Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tytöt voivat vaikuttaa yhteiskunnan tasa-arvoon, sanoo Joudi Chikho, joka valtasi päiväksi SOK:n pääjohtajan paikan

Teksti:
Minna Perovuo
Kuvat:
Anton Sinelnikov, Eveliina Vuorma
Julkaistu: 10.10.2023
|
Muokattu: 11.10.2023
Keskiviikkona 11.10. vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Planin #GirlsTakeover-tempauksessa tytöt ja nuoret naiset eri puolilla maailmaa valtaavat hetkeksi johtajien paikat. Joudi Chikho astui päiväksi SOK:n pääjohtajan Hannu Krookin saappaisiin.

”Kukoista siellä, minne Jumala on sinut istuttanut.” Arabiankielinen sanonta on 22-vuotiaalle Joudi Chikholle merkityksellinen lause.

”Minulle se tarkoittaa, että tee työtä, opiskele ja jatka eteenpäin missä ikinä oletkin.”

Uusi alku

Maaliskuussa 2020 Suomi oli muun maailman tavoin sulkeutunut koronapandemian takia. Vain viikkoa ennen kuin rajat sulkeutuivat, Joudi Chikho laskeutui Helsinki-Vantaan lentokentälle, uuteen kotimaahansa.

Chikho asui lapsuutensa Syyriassa, ja viisilapsinen kurdiperhe muutti usein ravintola-alalla työskennelleen isän työn perässä. Kun Chikho oli kymmenvuotias, Syyriassa syttyi sisällissota. Sodasta huolimatta elämä jatkui: Chikho viihtyi nenä kirjassa, luki runoja ja romaaneja. Oli koulua, koripalloa ja ystäviä.

Vuonna 2015 vanhemmat päättivät lähteä pois sodan jaloista. Perhe asui ensin Irakin Kurdistanin itsehallintoalueella ja sitten Turkissa. Isä tuli Suomeen jo aikaisemmin, ja sai lopulta vuonna 2020 yhdistettyä koko perheen Suomeen.

Koronarajoitusten takia sopeutuminen oli vaikeaa. Minnekään ei saanut mennä, eikä ketään tavata. Chikho aloitti määrätietoisesti suomen kielen opiskelun, sillä hän halusi jatkaa mahdollisimman pian koulunkäyntiä.

Televisiosta hän näki silloisen pääministerin pitävän pandemia-ajan tiedotustilaisuuksia. Sanna Marin teki Chikhoon suuren vaikutuksen.

”Oli ihanaa, kun koko maailma tiesi, että Suomessa on nuori nainen pääministerinä. Se kannusti ja motivoi sekä minua että monia muita nuoria naisia.”

Jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa

Chikho alkoi itsekin kiinnostua yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, kun hän meni mukaan Plan International Suomen toimintaan. Plan ajaa lasten ja tyttöjen oikeuksia. Aluksi Chikhoa kiinnosti lähinnä tutustua Planin kautta uusiin ihmisiin, mutta pian Planin toiminta alkoi kiinnostaa laajemmin.

Esimerkiksi Nuoret toimijat -koulutuksessa Suomeen muuttaneille nuorille opetetaan vaikuttamisen mahdollisuuksista ja rohkaistaan puhumaan julkisesti suurista aiheista kuten tasa-arvosta ja syrjinnästä.

Chikho haluaa näyttää muille maahanmuuttajataustaisille tytöille, että myös heillä on vaikutusvaltaa. On jokaisen velvollisuus edistää tasa-arvoista yhteiskuntaa.

Valta tuo mukanaan vastuuta

Lokakuussa Chikho pääsi virittämään yhteiskunnallista keskustelua Planin ja SOK:n kautta. #GirlsTakeover -tempauksessa Chikho istui päivän SOK:n pääjohtajan Hannu Krookin paikalla. Hän keskusteli yrityksen arvoista ja teoista monimuotoisuuden edistämiseksi esimerkiksi henkilöstöjohtajan, muutosjohtajan ja vastuullisuusjohtajan kanssa.

