Tänään Sirkkalan koulun keittiössä, eilen Puolalan koululla ja huomenna jossain muualla. Tältä kuulostaa Turun kouluissa ja päiväkodeissa kiertävänä kokkina työskentelevän Teppo Vahteran, 54, arki.
Vuoden ammattikeittiön kokki -tittelin vuonna 2023 saanut Vahtera kertoo pitävänsä vaihtelusta. Työkavereita on paljon, ja erilaiset keittiöt käyvät tutuiksi.
Vahtera on ahertanut ruoan parissa koko työuransa. Valmistuttuaan Turun suomenkielisen merenkulkuoppilaitoksen talouspuolelta vuonna 1988 hän pääsi töihin Mäntyrinteen vanhainkodin keittiöön. Siellä vierähti reilut 30 vuotta ennen kiertävän kokin pestiä.
Vahteran kaltainen suurtalouskokki on viikon aikana vastuussa tuhansien ihmisten ruokailusta.
”Minun ja muun keittiöväen vastuulla on se, miltä ruoka näyttää ja maistuu. Toiset ammattilaiset puolestaan ovat tarkkaan laskeneet ja suunnitelleet viikkojen ruokalistan, joka on monipuolinen ja ravitsemuksellisesti täysi kymppi.”