Elvina Liukkonen on paljon vartija. Hän vastaa Puolustusvoimien ruokahuollosta. Armeija ruokkii päivittäin noin 17 000 ruokailijaa, ja joukossa on niin asevelvollisia kuin kantahenkilökuntaa. Annoksia syntyy vuorokaudessa huimat 70 000. Asevelvollisille tarjolla on kaikkiaan neljä ateriaa päivässä: aamupala, lounas, päivällinen ja iltapala.
Liukkosen työ keskittyy suuriin linjoihin, valtakunnallisen ruokahuollon ohjaukseen ja suunnitteluun. Käytännön toteutuksesta eli reseptiikasta, ruokalistojen laadinnasta ja ruoanvalmistuksesta vastaa Leijona Catering.
”Minä en siis päätä, että tiistaina syödään makaronilaatikkoa”, Liukkonen kertoo.
Ruokahuollon palvelupäällikön työhuone sijaitsee Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunnassa Tampereella. Liukkonen aloitti armeijan leivissä jo 1990-luvun lopulla, jolloin hän opiskeli suurtalouskokiksi ja oli työharjoittelussa Parolan Panssariprikaatin ruokalan keittiössä. Sittemmin tie on vienyt ravintolapäällikön työn kautta nykyiseen tehtävään.
Liukkonen kertoo seuraavaksi armeijan ruokahuollon tärkeimmistä periaatteista.
1. Armeija marssii vatsallaan
”Tämä vanha lausahdus todellakin pitää paikkansa. Asevelvollisilla riittää tehtäviä ja harjoituksia aamusta iltaan. Jos ei syö kunnolla, ei jaksa ja motivaatiokin kärsii.
Ateriat on suunniteltu huolella niin, että ne täyttävät kaikki ravitsemukselliset tarpeet. Energiaa on riittävästi, vaikka kulutus voi olla suurtakin. Huomioimme myös sen, että varuskunnassa ollessa energiaa ei kulu yhtä paljon kuin taisteluharjoituksissa.
Ruokalistoja ja muonapakkausten koostumuksia suunnitellessa Leijona Catering ottaa huomioon myös ruokailijoiden mieltymyksiä. Jos näyttää siltä, että joku ruokalaji ei mene kaupaksi, sen tilalle kehitetään vastaisuudessa jotain muuta. Yleisön suosikkeja ovat vanhat tutut: makaronilaatikko, lihapullat sekä hernekeitto ja pannukakku.
Mutta myös ajan henki ja trendit näkyvät armeijan ruokahuollossa. Silakkalaatikko on saanut väistyä chilimarinoidun broilerin tieltä. Kerran viikossa tarjolla on kasvisateria. Kasviproteiineja on lisätty moniin liha- ja kalaruokiinkin. Myös kasvisaterian ravintoarvot ovat kohdallaan.
”Silakkalaatikko on saanut väistyä chilimarinoidun broilerin tieltä.”
Lisääntyneet ruoka-aineallergiat ja erityisruokavaliot vaikuttavat nekin tarjontaan. Jokainen saa varmasti itselleen sopivaa ruokaa.
Taistelumuonapakkausta kootessa on niin ikään otettu huomioon varusmiesten ja -naisten palaute.”