S-ryhmän 43 000 työntekijän joukossa on edustettuna 84 eri kansallisuutta. Chikho toivoi, että monimuotoisuus näkyisi jatkossa myös S-ryhmän johtotehtävissä. Hänestä on tärkeää, että kaikilla on tasa-arvoinen mahdollisuus edetä urallaan.

”Työntekijät pitää palkata osaamisen perusteella. Nimi, etninen tausta, sukupuoli, ikä tai ulkonäkö eivät saa vaikuttaa rekrytointiin. Monimuotoisuus työpaikoilla lisää innovaatioita ja luovuutta.”

Neuvottelupöydässä käytiin läpi myös ennakkoluulojen tunnistamista, palkkatasa-arvoa ja rakenneongelmia.

”Oli hyvä huomata, että mielipiteitäni arvostettiin. Asioista voidaan olla eri mieltä, mutta tavoite on sama”, Chikho totesi valtauspäivän jälkeen.

Vähättely ei vie eteenpäin

Joudi Chikho opiskelee tällä hetkellä Eiran aikuislukiossa ja nauttii erityisesti psykologian kursseista. Tulevaisuuden suunnitelmissa on opintojen jatkaminen yliopistossa. Hänen kykyään opiskella suomeksi on epäilty, ja se suututtaa. Chikho on opiskellut suomea vasta kolme vuotta ja tekee tuplasti töitä natiivipuhujiin verrattuna, mutta ei siedä vähättelyä.

”Kukaan muu ei ole pääni sisällä, eikä voi sanoa minulle mihin kykenen.”

Muiden auttaminen on Chikholle tärkeää ja siksi hän käyttää vapaa-aikaansa vapaaehtoistyöhön eläkeläisten ja työttömien kanssa sekä perustamansa SOZ ry:n perinnekulttuuritoimintaan.

Omassa perheessään Chikho on aina ollut tasavertainen siskojensa ja veljiensä kanssa. Vanhemmat tukevat ja kannustavat lapsiaan heidän valinnoissaan.

”Olen ylpeä itsestäni ja siitä, että minulla on mahdollisuus auttaa ja vaikuttaa. Kannustan itseäni eteenpäin ja näytän esimerkilläni, että tytöt ja naiset pystyvät mihin vain haluavat.”

Sydän juurtuu kivusta huolimatta

Tällä hetkellä Chikho on juurtumassa Suomeen. Lapsuuden Damaskos ja nykyisyyden Helsinki tuntuvat sydämessä yhtä rakkailta.

Täällä hän haluaa kukoistaa - huolimatta paheksuvista katseista tai ilkeistä sanoista. Ja vaikka kaupassa käydessä ei aina pyynnöistä huolimatta saa apua. Ja vaikka metroasemalla eräskin mies heilautti reppunsa tahallaan suoraan häntä päin.

”Mutta on hyviäkin suomalaisia”, Joudi Chikho sanoo.

Plan #Girlstakeover

• Poliittiset, yhteiskunnalliset ja yritysjohtajat luovuttavat paikkansa päiväksi, kun tytöt ja nuoret naiset eri puolilla maailmaa valtaavat heidän paikkansa.

• Tänä vuonna Plan Internationalin #GirlsTakeover-tempaus nostaa esiin ajankohtaisia kysymyksiä urheilun ja työelämän tasa-arvosta.

• Suomessa nuoret valtaavat urheiluministerin, Tampereen pormestarin, Iltalehden päätoimittajan sekä SOK:n, Finnairin ja Palloliiton johtajien paikat.

• Lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin #GirlsTakeover-tempaus järjestetään Suomessa tänä vuonna seitsemättä kertaa.

• Vantaalainen Joudi Chikho nousi päiväksi SOK:n johtoon.

• #GirlsTakeoverissa tytöt pääsevät aidosti ja merkityksellisesti vaikuttamaan päivän aikana tehtäviin päätöksiin. Maailmanlaajuisesti tytöt ovat vallanneet jo tuhansien johtajien paikat yhteensä 70 maassa vuoden 2016 jälkeen.

Lähde: Plan International Suomi

Lisää aiheesta