessin synnystä eikä osaisi vastata kaikkiin mahdollisiin kysymyksiin.

– Ajattelin, että jos joutuminen tv-ohjelmaan on hinta Sushiken menestykselle, yritän kestää siihen liittyvän jännityksen ja epämiellyttävän tunteen.

Valtasten kotikeittiössä on tehty vaikka millaisia kokeiluja ja koeajoja. Välillä Mimi on pähkäillyt öisinkin kukkakaalin syvintä olemusta. Kun uni ei ole tullut silmään, hän on saattanut hiipiä keskellä yötä keittiöön kattiloiden ääreen. Aamulla Antti on saanut maistella öisten kokeilujen tuloksia.

Tuotteen synnyttämisessä on ollut monia vaiheita, joihin myös Venäjän hyökkäys Ukrainaan on luonut varjonsa.

– Ihan alun perin riisiä korvaavassa massassa käytettiin kukkakaalin ohella Kiinasta tuotettua glukomannaanikuitua. Sillä versiolla haimme ohjelmaan ja pääsimme jatkoon. Semifinaalivaiheessa sitten alkoi sota ja oli vähän epäselvää, miten Kiina tulee suhtautumaan Venäjän hyökkäykseen ja asetetaanko myös sille talouspakotteita.

Kaikki uusiksi kaloreita myöten

Kiinalaisen valmistajan kanssa neuvottelut olivat jo pitkällä, kun kaikki meni uusiksi. Glukomannaanikuidun jäätyä pois oli massan kehittäminen aloitettava alusta.

– Olimme uudelleen nollapisteessä. Tarvittiin uutta laitteistoa ja erilaisia työskentelyvälineitä sekä valtavasti jumppaa. Toukokuussa tuli vielä pyyntö SOK:lta, että tuotteen kaloreita saattaisi olla hyvä nostaa merkittävästi. Alkujaan kaloreita oli vain neljäsosa sushin kaloreista.

Kalorit tuplattiin, ja kävi niin, maku ja koostumus muuttuivat niin paljon paremmiksi, ettei eroa perinteiseen sushiin enää juurikaan ole.

Vaikka Mimi kokikin kaloreiden lisäämisen valtavaksi pettymykseksi, nyt hän on varma, että ratkaisu oli ehdottomasti oikea.

– Kaloreita on puolet vähemmän kuin sushissa, ja se on jo kova juttu. Nyt kuluttajan ei tarvitse tehdä valintaa kaloreiden tai maun perusteella, sillä tämä on yhtä hyvä kuin sushi.

Läheisiltä arvokasta tukea

Valtaset perustivat Minnan Juustokakkutehdas Oy:n rinnalle uuden yrityksen, Vaaka Foods Oy:n, joka keskittyy kokonaan Sushikeen. Oman tuotantolaitoksen perustamista he eivät harkinneet.

Mimi myöntää jaksamisensa olleen pahasti kortilla, sillä stressiä on riittänyt kaikissa käänteessä. Kahden yrityksen pyörittäminen ja erityisen vaativa tuotekehitysprosessi ovat verottaneet aikaa perheeltä ja ystäviltä.

– Onneksi lapset eivät ole enää pieniä, ja ystävämme ja vanhempani ovat tukeneet meitä uskomattomalla tavalla koko matkan ajan. Olen suunnattoman kiitollinen koko lähipiirillemme.

– Yllättävän iso ponnistus tämä on kaiken kaikkiaan ollut! Vaikka jälkikäteen ajateltuna tekisin monta asiaa toisin, en vaihtaisi tätä matkaa pois.

Hän iloitsee, että oma, 25-vuotias poika tulee mukaan yrityksen tiimiin hoitamaan taloushallintoa. Ehkä jatkossa Mimillä jää enemmän aikaa keskittyä myös taiteen tekemiseen. Hän nimittäin harrastaa muotokuvien maalaamista.

Uusia tuotteita painonhallintaan

Sushike ei jää Vaaka Foodsin ainoaksi tuotteeksi. Parhaillaan työn alla on uudenlaista ruokaa painonhallinnan kanssa kamppaileville kohtalotovereille.

– Olen kamppaillut oman painoni kanssa enemmän tai vähemmän ja kokeillut kaikenlaiset pussikeittokuurit. Siitähän Sushikekin sai alkunsa, kun rakastin sushia, mutta kaloreiden takia en voinut herkutella sillä niin usein kuin olisin halunnut. Tälle samalle saralle kehitämme nyt jotain täysin uutta, joka tulee olemaan vastaus monen ihmisen rukouksiin.